Από τη Wall η επιχείρηση διάσωσης του ΧΑ

Από την τάση στην αμερικανική αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αντίδραση και του ΓΔ από τα χαμηλά έτους ή η συνέχεια της "ταλαιπωρίας". Το παιχνίδι των κεφαλαιοποιήσεων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προβλημάτισαν τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποχώρησης του Dow Jones χαμηλότερα των 8.000 μονάδων. Για τις επόμενες συνεδριάσεις πολλά θα κριθούν ακριβώς από αυτή την διάθεση, την τάση του εν λόγω δείκτη και της αμερικανικής αγοράς, με ενθαρρυντικό στοιχείο τον εκ νέου σχηματισμό διπλού χαμηλού στις 8.100 μονάδες.

Εάν η Wall δεν υποχωρήσει στις επόμενες συνεδριάσεις, τότε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να σωθεί η παρτίδα. Να αποφευχθεί δηλαδή η επιταχυνόμενη και με αύξηση συναλλαγών περαιτέρω υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.

Εύγλωττα αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος πως οι τράπεζες είναι ταχύτερες από τον ΓΔ στην…πτώση. Άλλωστε στην περιοχή των χαμηλών έτους βρίσκεται πλέον ο κλάδος με θεαματικές ανατροπές και σε θέματα αποτίμησης των ομίλων.

Παρά 38,9 εκατ. ευρώ «σώθηκαν» τα 3 δισ. ευρώ για την Eurobank στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η αδυναμία της Alpha Bank καθώς υποχωρεί στα 2,794 δισ. ευρώ. Και το ερώτημα που απασχολεί γνώστες και μη του κλάδου είναι βάσει ποίας λογικής προεξόφλησης των χειρότερων δικαιολογούνται μαζικές εκποιήσεις μετοχικών θέσεων, όταν από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης μετρά απώλειες της τάξεως του 72,1% έναντι 64,3% του Γενικού Δείκτη.

Η εκτίμησή μας είναι πως στις τράπεζες επιχειρείται η προεξόφληση όχι των όσων φοβούνται οι διαχειριστές πως θα συμβούν το 2009, αλλά και των πιθανών συνεπειών σε βάθος χρόνου.

Όπως ακριβώς στην διάρκεια της ανόδου προεξοφλούνταν μέσα σε εβδομάδες η μελλοντική κερδοφορία ετών και η αποτελεσματικότητα ακόμη και 5ετών business plan, έτσι τώρα από την… ανάποδη όμως, πληρώνονται πολλά μαζεμένα μέχρι αυτές τις χαμηλές τιμές.

Η στήλη έγκαιρα είχε αναφερθεί στην απογοητευτική τεχνική, διαγραμματική εικόνα των τραπεζών, για τελευταία φορά μάλιστα όταν ο κλάδος διαμορφώνονταν περίπου 15% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα των 2.020 μονάδων.

Είτε αρέσει είτε όχι, τα διαγράμματα δεν παραπέμπουν ακόμη σε ασφαλή εκτίμηση για επανατοποθέτηση. Αυτό γιατί μένει να φανεί στη συνέχεια εάν ο ΓΔ θα αντιδράσει από τα χαμηλά έτους ή εάν θα βυθιστεί ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο το «έξυπνο χρήμα» και οι γνωστοί μας πανίσχυροι εφοπλιστικοί πόλοι έχουν κάνει τις επιλογές τους σχετικά έγκαιρα. Εδώ και ένα μήνα, όπως σημειώναμε, λαβαίνουν θέσεις σε μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές του 20άρη. Με κυκλισμό της ρευστότητάς τους, που λόγω της ρηχότητας της αγοράς μας, αποκτά πολλαπλάσια ισχύ.

Άλλωστε χτίζοντας θέσεις στα χαμηλά της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, δεν είχαν δα ούτε μεγάλο ρίσκο και προπάντων ούτε τον κίνδυνο να βρουν απέναντι τους μαζικούς πωλητές. Κάτι που εξυπηρετεί βεβαίως την μεν Deutsche Telecom στον ΟΤΕ και μεταξύ άλλων το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο στη ΔΕΗ. Για λόγους ευνόητους.


----Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Στα σηµεία των καιρών η προσέγγιση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας από τον ΟΠΑΠ, η σηµαντική συρρίκνωση των κεφαλαιοποιήσεων των υπόλοιπων τραπεζών και η διαφοροποίηση µετά από καιρό της ?ΕΗ και του ΟΤΕ ως χρηµατιστηριακές συµπεριφορές.

Η χρηµατιστηριακή εκδίκηση της παραδοσιακής οικονοµίας αποκτά ένα ιδιότυπο ενδιαφέρον αφού θεωρητικά, τα σενάρια εξαγορών των τραπεζών µπαίνουν στο ψυγείο για τα επόµενα δύο χρόνια λόγω της κρατικής ενίσχυσης, δίνουν το προβάδισµα στα σενάρια εξαγορών στις εταιρίες του εµπορίου και της βιοµηχανίας στερώντας έτσι από τον τραπεζικό κλάδο οποιοδήποτε (θεωρητικό) premium αποτίµησης που θα αφορούσε µια κοντινή εξαγορά τους.

Σε όλα αυτά αν προστεθεί το αυξηµένο κόστος της επόµενης χρήσης είτε από τον τόκο προς το κράτος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες είτε από την αύξηση των επισφαλειών που µοιραία θα κληθούν να αναγνωρίσουν λόγω της δυσµενούς επιχειρηµατικής συγκυρίας τότε η συµπεριφορά των πωλητών αποκτά νόηµα ακόµα και στο βαθµό της υπερβολής στον οποίο διαπραγµατεύεται σήµερα ο κλάδος.

Τεχνικά, ο Γενικός ?είκτης κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά διατηρώντας τα σήµατα πώλησης των βραχυπρόθεσµων κινητών µέσων. H αδυναµία του Γενικού ?είκτη δείχνει ότι µε µεγάλη πιθανότητα η αγορά θα ξαναδεί και θα δοκιµάσει τα χαµηλά της.

Οι ισχνοί τζίροι δεν βοηθούν ιδιαίτερα την απορρόφηση της προσφοράς η οποία αν και είναι σαφώς µικρότερη δεν δείχνει σηµάδια αποκλιµάκωσης. Πρώτη ζώνη στήριξης εποµένως αποτελούν οι 1.650 µονάδες, πεδίο τιµών όπου ο Γενικός ?είκτης είχε ενδοσυνεδριακά αντιδράσει ή τα 11,5 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, αφού οι υπόλοιπες µεγάλες του χώρου έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαµηλότερες τιµές.

Η αναµονή αυτών επιπέδων εκτιµούµε ότι θα συνεχίζει ως συµπεριφορά να ταλαιπωρεί την αγορά και την ερχόµενη εβδοµάδα µε κύρια χαρακτηριστικά την εκ νέου συρρίκνωση των συναλλαγών και τη κόπωση στην ψυχολογία των εµπλεκοµένων.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.788,46 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 6,54%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 65,74%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 7,14%, ο Mid 40 υποχώρησε 5,89%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,31% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόλις πέντε ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με δύο εξ’ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι δώδεκα υποχώρησαν, με τέσσερις εξ’ αυτών να καταγράφουν απώλειες άνω του 10%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος του Εμπορίου (6,35%), ενώ με αξιόλογα κέρδη έκλεισε και ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (5,34%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-12,52%), των Τροφίμων & Ποτών (-11,24%), των Πρώτων Υλών (-10,85%), των Τραπεζών (-10,12%), και της Υγείας (-9,47%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Παρνασσός (35,96%), Euromedica (28,71%), Βαράγκης (24,68%), ΚΑΕ (22,18%), Κρέκα (20,24%), Εμπορικός Δεσμός (20,00%), Ευρωσυμμετοχές (19,23%), Βαρβέρης Ν.- Moda Bagno (16.67%), Καραμολέγκος (15,83%) και Folli-Follie (14.71%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βetanet (-41,67%), Δρομέας (-21,05%), Ιmako Μedia (-20.34%), Ridenco (-19.15%), Κορδελλου Χ. Αφοι (-18,46%), Μυτιληναίος (-16,82%), Αλουμύλ Μυλωνάς (-16,67%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (-16,36%), Intracom Holdings (-16.28%) και Τεχνική Ολυμπιακή (-16,00%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v