Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές αντίδρασης δίνει στο ΧΑ η Wall

Παραμένουν βαρίδι για τη Σοφοκλέους οι τράπεζες. Με νέα χαμηλά απειλούνται ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συντήρησης του Γ.Δ. πέριξ των 1.800 μονάδων με μετοχές-κλειδιά ΔΕΗ, ΟΤΕ και υπό προϋποθέσεις ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πιστή στις υποχρεώσεις της η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, συνεχίζει να δίνει αφορμές αντίδρασης, καθώς και χθες ο Dow Jones όχι μόνο κρατήθηκε πάνω από τις 8.000 μονάδες, αλλά με άνοδο της τάξεως του 2,05% διαμορφώθηκε προς τις 8.600 μονάδες.

Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε υποχώρηση κατά 0,5% με την ελληνική αγορά να δείχνει χθες καλύτερο χαρακτήρα από αρκετές ευρωπαϊκές. Ωστόσο στο Χ.Α. διαφοροποιούνται, πλέον, εμφανώς κλάδοι και εταιρείες.

Από τη μία πλευρά στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται η προεξόφληση των χειρότερων, τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στο ταμπλό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο χθεσινό σχόλιο του Θ. Σταυρόπουλου για νέα χαμηλά έτους της Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι λογικό να πιέζεται και για έναν επιπλέον λόγο, που αφορά στην έκθεσή της στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα. Δύο υποτιμήσεις του ρουβλίου μέσα σε ένα μήνα και πολλές επιφυλάξεις για τη συνέχεια προφανώς είναι ένα θέμα που αγγίζει την Κύπρου.

Για την Eurobank σημειώναμε σχετικά πρόσφατα πως ενδεχόμενη διάσπαση των 6 ευρώ θα οδηγούσε με ένταση στην καταγραφή νέων ιστορικά χαμηλών τιμών, κάτω από τα 5,9 – 5,8 ευρώ. Στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου η μετοχή «έγραφε» χαμηλή τιμή ενδοσυνεδριακά στα 6,06 ευρώ, με συναλλαγές 9,1 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη είχε κάνει χαμηλή τιμή στα 6,2 ευρώ, με 15,5 εκατ. ευρώ και στις 24/11 χαμηλό στα 6,22 ευρώ με 10,9 εκατ. ευρώ.

Χθες η μετοχή υποχώρησε 1%, χάνει 1,6% σε διάστημα επτά ημερών και 26,7% σε 30 ημερών. Η διοίκηση της Eurobank, μέσω διαρροών βεβαίως, άλλοτε διαψεύδει κατηγορηματικά πως «δεν τρέχει κάτι» με τα Open 24 και άλλοτε πως δεν υπάρχει θέμα με τη μητρική.

Για την Alpha Bank, που διαμορφώνεται στα 7,46 ευρώ με χαμηλό χθες τα 7,34, οι απώλειες είναι 10,3% στις 7 ημέρες και 34,5% σε διάστημα 30 ημερών. Στην Alpha Bank το βέβαιο είναι πως τουλάχιστον οι εμίρηδες του Κατάρ, που μέσω του…paramount είχα αποκτήσει περίπου 4% περίπου 10,5 ευρώ υψηλότερα, μετρούν υποαξίες δεκάδων εκατ. ευρώ.

Στην αγορά, όμως, υπάρχουν και άλλες πλευρές όπως αυτή που αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις για παράδειγμα του Τιτάνα. Σε σχετικό θέμα του Στ. Κοτζαμάνη για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία δίνεται…ραντεβού ανάκαμψης για το 2010. Σε χειρότερη θέση βρίσκεται ένας πιο πολυσχιδής βιομηχανικός όμιλος, της Βιοχάλκο. Και εδώ η προεξόφληση αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό.

Υπάρχει και η άλλη όψη όπως αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΑΒ Βασιλόπουλος. Για επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ μέσα στο ’09 κάνει λόγω η Αλεξάνδρα Γκίτση, με την προοπτική δημιουργίας 12-15 νέων σημείων της ΑΒ, μέσα στην επόμενη χρονιά.

Είτε μας αρέσει είτε όχι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό εξακολουθεί να λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός. Και η βραχυπρόθεσμη κίνηση για παράδειγμα των Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου αλλά και Intralot, Βιοχαλκο, Φουρλή και βέβαια πολλών μετοχών εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης, μας προειδοποιεί για τη συνέχεια.

Υπάρχει, βέβαια και η άλλη πλευρά όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα στη ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ και σε λίγες μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v