Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται σημείο ισορροπίας στη Σοφοκλέους

Σημεία ισορροπίας αναζητούνται στις διεθνείς αγορές. Συνέχεια στην κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων αναμένεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Στο τραπέζι του παιχνιδιού και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε αναζήτηση «πατημάτων» βρίσκονται οι αγορές από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα. Στη Wall ο Dow Jones κατάφερε να περιορίσει τις ενδιάμεσα σημαντικές απώλειες στο -0,8%, με την αμερικανική αγορά να έχει ήδη εισέλθει στην κρίσιμη φάση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, όπως είναι λογικό, στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ξεκινά την επόμενη Δευτέρα. Εν μέσω γενικότερης κινητικότητας στον τραπεζικό κλάδο, με εσπευσμένες υποχρεωτικές κινήσεις των ισχυρότερων να τείνουν χείρα βοηθείας προς τους μικρότερους.

Βραχυπρόθεσμα η τάση, όπως αναμενόταν άλλωστε, οδηγεί σε κατοχύρωση θέσεων, διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών, προκειμένου να επιβεβαιωθούν (ή όχι) οι στηρίξεις της αγοράς.

Έφυγαν οι «γρήγοροι» από το… παιχνίδι, συμπέραινε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Η κίνηση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών εκτιμάται πως αφορά σε κεφάλαια 18 - 20 εκατ. ευρώ.

Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης προεξοφλείται πως ένα υπόλοιπο προς πώληση θα βγει σε χαμηλότερες τιμές.

Βραχυπρόθεσμα η τάση παραπέμπει, υπό προϋποθέσεις, σε επαναπροσέγγιση των 2.710 - 2.740 μονάδων, με την αγορά όμως να παραμένει εγκλωβισμένη σε μεσοπρόθεσμα καθοδικό κανάλι.

Θα επισημάνουμε και σήμερα την τελευταία αναφορά της ομάδας του eZMarket, πως «ακόμη και μια βίαιη ανοδική αντίδραση δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια τεχνικής μορφής εκτόνωση».

Ως προϋπόθεση για την επαναπροσέγγιση των 2.710 - 2.740 μονάδων θεωρούμε απαραίτητη την επιβεβαίωση της ζώνης στήριξης των 2.260 - 2.372 μονάδων, τουλάχιστον για τις επόμενες μία - δύο εβδομάδες.

Η Εθνική - Π&Κ υποβάλλει σε έλεγχο αντοχής 46 μετοχές τις οποίες παρακολουθεί με βάση το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο για την οικονομία και τις αγορές. Η προσέγγιση παρουσιάζει ενδιαφέρον καθότι εξετάζεται υπό το πρίσμα οικονομικής επιβράδυνσης στη χώρα μας κοντά στο 1,5% (η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι σαφώς υψηλότερη).

Θα πρέπει όμως να περιμένουμε την αποτύπωση των εμφανών συνεπειών της κρίσης στην πραγματική οικονομική θέση των επιχειρήσεων. Αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες, οι ειδήσεις από πολλές περιοχές της χώρας μας, για σημαντική υστέρηση σε νευραλγικούς τομείς της δραστηριότητας, θεαματική υποχώρηση της κατανάλωσης και «έκρηξη» των επιταγών που δεν πληρώνονται.

Διαπιστώνεται σημαντικό πρόβλημα σε μεγάλο μέρος - έκταση του συστήματος ροής κεφαλαίων από τον πρωτογενή μέχρι και τον τριτογενή τομέα.

Τα νεότερα που έρχονται από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να μας καθιστούν εξαιρετικά επιφυλακτικούς και για το τρίτο και για το τέταρτο τρίμηνο. Και βλέπουμε...

Σημείωση: Χρήζει αναφοράς η πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να παρουσιάσει αύριο τις προβλέψεις της για το 2009. Στην προχθεσινή έκδοση της Frankfurter Algemeine κυβερνητικές πηγές αναφέρονται σε πρόβλεψη ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας για τον επόμενο χρόνο στο 0,5% από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,2%.

Γίνεται όλο και πιο εμφανές πως το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης που δημιούργησε το αμερικανικό σύστημα θα το πληρώσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως, όπως φοβούνται οι Γερμανοί, οι μέχρι τώρα ανθεκτικές οικονομίες χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v