Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Σε ύφεση και επίσημα η ευρωζώνη το 2009

Η ισχνή ζήτηση και οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου.

Τρισέ: Σε ύφεση και επίσημα η ευρωζώνη το 2009
Η ισχνή ζήτηση και οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν και στα επόμενα τρίμηνα, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στα 10 χρόνια της ιστορίας της κεντρικής τράπεζας.
 
Παράλληλα, προχώρησε σε νέα αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη έως το 2010.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,5%. Όπως ανέφερε ο κ. Τρισέ, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη.

Στη συνέντευξη, ο κ. Τρισέ επεσήμανε τη σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κρίσης από το Σεπτέμβριο, αλλά και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στις δημοσιομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε την κρισιμότητα της πειθαρχίας και της διατήρησης των επιταγών του Συμφώνου Σταθερότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση, επισημαίνοντας ότι οι αυτόματοι δημοσιονομικοί σταθεροποιητές αποτελούν μια ισχυρή πηγή στήριξης για την οικονομία της ευρωζώνης. Ωστόσο, εξήγησε ότι "όπου υπάρχει η δυνατότητα, τα επιπρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά, εάν είναι έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά".   

Τόνισε ότι η ζήτηση αλλά και η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχή και για τα επόμενα τρίμηνα, ενώ κατέγραψε και τη σημαντική υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι από αρνητική ανάπτυξη -0,2% στο γ' τρίμηνο, τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία της ΕΚΤ για Οκτώβριο και Νοέμβριο δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στην επόμενη διετία.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι από ανάπτυξη 0,8%-1,2% το 2008, η ευρωζώνη θα οδηγηθεί σε αρνητική έως στάσιμη ανάπτυξη το 2009 (-1% με 0%), επανερχόμενη σε οριακά θετική ανάπτυξη το 2010, από 0,5% έως 1,5%. 

Παράλληλα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός, από 3,2%-3,4% το 2008, θα υποχωρήσει μεταξύ 1,1%-1,7% το 2009 και στο 1,5% -2,1% το 2010.     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v