Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς κινούνται τώρα οι ξένοι επενδυτές

Μετά το ανηλεές ξεπούλημα, έρχεται η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από τους ξένους. Γιατί οι τζίροι επιστρέφουν στα '90s. Ποιοι είναι οι "κερδισμένοι μεταξύ χαμένων". Πώς εξηγείται ο κυρίαρχος ρόλος της Εθνικής.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Πώς κινούνται τώρα οι ξένοι επενδυτές
Την επόμενη πράξη του έργου περιθωριοποίησής του ζει εδώ και έναν περίπου μήνα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μια και το μαζικό ξεπούλημα του Οκτωβρίου το διαδέχτηκαν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με κοινό χαρακτηριστικό τη μείωση των θέσεων σε ελληνικές μετοχές και τη συγκέντρωσή τους σε 3 - 4 δεικτοβαρείς τίτλους.

Με το άλλοτε growth story των ελληνικών εισηγμένων (επέκταση στη ΝΑ. Ευρώπη) να έχει καταστεί μπούμερανγκ και με την ελληνική οικονομία, όπως και άλλες περιφερειακές, να δοκιμάζεται εντονότερα από την κρίση (διεύρυνση των spreads μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων) το Χ.Α. έχει κατρακυλήσει από αγαπημένη επιλογή στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας προτίμησης.

Οι ξένοι brokers, ο ένας μετά τον άλλον, διέλυσαν ή περιέκοψαν πολύ τις θέσεις που είχαν τα prop desks τους σε ελληνικές μετοχές (Deutsche Bank, Morgan Stanley κ.ά.), στελέχη που "πούλαγαν" Ελλάδα ξηλώθηκαν ή αποχώρησαν (Citigroup) και γραφεία ξένων brokers στην Ελλάδα έκλεισαν (JP Morgan).

Κινήσεις δικαιολογημένες στο πλαίσιο των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων στις οποίες προχωρούν οι ξένες τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα της κρίσης, αλλά που την ίδια στιγμή αποτυπώνουν και την κατρακύλα του Χ.Α. στις προτεινόμενες επενδυτικές τους επιλογές.

Το Χ.Α. για το σύνολο των μεγάλων brokers έχει ενταχθεί στις αγορές που εξυπηρετούνται από το Λονδίνο ή από περιφερειακές διευθύνσεις και σε θέσεις-κλειδιά βρίσκονται πλέον στελέχη που είτε δεν γνωρίζουν την ελληνική αγορά, είτε αποτελεί μία από τις δεκάδες αγορές που έχουν υπό την ευθύνη τους.

Σε αυτό το κλίμα και με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να χάνει το ένα growth story μετά το άλλο (Τιτάν, Τράπεζες, Coca Cola, Intralot, Φουρλής κ.ά.) οι φετινές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων εν όψει του 2009 διενεργούνται σε πολύ χειρότερες συνθήκες από αυτές που υποψιάζονταν και οι πλέον απαισιόδοξοι στις αρχές της χρονιάς.

Οι τζίροι έχουν υποχωρήσει στα 90 - 120 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην Εθνική (πραγματοποιεί σταθερά σχεδόν το 1/3 του καθαρού ημερήσιου τζίρου) και ακολούθως στους τίτλους του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Στις επανακάμπτουσες επιλογές και ο τίτλος της ΔΕΗ, καθώς μέρος των ξένων και Ελλήνων διαχειριστών εκτιμά ότι η πτώση των καυσίμων θα της επιτρέψει το 2009 να επιστρέψει σε κερδοφορία.

Στους υπόλοιπους τίτλους της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διατηρούνται μόνο οι θέσεις (στάθμισης) των ιδιαίτερα ενεργών στην Ελλάδα παικτών (π.χ. αμοιβαία fidelity) που όμως συν τω χρόνω λιγοστεύουν.

Τρώει όλη την… πίτα η Εθνική

Οι τράπεζες είναι ο κλάδος στον οποίο οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων είναι εντονότερες. Σε έναν έτσι κι αλλιώς μη θετικό μήνα -πανευρωπαϊκά- για τον κλάδο, οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν χαμένες από τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια περικόπτουν την έκθεσή τους στην Αν. Ευρώπη ή σε περιφερειακές αγορές. Επιπλέον υπάρχει η πίεση των μικρών εναπομεινασών πωλήσεων από hedge funds (EFG Eurobank, Τράπεζα Κύπρου).

Αρνητική είναι και η εγχώρια ειδησεογραφία καθώς την ένταξη στο πακέτο συνοδεύουν πληροφορίες για αυξημένες προβλέψεις και σύγχυση για το αν τελικά οι τράπεζες και ποιες χρειάζονται την κρατική ενίσχυση αλλά και για το ενδεχόμενο κρατικών παρεμβάσεων στη λήψη καθαρά τραπεζικών αποφάσεων.

Οι ξένοι συνολικά μειώνουν σε αυτή τη φετινή μίνι (λόγω του προηγούμενου maxi ξεπουλήματος) αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων τις θέσεις τους σε ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους.

Κερδισμένος μεταξύ χαμένων ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας. Ο ισχυρός ισολογισμός που επέδειξε στις 30/9 η Εθνική, η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις, η "αναγκαστική" είσοδός της στο πακέτο στήριξης και η ενισχυόμενη εμπορευσιμότητα του τίτλου της, συγκριτικά με την αγορά και τις υπόλοιπες τράπεζες, τον καθιστούν επενδυτικό… μονόδρομο για όσους αποφασίζουν να περικόψουν την έκθεσή τους σε μία - δύο ελληνικές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική διαθέτει το καλύτερο rating από τους αναλυτές.

Το switch των αναδιαρθρώσεων στις τράπεζες λειτουργεί σαφέστατα υπέρ της Εθνικής, ενώ Alpha Bank, EFG Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και MPB έχουν σταθερά αρνητικά flows, σημειώνοντας νέα χαμηλά έτους.

Ο δεύτερος κερδισμένος των αναδιαρθρώσεων είναι ο τίτλος του ΟΤΕ. Ο κλάδος διεθνώς, λόγω των σταθερών ταμειακών ροών του, θεωρείται αμυντικός, ενώ ο Οργανισμός έχει πλέον νέο μέτοχο (Deutsche Telekom) ο οποίος εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση στα κόστη προμηθειών και λειτουργίας.

Κερδισμένος προς το παρόν και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, λόγω και του δελεαστικού προμερίσματος το οποίο δίνει ως χριστουγεννιάτικο μποναμά, με ερωτηματικά για τη συνέχεια μετά την αποκοπή του.

Η ΔΕΗ έχει κερδίσει κομμάτι των αναδιαρθρώσεων λόγω της πτώσης των καυσίμων, ενώ η Coca Cola ανακτά μικρό μέρος της στάθμισης που έχασε στα ξένα χαρτοφυλάκια μετά τα δύο διαδοχικά profit warnings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v