Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις: Κερδισμένοι και χαμένοι του 2008

Τι αποδόσεις καρπώθηκαν οι καταθέτες και οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων και πόσες ζημίες καταγράφουν όσοι προτίμησαν μετοχές, ακίνητα, χρυσό και ναυτιλία. Τα οφέλη των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Επενδύσεις: Κερδισμένοι και χαμένοι του 2008
* Ο πίνακας των αποδόσεων διαφόρων επενδυτικών κατηγοριών το 2008 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Λιγότερο από έναν μήνα πριν από τη λήξη του έτους, κερδισμένοι του 2008 φαίνεται να είναι εκείνοι οι επενδυτές που επέλεξαν φέτος τις καταθέσεις, τα κρατικά ομόλογα και το δολάριο.

Αντίθετα, από σημαντικές έως και πολύ μεγάλες είναι οι απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι μετοχών, χρυσού, ακινήτων και φυσικά πλοίων…

Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή: Stockcharts) όπου εμφανίζονται οι αποδόσεις των παραπάνω επενδυτικών κατηγοριών από τη 15η Φεβρουαρίου έως και την 3η Δεκεμβρίου.

Οι κερδισμένοι

Οι κάτοχοι προθεσμιακών καταθέσεων καρπώνονται σήμερα από τις τράπεζες στην Ελλάδα ένα μέσο επιτόκιο της τάξεως του 5,5%, από το οποίο αν αφαιρεθούν οι φόροι και η επίπτωση του πληθωρισμού, προκύπτει καθαρή απόδοση γύρω στο 1%.

Οι επενδυτές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν καρπωθεί από την αρχή του έτους απόδοση άνω του 10%, της οποίας ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι κερδήθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα.

Περίπου διπλάσια είναι η απόδοση των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. Συγκεκριμένα, από τη 15η Φεβρουαρίου έως και την 3η Δεκεμβρίου το εικοσαετούς διάρκειας ομόλογο της αμερικανικής κυβέρνησης έχει αποφέρει κέρδη 21% σε δολάρια. Η απόδοση αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη για τον Ευρωπαίο επενδυτή, αν συνεκτιμηθεί η ενδιάμεση ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Στην αγορά των νομισμάτων, κατά την περίοδο μεταξύ 15ης Φεβρουαρίου και 3ης Δεκεμβρίου, το δολάριο κέρδισε έναντι του ευρώ γύρω στο 14%.

Περισσότεροι οι χαμένοι

Από εκεί και πέρα, το 2008 αποτελεί έτος για χαμένους επενδυτές, καθώς κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο:

Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 36,5%, όταν όπως είναι γνωστό οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερες.
Όσοι επένδυσαν σε εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (Eq REITS Total Ret) κατέγραψαν μέσες απώλειες που υπερβαίνουν το 45% σε δολάρια. Ανάλογα υψηλές οι απώλειες τόσο για τα ευρωπαϊκά όσο και για τα ελληνικά REITS.

Ο χρυσός (Street TRACKS Gold) υποχρεώθηκε σε πτώση 14,5%.

Όσο για τον δείκτη Baltic Dry (ναυτιλία), οι απώλειες προσεγγίζουν το 90%.

* Ο πίνακας των αποδόσεων διαφόρων επενδυτικών κατηγοριών το 2008 δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v