Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα αποδειχτεί το 2009 ένα νέο 1975;

Οι προβλέψεις για την πορεία των αγορών τον επόμενο χρόνο δίνουν και παίρνουν. Μία απ’ αυτές που δεν έχει λάβει δημοσιότητα θέλει το 2009 να είναι ένα νέο 1975. Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες.

Θα αποδειχτεί το 2009 ένα νέο 1975;
Η δεκαετία του 1970 αποδείχτηκε η χειρότερη για τις χρηματιστηριακές αγορές από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 και μετά.

Όμως, μέσα στη μαυρίλα της δεκαετίας του 1970, μία χρονιά αποδείχτηκε πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες.

Ήταν το 1975.

Εκείνη τη χρονιά τα κέρδη των εταιριών μειώθηκαν πολύ, αλλά οι χρηματιστηριακοί δείκτες έκαναν ράλι.


Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης MSCI-Ευρώπη έφτασε να κερδίζει 55% περίπου τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς.

Είχε προηγηθεί μια μεγάλη πτώση του δείκτη της τάξης του 47% από τον Ιανουάριο του 1973 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 1975.

Η πτώση προηγήθηκε κατά δύο περίπου χρόνια της αντίστοιχης υποχώρησης των εταιρικών κερδών.

Στα τέλη του 1974, ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του δείκτη MSCI-Europe είχε πέσει στις 6 φορές τα κέρδη του προηγούμενου 12μήνου (trailing).

Ο ίδιος πολλαπλασιαστής κερδών ανέβηκε στο 14 στο απόγειο του ράλι του 1975.

Όμως, το ράλι συνέπεσε με τη μεγάλη πτώση των κερδών ανά μετοχή των εταιριών που αποτελούσαν τον δείκτη MSCI-Ευρώπη.

Από τον Δεκέμβριο του 1974 μέχρι τον Απρίλιο του 1976 τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 40% περίπου.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Σύμφωνα με τον Ντράισμα και company της Morgan Stanley, τo Ρ/Ε του δείκτη MSCI-Εurope είναι ίσο με 7 περίπου φορές τα κέρδη του προηγούμενου 12μήνου.

Ο MSCI-Europe είναι σήμερα κάπως υψηλότερα σε όρους Ρ/Ε από τα τέλη Δεκεμβρίου του 1974 κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει ράλι τουλάχιστον 20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών για να βρεθεί το Ρ/Ε κοντά στο 14 όπως το 1975.

Όμως, το 1975 θα μπορούσε να έχει κι άλλες ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση αν τον τωρινό Δεκέμβριο οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ βρεθούν στο χαμηλότερο σημείο του πτωτικού κύκλου όπως τον τελευταίο μήνα του 1974.

Όλες αυτές οι ομοιότητες θα μπορούσαν να εξαλειφθούν από μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και αυτής που διανύουμε.

Ο πληθωρισμός και η οικονομική στασιμότητα.

Ο τελευταίος "χτύπησε" το 11% στην Ευρώπη στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1970, ενώ σήμερα βρίσκεται πλέον σε άτακτη υποχώρηση μετά το πέταγμα που έκανε στο 3% με 5% πριν από μερικούς μήνες.

Κι όμως.

Το 1975 ήταν η χρονιά που ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τη συγκεκριμένη δεκαετία, αφού έπεσε στο 6% από 12% στις ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2009 θα είναι χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που δεν αποκλείεται να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος σε κάποιο σημείο στα μέσα της δεκαετίας.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να δούμε ένα ράλι αλά 1975 το νέο έτος;

Δεν είναι απίθανο, αλλά δεν είναι επίσης το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή.

Αυτό ισχύει ακόμη κι αν ο γκουρού των ομολόγων Bill Gross έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι οι σημερινές αποτιμήσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με παλαιότερες λόγω της μεγάλης αλλαγής την οποία διέρχεται το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v