Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανησυχούν και μαζεύουν

Ο κ. Τρισέ μείωσε χθες για 3η φορά το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το τελευταίο δίμηνο, όμως οι ραντιέρηδες της χώρας δεν θα πρέπει να ανησυχούν προς το παρόν. Ο επόμενος μήνας είναι μια άλλη ιστορία.

Τράπεζες: Ανησυχούν και μαζεύουν
Η ρευστότητα είναι πολύτιμη σε περιόδους κρίσης και οι τραπεζίτες το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον.

Άλλωστε οι περισσότερες τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη λόγω ρευστότητας και όχι λόγω μη επάρκειας των εποπτικών κεφαλαίων τους.

Οι τραπεζίτες έχουν έναν ακόμη λόγο να θέλουν να έχουν μεγάλη ρευστότητα αυτήν την εποχή.

Είναι Δεκέμβριος και όλες οι τράπεζες, ως γνωστόν, θέλουν να δείχνουν ότι είχαν μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα στα τέλη της χρονιάς.

Επιδίδονται λοιπόν σ’ ένα κυνήγι καταθέσεων που είναι επόμενο να συντηρεί τα επιτόκια καταθέσεων, ιδίως των προθεσμιακών, σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, δεν είναι μόνο η επιθυμία να βρεθούν στο τέλος του χρόνου με λεφτά που τις οδηγεί να μαζεύουν ό,τι ρευστότητα βρουν μπροστά τους.

Ανησυχούν μήπως συμβεί κάτι το απρόσμενο τις επόμενες εβδομάδες που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την επαναφορά του συστήματος των εβδομαδιαίων δημοπρασιών τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι κάτι που πολλές τράπεζες δεν θα ήθελαν και δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση, αλλά όταν κυκλοφορεί ως φήμη στα ντίλινγκ ρουμ των τραπεζών της Ευρώπης δεν μπορεί κανένας να το αγνοήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προσφέρει εδώ και μερικές εβδομάδες στις τράπεζες χρηματοδότηση στο παρεμβατικό επιτόκιο, δηλαδή στο 2,50% πλέον. Η χρηματοδότηση είναι ανάλογη εκείνης που δικαιολογεί το ενέχυρο που προσκομίζουν χωρίς η ΕΚΤ να βάζει κανένα όριο.

Καλού-κακού, λοιπόν, προετοιμάζονται τιτλοποιώντας μέρος του χαρτοφυλακίου των δανείων τους ή εκδίδοντας καλυμμένες ομολογίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για δανεισμό από την ΕΚΤ.

Η Εθνική θα ανακοινώσει πιθανόν σήμερα κάτι που στα ντίλινγκ ρουμ είναι γνωστό από χθες.

Την έκδοση δύο σειρών καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ η κάθε μία ή 2 δισ. ευρώ συνολικά.

Άλλες τράπεζες έχουν προχωρήσει στην τιτλοποίηση μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου τους προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον ίδιο λόγο.

Κοινώς να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Κι όλα αυτά παρότι η συμμετοχή τους στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ τους εξασφαλίζει επιπλέον ρευστότητα.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η ΕΚΤ μειώνει το βασικό της επιτόκιο δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί καλό νέο για όλες, αφού μειώνει το κόστος δανεισμού απ’ αυτήν την πηγή.

Το τέλος του χρόνου και οι ανησυχίες μήπως συμβεί τίποτα απρόβλεπτο με την ΕΚΤ ή με κάποιον άλλον φορέα ωθούν τις τράπεζες στην προσφορά επιτοκίων 5,5% ή 6% για 3μηνιαίες προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και για μικρά ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ.

Όμως, η τέρψη των καταθετών και ιδίως των ραντιέρηδων δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v