Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Δύσκολη η άμυνα έναντι της διεθνούς διόρθωσης

Με τη Σοφοκλέους να υπό-αποδίδει σε φάσεις ανοδικής αντίδρασης των ξένων αγορών μένει να φανεί στη σημερινή συνεδρίαση πως μπορεί να «κρατήσει» στην διάθεση της ισχυρής διόρθωσης που ξεκίνησε από χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Όσοι αγόραζαν στην προσδοκία (της μείωσης των επιτοκίων) και τη φήμη, πέτυχαν ομολογουμένως καλές τιμές για να πουλήσουν χθες στην είδηση. Από χθες το βράδυ οι αγορές δίνουν και πάλι σήμα διόρθωσης με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,5%, να παραμένει, όμως, πάνω από την περιοχή των 8.000 μονάδων.

Πιο νωρίς στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε υποχώρηση κατά 1,79% του δείκτη.

Στο Χ.Α. η πλαγιοανοδική κίνηση ήταν ούτως ή άλλως σε υπό-απόδοση –και αυτή τη φορά- σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Ν. Υόρκη. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή εκτίμηση πως το Χ.Α. έχει σωρό εγγενών προβλημάτων που γονατίζουν εισηγμένες και επιχειρηματίες.

Στις τράπεζες, είτε αρέσει είτε όχι, η τάση παραμένει πτωτική με αποθαρρυντική και την βραχυπρόθεσμη διαγραμματική απεικόνιση μετοχών όπως για παράδειγμα είναι η Alpha Bank (με νέα χαμηλά στα 7,9 ευρώ), ελαφρώς καλύτερη τη Eurobank (νέο χαμηλό στα 5,98 ευρώ), Πειραιώς (χαμηλό στα 6,76 ευρώ) αλλά και Κύπρου. Η μετοχή της Εθνικής κρατά τουλάχιστον τα προσχήματα καθώς επιχειρείται η… αποτροπή της επαναπροσέγγισης των 12,74 ευρώ.

Μένει να φανεί, και μάλιστα από την αρχή της συνεδρίασης, κατά πόσον υπάρχουν αντοχές στη μη τραπεζική τριάδα του 20άρη, δηλαδή ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Στον ΟΠΑΠ το χθεσινό 5,3% «κρύβει» το ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων, στον ΟΤΕ η απόδοση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογες κινήσεις, ενώ η ΔΕΗ μπορεί να κρατήσει τα 11,3 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστούν αντοχές για να κρατήσει σήμερα ο Γενικός Δείκτης τις 1.820 αρχικά και στη συνέχεια τον διπλό πυθμένα των 1.807, 1801,9 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v