Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις για σημαντική αντίδραση στο ΧΑ

Το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα συνηγορεί για προϋποθέσεις αξιοπρόσεκτης αντίδρασης στην φτωχή από εγχώριες ειδήσεις Σοφοκλέους. Πάρα πολλά θα κριθούν από την εικόνα του «ταλαιπωρημένου» τραπεζικού δείκτη.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η «κατάχρηση εξουσίας» από τη μεταβλητότητα καλά κρατεί και αυτό επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής στη Wall Street, αφού το αρχικά βαθύ κόκκινο το διαδέχθηκαν σημαντικά τελικά κέρδη.

Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις Ομπάμα για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων της τελευταίας πεντηκονταετίας έτυχαν θετικής υποδοχής από τις αγορές, με αποτέλεσμα η νέα εβδομάδα να ξεκινά με σημαντικά κέρδη για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, έως και εντυπωσιακό ξεκίνημα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ με αξιοπρόσεκτα κέρδη φαίνεται να ξεκινά και η Wall Street.

Με αυτά τα δεδομένα και με την εγχώρια ειδησεογραφία να παραμένει φτωχή, η «ταλαιπωρημένη» Σοφοκλέους έχει προϋποθέσεις σημαντικής αντίδρασης έστω και αν ο εγχώριος τζίρος σε καμιά περίπτωση δεν «απαιτεί» συνεδριάσεις επτά ωρών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όμως συστήνουν απόλυτα επιφυλακτικές και μετρημένες κινήσεις αφού η μεταβλητότητα θα επιμείνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και οι κίνδυνοι περαιτέρω υποχώρησης δεν έχουν εξαλειφθεί.

Βέβαια, σε αυτό το επιχείρημα φαίνεται να συνηγορούν και οι απόψεις ότι στα τρέχοντα επίπεδα και εάν δεν είναι καθ οδόν ένα παγκόσμιο κραχ, τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης έχουν μειωθεί σημαντικά. Αλλωστε, για πολλές εισηγμένες ο δείκτης είναι πολύ χαμηλότερα από τις 1.400 μονάδες.

Τεχνικά, ασφαλώς και τα μηνύματα δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικά και πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν κάποιες ισορροπίες. Ιδιαίτερα ο τραπεζικός δείκτης που από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες 73,42% και έχει επιστρέψει σε επίπεδα Ιουνίου 2003, πρέπει να μπει σε κανάλι πειστικής ανοδικής αντίδρασης προκειμένου να επιστρέψουν στην αγορά ισχυρά χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά έξω από αυτήν, εκτιμώντας ότι η «ταλαιπωρία» στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει τελειώσει.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον FTSE 20, που ζητά σήμερα κιόλας όχι μόνο να υπερκεράσει την πρόσφατη στήριξη των 936 μονάδων που χάθηκε την Παρασκευή, αλλά να κλείσει υψηλότερα και των 968 μονάδων βάζοντας σχετικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 995 και 1.007 μονάδες.

Ασφαλώς και θα συνεχιστούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, έχοντας σαν πρώτο γνώμονα πλην της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και τον δανεισμό των εισηγμένων, όπως και τις προϋποθέσεις ανακύκλωσής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v