Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Υπομονή έως το β΄ εξάμηνο 2009

Υπομονή και επιλεκτικές κινήσεις συνιστά στους επενδυτές η Morgan Stanley έως την επόμενη αγορά "ταύρων", κάτι που ενδέχεται να συμβεί στο β΄ εξάμηνο του 2009, αλλά όχι νωρίτερα. Τα 3 δομικά προβλήματα. 

Morgan Stanley: Υπομονή έως το β΄ εξάμηνο 2009
Υπομονή και επιλεκτικές κινήσεις συνιστά στους επενδυτές η Morgan Stanley έως την επόμενη αγορά "ταύρων", κάτι που ενδέχεται να συμβεί στο β΄ εξάμηνο του 2009 αλλά όχι νωρίτερα.

Ο οίκος "βλέπει" τρία δομικά προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις αγορές: την εταιρική κερδοφορία, τις τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ και το κλείσιμο μοχλευμένων θέσεων.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι η εταιρική κερδοφορία θα υποχωρήσει κατά 43% από τα υψηλά έως τα τέλη του 2009, ενώ προβλέπει ότι το χαμηλότερο σημείο στις τιμές ακινήτων των ΗΠΑ θα εμφανιστεί στο α΄ εξάμηνο του 2010.

Συνεπώς, η επόμενη αγορά "ταύρων" ενδέχεται να ξεκινήσει ένα με δύο τρίμηνα πριν από το κατώτατο σημείο στις τιμές των αμερικανικών ακινήτων, αναφέρει η Morgan Stanley.

Ένα ακόμη σημαντικό "σινιάλο" θα αποτελέσει και η έκθεση της Fed "Senior Loan Officer Survey". Η τελευταία μέτρηση της έκθεσης αναφέρει ότι το 84% των τραπεζών (senior loan offices) ενισχύει τις προϋποθέσεις δανεισμού, στοιχείο που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά από το 1990, οπότε και ξεκίνησε η συλλογή των εν λόγω δεδομένων. Από τη στιγμή που το ποσοστό αυτό, το οποίο δημοσιοποιείται σε βάση τριμήνου, θα υποχωρήσει κάτω του 20%, ενδέχεται να ξεκινήσει η επόμενη bull market, αναφέρει η Morgan Stanley. 

Άλλα πρώιμα σινιάλα σταθεροποίησης στις προηγούμενες μεγάλες "αγορές αρκούδων" έχουν δοθεί από τις πωλήσεις των αυτοκινήτων, τις τιμές του χαλκού και από τα εταιρικά ομόλογα, επισημαίνει η Morgan Stanley.  

Η επενδυτική στρατηγική και η "δίκαιη αξία" 

Η Morgan Stanley σημειώνει ότι στις νέες συνθήκες χαμηλότερης ανάπτυξης και μόχλευσης η νέα δίκαιη αξία για τις μετοχές προσαρμόζεται σε Ρ/Ε 12 με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 11%, αντί του 35ετούς μέσου όρου που δίνει δίκαιη αξία σε Ρ/Ε 14,5 με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12%. Αυτό οδηγεί και σε νέα τιμή-στόχο για τον δείκτη MSCI Europe στις 925 μονάδες (από προηγούμενο στόχο στις 1.100 μονάδες) σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 2% από τα τρέχοντα επίπεδα.  

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Morgan Stanley, μετά και την τελευταία ανοδική κίνηση των αγορών, μετακινεί 5% από τις μετοχές σε ρευστό και πλέον είναι 5% "overweight" σε ρευστό, "neutral" σε μετοχές και 5% "underweight "σε ομόλογα. 

Ο οίκος προτείνει στους πελάτες του να διατηρήσουν αμυντικό χαρακτήρα στο χαρτοφυλάκιό τους και να αρχίσουν να αγοράζουν μετοχές κυκλικών εταιριών με ισχυρούς ισολογισμούς, με σχέση 4% "overweight" σε αμυντικούς κλάδους, 2% "underweight" σε κυκλικές μετοχές και 2% σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου. 

Οι προτιμώμενοι κλάδοι της M.S. είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι μετοχές εταιριών καταναλωτικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Ο λιγότερο προτιμώμενος κλάδος είναι αυτός της βιομηχανίας. 

Παράλληλα, ο οίκος επισημαίνει ότι οι δέκα προτιμώμενες μετοχές του είναι οι: Τelefonica, FT, SES, Roche, BAT, Carnival, Accor, BP, Total και Nokia.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v