Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεγάλο έλλειμμα ανθρώπινου κεφαλαίου!

Πολλά από τα θλιβερά που συμβαίνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν στις κατάλληλες θέσεις του Δημοσίου βρίσκονταν οι κατάλληλοι άνθρωποι.

To μεγάλο έλλειμμα ανθρώπινου κεφαλαίου!
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες το επιβεβαιώνουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επιθυμία των επαγγελματιών αντιεξουσιαστών και των νέων που έχουν χάσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον να προκαλέσουν καταστροφές με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου δεν είχε αντίβαρο.

Η αστυνομία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από την οποία παίρνει εντολές απέδειξαν ότι είναι πολύ λίγες για να χειριστούν ένα τέτοιο θέμα, περιορίζοντας τις ζημιές στις περιουσίες ανύποπτων πολιτών και καλύπτοντας την ασφάλειά τους.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία.

Ο λόγος είναι απλός.

Η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών από τον νεοεισερχόμενο υπάλληλο μέχρι τις υψηλότερες βαθμίδες βασίζεται στη λογική του ρουσφετιού και της αποκόμισης του μεγαλύτερου δυνατού πολιτικού οφέλους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες να αποδειχτούν αποτελεσματικοί οι κρατικοί φορείς που λειτουργούν και σχεδιάζουν περίπλοκα πλάνα είναι περιορισμένες.

Αυτό συμβαίνει με την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και με όλες σχεδόν τις κρατικές υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες.

Ακόμη όμως και αν κάποιοι πολιτικοί είχαν τη διάθεση να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα κατάφερναν εκτός κι αν είχαν τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας.

Η εξήγηση είναι απλή. Οι πολιτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση των φίλων και ψηφοφόρων τους που περιμένουν πάντοτε με ανυπομονησία πότε το κόμμα τους θα ανέβει στην εξουσία για να βολευτούν.

Ακόμη όμως κι αν ήθελαν να πρωτοτυπήσουν, προσλαμβάνοντας έμπειρα στελέχη από την αγορά για λίγες έστω κορυφαίες θέσεις σε υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς κ.λπ., δεν θα τα κατάφερναν.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς και τα μπόνους που οι υποψήφιοι εισπράττουν από τον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, δεν υπάρχουν τα υλικά κίνητρα που θα τους οδηγούσαν στο Δημόσιο.

Επιπλέον, οι ίδιοι δεν μπορεί να είναι σίγουροι ότι θα παραμείνουν στη θέση τους ή ότι θα έχουν την ίδια αγαστή συνεργασία με τον επόμενο πολιτικό προϊστάμενό τους ακόμη κι αν προέρχεται από το ίδιο κόμμα.

Ακόμη, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να συνδιαλέγονται σε καθημερινή σχεδόν βάση με τους συνδικαλιστές που συνήθως έχουν τη δική τους προσωπική και κομματική ατζέντα ακόμη και για θέματα που θεωρούνται αυτονόητα.

Όταν λοιπόν υπάρχει τόσο μεγάλο έλλειμμα ανθρώπινου κεφαλαίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν εκπλήσσει που η αστυνομία δεν μπορεί να προστατεύσει σε ικανοποιητικό έστω βαθμό τις περιουσίες των πολιτών ή πως υπάρχουν αστυνομικοί που τραβάνε το πιστόλι και πυροβολούνε στον αέρα χωρίς λόγο.

Όπως λέει κι ο λαός, "το ψάρι βρομάει από το κεφάλι".

Αν όμως το εκάστοτε κεφάλι δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει το ίδιο μυαλά και επιπλέον να στελεχώσει με έστω κάπως αξιοκρατικά κριτήρια τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας.

Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v