Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος χαμηλού κόστους στη Σοφοκλέους

Συνεχίζει να ακολουθεί τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλεί, καθώς τα δυο τρίτα των εισηγμένων παραμένουν συναλλακτικά απονευρωμένες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συγκρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών τους τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Σοφοκλέους ακολουθεί σε σχετική απόσταση και σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον κουραστική.

Είναι ενδεικτικό ότι 15 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, η μεικτή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας φτάνει τα 57 εκατ. ευρώ, ενώ 74 τίτλοι έχουν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και 136 δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια.

Με συναλλακτικά απονευρωμένο τα δυο τρίτα του ταμπλό, καθίσταται εμφανές ότι οι πιστοί της ανοδικής αντίδρασης είναι λίγοι και ακόμη πασιφανέστερο το γεγονός ότι η ανυπαρξία εγχώριων ειδήσεων-καταλυτών αποτυπώνεται πλέον καθημερινά στη συναλλακτική δραστηριότητα της Σοφοκλέους.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή ότι η μεικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί συνεδριάσεις περίπου 7 ωρών αφού σε πολλά σημεία της συνεδρίασης το ενδιαφέρον κρίνεται από περιορισμένο έως μηδενικό.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και αξιοσημείωτες απώλειες η ΔΕΗ, ενώ ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς κινείται στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής, «φλερτάροντας» και με το αρνητικό πρόσημο.

Επίσης, έχουν περιοριστεί σημαντικά τα αρχικά κέρδη της Alpha Bank και κατά δεύτερο λόγο της Eurobank, όπως και του τίτλου της Βιοχάλκο. Ετσι, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα κέρδη του Δείκτη έχουν αναλάβει να διατηρήσουν οι ΟΠΑΠ (+6,13%) και Εθνική (+4,67%) και κατά δεύτερο λόγο ο ΟΤΕ (+3,58%).

Ο Γενικός Δείκτης, αφού είδε το υψηλό ημέρας των 1.868,57 μονάδων, από εκεί και πέρα περιορίζεται σε μια κίνηση το εύρος της οποίας δεν ξεπερνά τις 20 μονάδες και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κινείται στις 1.847,08 μονάδες, με κέρδη 3,28%.

Για τον FTSE 20 παραμένει κατ’ αρχήν ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 968 μονάδων, ενώ για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αν μη τι άλλο η συναλλακτική αφύπνιση καθώς η όποια δραστηριότητα μέχρι στιγμής εξαντλείται κυρίως σε «ανοικτές» εντολές που σε αρκετές περιπτώσεις διαμορφώνουν έως και ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v