Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα στο ΧΑ

Η αγορά βρίσκεται σε φάση όπου κυριαρχούν οι αρνητικές αναθεωρήσεις των αναλυτών, οι οποίοι συναγωνίζονται για το ποιος θα βγάλει τη χειρότερη πρόβλεψη, αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα.

Εμπορική: Ο τελευταίος να κλείσει τη πόρτα στο ΧΑ
Η αγορά βρίσκεται σε φάση όπου κυριαρχούν οι αρνητικές αναθεωρήσεις των αναλυτών, οι οποίοι συναγωνίζονται για το ποιος θα βγάλει τη χειρότερη πρόβλεψη, αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα στην εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση με τίτλο "Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα".

Συγχρόνως, οι επενδυτές όχι μόνο δεν δείχνουν καμία διάθεση να αναλάβουν επενδυτικούς κινδύνους, αλλά επιπλέον βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους απογοήτευσης, χωρίς καμία ελπίδα για το κοντινό μέλλον. Συνήθως τα προαναφερόμενα συμβαδίζουν με τον πάτο των αγορών…

Την εβδομάδα που διανύσαμε ο Γ.Δ. κινήθηκε πτωτικά, πλαγιολισθαίνοντας από τις 1.915 μονάδες στις 1.800. Θα λέγαμε ότι ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε η τεχνική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο Γ.Δ. διατηρήθηκε υψηλότερα των 1.800 μονάδων (χαμηλότερη τιμή στις 20/11), αλλά παράλληλα δεν κατόρθωσε να διασπάσει κάποια αξιόλογη αντίσταση.

Γενικότερα, η κίνηση του Γ.Δ. συμβαδίζει με τις τάσεις που επικρατούν στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου διατηρείται η νευρικότητα χωρίς να διαμορφώνεται ξεκάθαρη τάση. Οι σημαντικότεροι χρημ/κοί δείκτες (ιδίως των ΗΠΑ) διατηρούνται υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων, εμφανίζοντας παλινδρόμηση σε ένα περιορισμένο εύρος τιμών.

Στο ημερήσιο γράφημα των τιμών του Γ.Δ. είναι εμφανές ότι οι σημαντικές στηρίξεις για το άμεσο μέλλον εντοπίζονται στις 1.800 και στις 1.626 μονάδες (χαμηλό έτους). Διατηρούμε την άποψη ότι η παραμονή υψηλότερα των 1.800 μονάδων και στη συνέχεια η ανοδική διάσπαση των 1.945 θα αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες για σταδιακή μεταστροφή της τάσης από πτωτική σε ανοδική.

Η επόμενη αντίσταση που αποτελεί "κλειδί" για τη μεταστροφή της μεσοπρόθεσμης τάσης βρίσκεται στις 2.065 μονάδες. Επαναλαμβάνουμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή ότι, αν επαληθευτούν οι θετικές ενδείξεις των τεχνικών δεικτών και οι διασπάσεις των αντιστάσεων πραγματοποιηθούν με αύξηση των συναλλαγών, ο μεσοπρόθεσμος στόχος προσδιορίζεται στην ευρύτερη περιοχή των 2.600 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν ο Γ.Δ. υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.800 μονάδων, θα δοκιμαστεί η αντοχή των χαμηλών έτους, με αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν η υποχώρηση πραγματοποιηθεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, θα εκτονωθούν σύντομα οι πιέσεις, ειδάλλως θα αυτοτροφοδοτηθεί η πτωτική τάση σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.600 μονάδων.

Βραχυχρόνιες στηρίξεις: 1.800, 1.730 - 1.695 - 1.625 μονάδες. Αντιστάσεις: 1.945, 2.065 -2.100 - 2.210 - 2.305 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v