Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα χαμηλά έτους για Κύπρου, Αlpha, EFG

Το ΧΑ επέδειξε σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τις ευρωαγορές ωστόσο νέο χαμηλότερο κλείσιμο για το 2008 έδωσε ο Τραπεζικός Δείκτης. Νέα χαμηλά έτους για Κύπρου (€2,85), Eurobank (€6,2), Alpha (€7,46).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η General Motors ζητά συνολικά από το Κογκρέσο το ποσό των 18 δισ. δολαρίων, ενώ η Chrysler περί τα 7 δισ. δολάρια, όταν η Infineon, ανακοινώνει ζημιές υψηλότερες του αναμενομένου για το δ΄ τρίμηνο και υποβάθμιση προβλέψεων (έφθασε σε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 30%), ενώ κατά 250.000 μειώνονται οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο 2002. 

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι ο δείκτης που καταγράφει την δραστηριότητα στον μεταποιητικό κλάδο διολίσθησε στις 37,3 μονάδες από 44,4 για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ (πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη πτώση στις 42 μονάδες), είναι αδύνατον τα αρνητικά νέα να μην συνεχίσουν να κεφαλαιοποιούνται και να επηρεάζουν τις Αγορές, παρά την συντριβή των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί.

Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η εικόνα των Αγορών στην τρέχουσα φάση περισσότερο φοβίζει παρά εμπνέει εμπιστοσύνη. Φοβίζει, λόγω της αδυναμίας σημαντικής αντίδρασης των χρηματιστηρίων και των εμπορευμάτων μετά τη δραματική κατάρρευσή τους.

Οι αθρόες ενέσεις κεφαλαίων από τις Κυβερνήσεις και οι γενναίες μειώσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν όλο και περισσότερους κλάδους να επηρεάζονται από την επερχόμενη ύφεση, και εταιρείες κολοσσούς, να βρίσκονται ή να έχουν βρεθεί ένα βήμα πριν την πτώχευση.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση δεν έχει κανένα μέτρο σύγκρισης ή αναφοράς με το πρόσφατο ή και το μακρινό παρελθόν, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν είναι τελείως διαφορετικές από τις προηγούμενες.

Με αυτά τα δεδομένα ακόμα και το πιθανολογούμενο “year end bear market rally” τίθεται εν αμφιβόλω.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους όπου διακόπηκαν οι όποιες αγορές από κωδικούς λιανικής και συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και σήμερα το Χ.Α. προσπάθησε και επέδειξε σχετικά καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων επιλεκτικών τοποθετήσεων σε Δεικτοβαρείς τίτλους όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και η Εθνική.

Όμως μία προσεκτικότερη ματιά στον 20αρη θα διέκρινε ότι παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης απέχει σχετικά από το χαμηλότερο κλείσιμο του 2008, αυτό δεν συμβαίνει και με όλους τους τίτλους που τον απαρτίζουν.

Έτσι σε νέα χαμηλά για το τρέχον έτος έκλεισαν Μυτιληναίος, Κύπρου, Eurobank, Alpha Bank, στο χαμηλό έτους (σε κλείσιμο) έκλεισε και ο τίτλος της MPB, ενώ νέο χαμηλότερο κλείσιμο για το 2008 έδωσε και ο Τραπεζικός Δείκτης.

Καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -0,31% του FTSE, έναντι του +0,75% του FTSEM και του +1,17% του FTSES, αλλά και από την περίπου ισοβαρή τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών (σε αρκετές περιπτώσεις τίτλων χαμηλής κεφαλαιοποίησης η εικόνα δημιουργείται με κινήσεις χαμηλού κόστους, αλλά μπορεί να αλλάξει άρδην στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση).

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που κινείται καθαρά σε πτωτικό σχηματισμό, όλα θα παιχτούν στην στήριξη των 936 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας ανοίγει τον δρόμο προς τις 859 μονάδες.

Από τον FTSE και τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ (+2,35%), ΔΕΗ (+2,13%), ΟΤΕ (+1,93%), Εθνική (+1,46% και με την τελική βοήθεια των δημοπρασιών) και Βιοχάλκο (+1,37%).

Απλά θετική μεταβολή για Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα στην πλευρά των αρνητικών πρωταγωνιστών “διακρίθηκαν” οι Intralot (-4,79%) και Πειραιώς (-3,49%).

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι Ελ. Πετρέλαια και Coca-Cola και του 1% οι Μυτιληναίος, Κύπρου, MIG, Alpha Bank.

Τέλος με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι MPB, Eurobank και ΟΠΑΠ (οι δημοπρασίες τον έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, αν και καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1824,37, υψηλό 1853,26), άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 1834,31 μονάδες με απώλειες 0,20%, ενώ ο τζίρος μειωμένος έφθασε τα 123 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ισορροπημένη η τελική εικόνα με 109 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 16,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v