Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύφεση είναι προ των πυλών....

Δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για την τόνωση της διεθνούς οικονομίας και την αντιστροφή της υφεσιακής της πορείας, που έλαβαν οι κυβερνήσεις, έχουν αποτύχει. Τάδε έφη, η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ύφεση είναι προ των πυλών....
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα
για την τόνωση της διεθνούς οικονομίας και την αντιστροφή της υφεσιακής της πορείας, που έλαβαν κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες ηπείρους, έχουν αποτύχει.

Η σαφής και ιδιαίτερα εύγλωτη αυτή επισήμανση, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς προέρχεται από τα πλέον έγκυρα χείλη. Αυτά της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ενός διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, που δανειοδοτεί σειρά κρατών ανά την Υφήλιο και παρακολουθεί στενά, σε καθημερινή βάση, την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές, (Global Economic Prospects), το παγκόσμιο εμπόριο θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του 2009, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσιπενταετία.

Η μείωση, σύμφωνα με το διεθνή πιστωτικό οργανισμό, θα είναι της τάξης του 2,1% και θα προέλθει από τη μείωση της ζήτησης, τις έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την αύξηση του κόστους του χρήματος, λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση και μολονότι δεν θα διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα, δεν θα ξεπεράσει το 0,9%, ήτοι του πλέον αδύναμου επιπέδου διαμόρφωσής της από το 1970, οπότε άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά στοιχεία...

Πρόκειται ενδεχομένως για την πλησιέστερη «περιγραφή» που έχει δοθεί μέχρι στιγμής από διεθνή οργανισμό, του μεγέθους της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε αυτό που ονομάζουμε «ύφεση»... ή τουλάχιστον στο προοίμιό της...

Υπό το πρίσμα αυτό, αξίζει τον κόπο να ανατρέξουμε σε στοιχεία της περιόδου 1929 – 1932, οπότε η Υφήλιος γνώρισε την τελευταία «μεγάλη ύφεση».

Σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου εκείνης, για τις πέντε ισχυρότερες οικονομίες της εποχής, ήτοι τη Μ.Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά, κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, το 1932 η συνολική αξία του εμπορίου (ήτοι εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων) είχε μειωθεί στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα πέμπτο, του αντιστοίχου κατά την έναρξη της κρίσης, το 1929.


Συγκεκριμένα, η συνολική αξία εμπορικών συναλλαγών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε από 9,5 δισ.δολ. το 1929 σε μόλις 2,9 δισ.δολ. το 1932. Αντίστοιχα, της Μ.Βρετανίας, της τότε κοιτίδας της βιομηχανίας και της χώρας με τις περισσότερες αποικίες κατά την περίοδο αυτή, μειώθηκε από 8,9 δισ. δολ. σε 3,5 δισ. δολ., ενώ ανάλογα είναι τα στοιχεία και για τις άλλες τρείς χώρες...

Με άλλα λόγια, όπως έχει σημειώσει στο παρελθόν και ο φίλος της στήλης «sortakias», οι άνθρωποι στις χώρες αυτές αγόραζαν μόνον τα απολύτως αναγκαία. Τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους...

Το ευτυχές για όσους βίωσαν την κρίση εκείνη, είναι ότι είδαν και την υλοποίηση επιτυχών μέτρων για την αντιστροφή της.

Το δυσάρεστο για εμάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι ότι τα μέτρα –μέχρι στιγμής- έχουν αποτύχει...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v