Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Στον αστερισμό των ντιλ;

Όταν το Deutsche Boerse και το ΝΥSE Euronext μιλάνε για συγχώνευση, είναι προφανές ότι κάτι βλέπουν κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από άλλα μικρότερα χρηματιστήρια όπως το ελληνικό.

ΕΧΑΕ: Στον αστερισμό των ντιλ;
Η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού "Spiegel" ότι το Deutsche Boerse και το NYSE Euronext είχαν σχετικά πρόσφατα συνομιλίες με αντικείμενο τη συνένωση των δυνάμεών τους προκάλεσε μεν εντύπωση, αλλά όχι έκπληξη.

Η εταιρία στην οποία ανήκει το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και μέρος του Eurex που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά futures διασταύρωσε τα ξίφη της με το NYSE Group Inc. για το Euronext NV πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, αλλά έμεινε με άδεια χέρια.

Το Euronext που λειτουργεί τα χρηματιστήρια των Παρισίων, των Βρυξελλών, του Άμστερνταμ και της Λισαβόνας κατέληξε πέρυσι στο NYSE.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το γερμανικό χρηματιστήριο είχε βρεθεί στην ίδια θέση.

Το ίδιο είχε συμβεί με το London Stock Exchange δύο φορές στο παρελθόν, το ελβετικό SWX Group και το Borsa Italiana SpA.

Όμως, οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές έχουν αλλάξει άρδην από πέρυσι μέχρι σήμερα.

Από τη μια πλευρά είναι η κρίση που έχει μειώσει τους συναλλακτικούς όγκους στις οργανωμένες cash αγορές μετοχών αν και τους έχει αυξήσει σε ορισμένες αγορές παραγώγων.

Από την άλλη, είναι οι κινήσεις μεγάλων ανταγωνιστών όπως το Nasdaq OMX Group που έχει παρουσιάσει νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μετοχών βάζοντας ως στόχο ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα τα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια.

Επίσης, η λειτουργία του Turquoise, του Chi-X Europe και του Bats Trading, που είναι οι πιο γνωστές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, έχει αποσπάσει μερίδιο αγοράς και επομένως έσοδα από τις μεγάλες οργανωμένες αγορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι επόμενο οι συνέργιες, η μείωση των δαπανών και γενικότερα οι οικονομίες κλίμακας να αποτελούν άμεσες προτεραιότητες για μεγάλα χρηματιστήρια όπως το Deutsche Boerse και το NYSE Euronext.

Όμως, τέτοιες κινήσεις δεν περνούν απαρατήρητες και μερικές φορές αποτελούν τον σπινθήρα για ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, η ΕΧΑΕ θα ήταν δύσκολο να μείνει αμέτοχη αφού εκτός των άλλων θα μπορούσε λόγω μεγάλης διασποράς να αποτελέσει στόχο.

Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 382 εκατ. ευρώ, χωρίς χρέη, με Ρ/Ε κοντά στο 6 για φέτος και 7 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 και με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση μεταξύ 8% και 10% για φέτος και την επόμενη χρονιά, η ΕΧΑΕ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει στόχο ακόμη και private equity funds.

Τα τελευταία έχουν μεν υποστεί πλήγμα λόγω της κρίσης, όμως μερικά εξ αυτών διαθέτουν αρκετό ρευστό και στοχεύουν εταιρίες μικρότερης κεφαλαιοποίησης που είναι μηχανές παραγωγής ρευστού.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο Deutsche Boerse - NYSE Euronext θα σημαδέψουν τον κλάδο των χρηματιστηρίων.

Μια τέτοια συνένωση δυνάμεων, αν ευοδωθεί, θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες ανταγωνιστικότερες συνθήκες που έχουν φέρει οι πλατφόρμες συναλλαγών και επηρεάζουν όλους.

Η πίεση στις μικρότερες οργανωμένες αγορές, όπως η ΕΧΑΕ, ώστε να κάνουν κι εκείνες κάτι δεν μπορεί παρά να αυξηθεί.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v