Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ αντιμέτωπο (και) με εσωτερικά προβλήματα

Στην πλαγιοανοδική διάθεση που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές, η Σοφοκλέους καλείται να αντιμετωπίσει και εγχώριους προβληματισμούς, όπως την πιθανή αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Επέμεινε ανοδικά χθες το βράδυ η Wall Street κλείνοντας μάλιστα με τουλάχιστον σημαντικά κέρδη, ενώ στη θετική εικόνα των αγορών στην πέραν του Ατλαντικού όχθη τα ασιατικά χρηματιστήρια δείχνουν να απαντούν με μεικτή εικόνα και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών αφήνουν υπόνοιες για μικρή διόρθωση μετά τα τουλάχιστον εντυπωσιακά χθεσινά κέρδη.

Η γενικότερη εικόνα στις διεθνείς αγορές δείχνει μια διάθεση βελτίωσης των αποτιμήσεων πριν το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς και παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η «νηοπομπή» των αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Βέβαια υπάρχει και αντίθετη σχολή σκέψης η οποία υποστηρίζει ότι η όποια ανοδική αντίδραση θα εκτονωθεί γρήγορα καθώς Πέμπτη-Παρασκευή θα έρθουν νέα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από την απασχόληση και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Σε αυτά τα δεδομένα η Σοφοκλέους έχει να αντιπαρατάξει αξιοπρόσεκτα εγχώρια προβλήματα. Όπως τη συναλλακτική απονεύρωση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, την περίπου μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, την φτωχή εγχώρια επενδυτική ειδησεογραφία και βέβαια τις όποιες εσωτερικές εξελίξεις που αποσταθεροποιούν ακόμα περισσότερο το πολιτικό σκηνικό.

Θα χρειαστεί λοιπόν συνεχής και έντονη «χορηγία» από τις διεθνείς αγορές προκειμένου το ΧΑ να συρθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Ξεκινώντας από τον FTSE 20 θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως το κλείσιμο υψηλότερα των 1.011 μονάδων επιβεβαιώνει το όποιο ανοδικό σήμα με τις πρώτες αντιστάσεις στις 968, 977 και 992 μονάδες.

Λίγοι είναι οι τίτλοι που θα κληθούν και σήμερα να σηκώσουν το βάρος του δείκτη και σύμφωνα με τις προηγούμενες συνεδριάσεις αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα.

Η τελευταία συνεχίζει να έχει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 15 ευρώ και ο ΟΠΑΠ ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 20,9 ευρώ για να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 21,44 ευρώ.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην εναλλακτική αγορά και στον κλάδο εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ντεμπουτάρει η εταιρεία Optronics με 3.333.500 κοινές ονομαστικές μετοχές και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης τα 3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v