Χρηματιστήριο: «Τυροπιτάκιας» ή επενδυτής;

Ουσιαστική αδυναμία πρόβλεψης της πορείας της διεθνούς οικονομίας, χαοτική εικόνα αποτελεσμάτων για εισηγμένες και διαρκώς μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η χαρά του «τρεϊντερά»…

Χρηματιστήριο: «Τυροπιτάκιας» ή επενδυτής;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ουσιαστική αδυναμία πρόβλεψης της πορείας που θα ακολουθήσει η διεθνής οικονομία, χαοτική εικόνα αποτελεσμάτων για εισηγμένες επιχειρήσεις και διαρκώς μεταβαλλόμενο τραπεζικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η χαρά του «τρεϊντερά»…

Ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις τιμής της τάξης του 10% - 15%, κλίμα αστάθειας, άκρατης απαισιοδοξίας τη μία στιγμή και συγκρατημένου ενθουσιασμού την αμέσως επόμενη.

Αν η κατάσταση αυτή δεν είναι «ο παράδεισος του τρεϊντερά», τότε τι είναι;

Πρόκειται προφανώς για μία κατάσταση πραγμάτων η οποία απαντάται πλέον στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές, από τη Σοφοκλέους (εντάξει, εντάξει, Λ. Αθηνών) έως τη Νέα Υόρκη, με μόνη τη διαφορά ότι στην τελευταία οι διακυμάνσεις μπορούν να είναι σημαντικά μεγαλύτερες…

Πρόσφατα, μάλιστα, η εικόνα που δίνουν τα απανταχού χρηματιστήρια οδήγησε τον διαβόητο «Dr. Doom», κατά κόσμον Marc Faber, συγγραφέα του «The Gloom, Boom & Doom Report», να υποστηρίξει ότι η προσέγγιση των μετοχικών αγορών βάσει κριτηρίων θεμελιώδους ανάλυσης, ήτοι βάσει όσων πρεσβεύει ο σύγχρονος «γκουρού» των αγορών Warren Buffett, έχει οριστικά πεθάνει...

Σύμφωνα με τον Faber, η καλύτερη στάση που θα μπορούσε να τηρήσει κάποιος ο οποίος θέλει να «ασχοληθεί» με τις αγορές είναι η τοποθέτηση σχετικώς χαμηλών ποσών κάθε φορά και η διατήρηση μετοχικών θέσεων για μικρά χρονικά διαστήματα, όσο δηλαδή απαιτείται για την αποκόμιση των οποιωνδήποτε κερδών…

Ενδιαφέρουσα, έως και συμπαθής προσέγγιση, ιδίως σε περιόδους κρίσης (και μάλιστα εάν συνοδεύεται και από το άσμα «ταμ-τυρι-ρι- τυρόπιτα, ταμ-τυρι- ζεστή»…).

Απέχει σημαντικά, ωστόσο, από όσα πρεσβεύει ο Buffett, σύμφωνα με τον οποίο «κλειδί» στην υπόθεση «χρηματιστήριο» είναι η αυστηρή επιλογή τοποθετήσεων, βάσει κριτηρίων θεμελιώδους ανάλυσης, ήτοι τιμής προς EBITDA, ή προς κέρδη, προς πωλήσεις, προς λογιστική αξία κ.λπ. κ.λπ. και βεβαίως διακράτηση των τίτλων για μεγάλα χρονικά διαστήματα…

Βασικό δεδομένο αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι όποιες οξείες διακυμάνσεις τιμής παρατηρούνται βραχυχρόνια μπορούν να «απορροφηθούν» ή εν τέλει να «εξομαλυνθούν» και να μετατραπούν σε κέρδη, με την πάροδο του χρόνου, χάρη στην κυκλικότητα που εμφανίζει η οικονομία…

Εφόσον, βεβαίως, πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ζήσει (κατά τρόπο πρακτικά χρήσιμο…) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τον όποιο κύκλο της οικονομίας…

Πού ακριβώς βρίσκεται η απάντηση και κατά πόσον υπάρχει χρυσή τομή μεταξύ των δύο προσεγγίσεων, στις μέρες μας, είναι μάλλον ασαφές…

Οι αποτιμήσεις προσεγγίζουν συστηματικά την «προσήκουσα» τιμή, σύμφωνα με τις απόψεις Buffett, και οι παρούσες έντονες διακυμάνσεις αποτελούν ενδεχομένως πρόσφορο έδαφος για σταδιακές τοποθετήσεις…

Αν όμως η κρίση κρατήσει κομματάκι παραπάνω και εάν είναι κατά τι «βαθύτερη» του αναμενομένου… Ίσως και να μας λείψει και η τυρόπιτα…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v