Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: "Τσεκούρι" στις τιμές-στόχους 7 τραπεζών

Σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων για επτά τράπεζες και σε περικοπή της σύστασης για τρεις από αυτές προχωρά η HSBC με έκθεσή της για τα ελληνικά και κυπριακά ιδρύματα. Σε ιστορικά χαμηλά οι αποτιμήσεις, λέει ο οίκος.

HSBC: Τσεκούρι στις τιμές-στόχους 7 τραπεζών
Σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων για επτά τράπεζες και σε υποβάθμιση της σύστασης για τρεις από αυτές προχωρά η HSBC με έκθεσή της στις 8/12 για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 20 ευρώ από 51,4 ευρώ ("overweight"), στα 9,5 ευρώ για τη Eurobank από 25,5 ευρώ προηγουμένως ("overweight") και στα 4,5 ευρώ από 12,7 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου ("overweight").

Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος μειώνεται στα 8,8 ευρώ ανά μετοχή, από 29 ευρώ προηγουμένως, ενώ υποβαθμίζεται η σύσταση σε "neutral" από "overweight", όπως και για την Πειραιώς και τη Marfin Popular Bank, οι τιμές-στόχοι των οποίων διαμορφώνονται στα 8,6 ευρώ (από 30,3 ευρώ) και στα 2,2 ευρώ (από 8 ευρώ προηγουμένως) αντίστοιχα.

Επίσης, η τιμή-στόχος για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μειώνεται στα 6 ευρώ ανά μετοχή, από 6,2 ευρώ προηγουμένως, με τη σύσταση να διατηρείται "ουδέτερη".

Παράλληλα, ο οίκος προχωρά σε μείωση της εκτίμησής του για τα καθαρά κέρδη του κλάδου το 2009 - 2010, αναμένοντας υποχώρηση των καθαρών κερδών κατά 8% το 2009 και κατά 4% το 2010.

Σύμφωνα με την HSBC, οι βασικές προκλήσεις του 2009 για τον ελληνικό και τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο είναι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του όγκου των δανείων, η επιδείνωση της ποιότητας των assets καθώς και το αρνητικό μακροοικονομικό outlook για την περιοχή.

Όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, ωστόσο η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην επάρκεια κεφαλαίων, στη ρευστότητα και στην ποιότητα των assets.

Χαρακτηρίζει την Εθνική Τράπεζα "ισχυρό play" σε επίπεδο θεμελιωδών, ενώ θετικά βλέπει τη Eurobank και την Τράπεζα Κύπρου.

Όπως αναφέρει, προτιμά τράπεζες με περιορισμένη εξάρτηση από τον κοινοπρακτικό δανεισμό, όπως η ΕΤΕ και η Κύπρου. Είναι προφανές, επισημαίνει, ότι οι όμιλοι που εξαρτώνται από τον κοινοπρακτικό δανεισμό θα οδηγηθούν στην κρατική στήριξη μέσω εγγυήσεων, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί με τις Alpha, Eurobank και Tράπεζα Πειραιώς.

Σχετικά με τις ωριμάνσεις εκδόσεων των τραπεζών εντός του 2009, ο οίκος δεν βλέπει ρίσκα από τη στιγμή που το συνολικό ποσόν ανά τράπεζα είναι διαχειρίσιμο, ιδίως εάν συνυπολογιστεί η συμμετοχή στο κρατικό "πακέτο". Ειδικότερα, για την Alpha Bank ωριμάζουν εκδόσεις ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, για τη Eurobank το συνολικό ποσόν διαμορφώνεται στα 1,6 δισ. ευρώ, για την Εθνική στα 1,5 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς στο 1 δισ. ευρώ και για την Τράπεζα Κύπρου στα 300 εκατ. ευρώ. Η Marfin Popular δεν έχει αυτή την επιβάρυνση.

Ειδικότερα για το πακέτο κρατικής στήριξης, η HSBC σημειώνει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση για βελτίωση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η εμπλοκή και η αυστηρή επίβλεψη της κυβέρνησης, αναμένεται βραχυπρόθεσμα να περιορίσει την ευελιξία των διοικήσεων των τραπεζών.

Τα επισφαλή δάνεια


Παράλληλα, η HSBC προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.

Ειδικότερα, εκτιμά επιδείνωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό επί του συνόλου των χορηγήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Για την Εθνική, το ποσοστό εκτιμάται στο 2,6% το 2008, στο 2,9% το 2009 και στο 3% το 2010.

Για τη Eurobank, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπεται να ενισχυθεί στο 2,9% το 2008, στο 3,3% το 20098 και στο 3,4% το 2010 από 2,7% το 2007.

Για την Alpha Bank, από 3,7% το 2007, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,9% εφέτος και στο 4,1% το 2009 και το 2010.

Για την Tράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 2,1% εφέτος, αλλά θα ενισχυθεί στο 2,6% το 2009 και στο 2,9% το 2010.

Για την Τράπεζα Κύπρου, η HSBC βλέπει βελτίωση εφέτος στο 3,6% από 3,8%, με το ποσοστό να διαμορφώνεται εκ νέου στο 3,8% το 2009 και στο 3,9% το 2010.

Για τη Marfin Popular, το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί εφέτος στο 4,6% από 4,8%, με πρόβλεψη για αύξηση στο 5% το 2009 και στο 5,3% το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v