Τράπεζες: Όλα για το spread και το bottom line

Σε «μάχη μέχρις εσχάτων» για τη διατήρηση των επιτοκιακών περιθωρίων επιδίδεται η πλειονότητα των τραπεζών, που αρνείται πεισματικά να ενσωματώσει στα επιτόκια χορηγήσεων τις αλλεπάλληλες μειώσεις της ΕΚΤ.

Τράπεζες: Όλα για το spread και το bottom line
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Σε «μάχη μέχρις εσχάτων» για τη διατήρηση των υφιστάμενων επιτοκιακών περιθωρίων επιδίδεται η πλειονότητα των Ελλήνων τραπεζιτών, που αρνείται πεισματικά να ενσωματώσει στα επιτόκια χορηγήσεων τις αλλεπάλληλες μειώσεις που ανακοινώνει η ΕΚΤ.

Ο Ζαν-Κλοντ ίσως ανακοίνωσε χθες την πιο γενναία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ από συστάσεώς της, αλλά «εντώ στο Ελλάντα» θα αργήσουμε πολύ να γευτούμε το όφελος.

Τη μείωση των 75 μονάδων βάσης, που ανακοινώθηκε χθες, θα «γνωρίσουν» οι Έλληνες δανειολήπτες πιθανότατα από το… επόμενο έτος, καθώς ακόμη ορισμένα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ενσωματώσει ούτε καν την προηγούμενη μείωση -50 μονάδων βάσης- που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στα μέσα Νοεμβρίου…

Πρόκειται για μία πρακτική η οποία εκτός από κοντόφθαλμη -καθώς αφορά αποκλειστικά στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης- θα αποδειχτεί και επιζήμια τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την οικονομία συνολικά.

Η συστηματική καθυστέρηση ενσωμάτωσης των επιτοκιακών μειώσεων διευρύνει το ενδεχόμενο επισφαλειών και παρατείνει τη χρηματοδοτική ασφυξία που βιώνουν οι Έλληνες δανειολήπτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Οι επιπτώσεις είναι προφανείς
σε όλους τους τομείς της οικονομίας -σε μία περίοδο κρίσης- και ασφαλώς στην οικοδομική δραστηριότητα και στην κτηματική αγορά, περαιτέρω διολίσθηση των οποίων θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα ίδια τα ενυπόθηκα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, υποσκάπτοντας έτσι τη μελλοντική κερδοφορία τους και ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες ακόμη και στο ενδεχόμενο ζημιών.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για μία πρακτική η οποία κινείται στα όρια της νομιμότητας, καθώς αδιαφορεί για τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει σειρά τραπεζών έναντι των πελατών της, σε ό,τι αφορά τον χρόνο ενσωμάτωσης τυχόν μειώσεων στο επιτόκιο αναφοράς, δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.

Η σύγκριση ίσως θεωρείται ανώφελη, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες -της παγκόσμιας κρίσης- είναι επιβεβλημένη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακριβώς το ίδιο ενδεχόμενο απαξίωσης των ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων των τραπεζών, με την υπέρβαση της εμπορικής αξίας του ακινήτου από το χορηγηθέν δάνειο για την απόκτησή του -φαινόμενο που αναμένεται να αφορά σε περίπου 2,5 εκατ. δανειολήπτες το 2008-, οδήγησε χθες τον διοικητή της FED κ. Μπεν Μπερνάνκε στην ανακοίνωση πακέτου τεσσάρων μέτρων, μεταξύ των οποίων η απευθείας εξαγορά των προβληματικών δανείων από το κράτος και η ευρεία αναχρηματοδότηση άλλων, με ευνοϊκότερους όρους…

Και όλα αυτά ενώ το βασικό επιτόκιο της FED διαμορφώνεται ήδη στο 1% και ενδέχεται έως και να μηδενιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους…

Αυτά, όμως, όπως είπαμε και χθες, στο… Αμέρικα…

Εδώ στο «Ελλάντα» ισχύουν άλλα…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v