Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το πνεύμα πρόθυμο, η σάρκα…;

Η Wall κάνει το χρέος της, με τον Dow Jones σταθερά πάνω από τις 8.000 μονάδες. Στη Σοφοκλέους, όμως, το πνεύμα μπορεί να δείχνει πρόθυμο, φαίνεται πως ασθενεί βαριά η σάρκα. Σε σημείο καμπής o Γενικός Δείκτης και o FTSE 20.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συντηρείται πάνω από τις 8.000 μονάδες ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη. Χθες διαμορφώθηκε περί τις 270 μονάδες υψηλότερα, με κλείσιμο στις 8.419 μονάδες. Με τη βοήθεια των σχετικών διαγραμμάτων, μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα την τάση στην μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.

Και αν η αμερικανική αγορά δίνει τις αφορμές αντίδρασης που χρειάζονται Ευρώπη και Σοφοκλέους, για το ΧΑ θα λέγαμε πως το πνεύμα μπορεί να δείχνει πρόθυμο, η σάρκα όμως ασθενεί.

Αυτό γιατί διπλός βρόγχος δανεισμού απειλεί με ασφυξία την Εθνική Οικονομία και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, καταναλωτών.

Τροχοπέδη, κατά την εκτίμησή μας, στην προοπτική υπεραπόδοσης ή αμυντικότερης συμπεριφοράς σε διορθώσεις του ΧΑ αποτελεί το καθεστώς… ομηρίας από το διογκούμενο πρόβλημα.

Αυτό το ξέρουν και διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων και επενδυτές, αλλά προπάντων βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες εισηγμένων.

Από τεχνικής πλευράς ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου 90 ημερών με εμφανή τον σχηματισμό δυο ζωνών άμυνας.

Η πιο κοντινή αφορά στο εύρος των 1.800-1.810 μονάδων που επιβεβαιώθηκε δυο φορές.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης ξεκινά από τις 1.837,9 μονάδες και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε κατ’ αρχήν να κρατηθεί πάνω από αυτή την περιοχή. Σημειωτέον πως τοπικοί πυθμένες καταγράφηκαν πρόσφατα στις 1.801,8 – 1.808,2 (20-21/11) και στις 1.807,08 μονάδες, χθες.

Η διαγραμματική απεικόνιση του Γενικού Δείκτη παραμένει προβληματική, κάτι που επιβεβαιώνεται με τη συνδρομή χρήσιμης τεχνικής προσέγγισης της eZMarket.

Κλειδί για την τάση του 20άρη που έχει υποχωρήσει και πάλι προς τις 950 μονάδες, παραμένει η συμπεριφορά της Εθνικής που τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις κάνει… κύκλους από τα χαμηλά των 13,36 ευρώ μέχρι την κορυφή των 14,94 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές αντέδρασε μέχρι τα 14,9 ευρώ στις 28/11, με λιγότερο τζίρο υποχώρησε χθες μέχρι τα 13,36 ευρώ. Χθες οι απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής περιορίστηκαν στο 2%.

Σηματωρός της βραχυπρόθεσμης τάσης είναι κατά την εκτίμησή μας και η Eurobank, που έπιασε δυο φορές τα 6,62 ευρώ (28/11 και 1/12) για να διαμορφωθεί χθες οριακά υψηλότερα από τα χαμηλά των 6,24 ευρώ.

Για την Eurobank είναι εμφανής η προσπάθεια ακύρωσης του πτωτικού σεναρίου με τελευταία γραμμή άμυνας τα 6,06 ευρώ (26/11).

Χθες φάνηκε πως σε μετοχές εταιρειών όπως Παρνασσός, Euromedica, Αττικάτ, Centric, Eurodrip, ΚΡΕΚΑ, Moda Bagno, Microland, Ελλαστρον και ορισμένων ακόμη από αυτή την κατηγορία, υπάρχουν δυνάμεις που υπό προϋποθέσεις θα επιχειρήσουν συντήρηση της «μόχλευσης», εάν βοηθήσει η γενικότερη κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v