Tα «μυστήρια» του σχεδίου εγγυοδοσίας

Αν η κρατική εγγύηση για τις καταθέσεις αποκάλυπτε τις ανησυχίες της κυβέρνησης για τον μικροπανικό των καταθετών, το σχέδιο εγγυοδοσίας θα αποκαλύψει την πραγματική κατάσταση των τραπεζών.

Tα «μυστήρια» του σχεδίου εγγυοδοσίας
Η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών παραγόντων, του κ. Προβόπουλου και των υπόλοιπων τραπεζιτών παραμένει η ίδια το τελευταίο διάστημα.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και φερέγγυο.

Αν όμως όλοι συμμερίζονταν αυτή την άποψη δεν θα χρειαζόταν να βγει ο κ. Αλογοσκούφης και να δηλώσει ότι το Δημόσιο εγγυάται τις καταθέσεις των τραπεζών στη χώρα για να καθησυχάσει πολλούς καταθέτες.

Ούτε κάποιες τράπεζες με πλεονάζουσα ρευστότητα δεν θα δάνειζαν σ’ άλλες που την είχαν ανάγκη στη διατραπεζική αγορά.

Καλώς ή κακώς, αν και τα νούμερα δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλα στη Γηραιά Ήπειρο, ορισμένα άλλα γεγονότα δείχνουν ότι κάποιοι κρίκοι του δεν είναι τόσο ισχυροί όσο άλλοι.

Η περίπτωση της Proton Bank είναι χαρακτηριστική.

Οι επίσημες αρχές ήταν ενήμερες των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η συγκεκριμένη τράπεζα στο μέτωπο της ρευστότητας. Όμως, αυτό δεν τους εμπόδιζε να επαναλαμβάνουν την παραπάνω επωδό δημοσίως.

Ακόμη κι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, ο οποίος ενημερώνεται πρώτος για το τι συμβαίνει, δεν δίστασε να συμπεριλάβει με δηλώσεις του τις μικρές και τις μεγάλες τράπεζες στο ίδιο καλάθι για να καθησυχάσει τον κόσμο.

Το γεγονός ότι η Proton Bank είναι μικρή και το τραπεζικό σύστημα περνά μια δύσκολη φάση δεν αλλάζει τα δεδομένα.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι το σημερινό σχέδιο εγγυοδοσίας του τραπεζικού κλάδου θα εμπεριέχει πολύτιμη πληροφόρηση για την κατάστασή του.

Είναι κάτι λογικό από τη στιγμή που οι συντάκτες του σχεδίου στην Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να είχαν αρκετά καλή εικόνα για την κατάσταση κάθε τράπεζας.

Πέρα λοιπόν από τις γενικές αρχές του σχεδίου που θα προσομοιάζουν με αντίστοιχα του εξωτερικού, π.χ. εγγύηση των καταθέσεων στη διατραπεζική αγορά, θα πρέπει να διαβάσει κανείς προσεκτικά τα υπόλοιπα μέτρα και να συνεκτιμήσει την κατάσταση κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Ο λόγος είναι ότι ίσως γίνει πιο ευκρινές αν υπάρχει άλλη τράπεζα που θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα τα χνάρια της Proton Bank, εξαγοραζόμενη ή συγχωνευόμενη από κάποια άλλη.

Πάντως, η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι για κάτι άλλο.

Ο καλός Θεός της Ελλάδος έβαλε πέρυσι το χέρι του και δύο μεγάλες τράπεζες, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, και μια μικρή, η Attica Bank, ολοκλήρωσαν εγκαίρως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους με μετρητά, ενώ άλλες πρόλαβαν να αντλήσουν αρκετή ρευστότητα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύσουν σημαντικά τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) που oρίζεται από τον λόγο των βασικών εποπτικών κεφαλαίων προς το σταθμισμένο για κίνδυνο ενεργητικό κάθε τράπεζας.

Αν δεν το είχαν πράξει ο κ. Αλογοσκούφης θα έπρεπε να προσθέσει 2 με 4 δισ. ευρώ στο δυνητικό κόστος του πακέτου των μέτρων για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Όσο για το πραγματικό κόστος του σχεδίου, αυτό θα αποκαλυφθεί αργότερα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αύξηση του ορίου της εγγύησης στις καταθέσεις θα πενταπλασιάσει, αν δεν αλλάξει κάτι, τις εισφορές των τραπεζών στο ΤΕΚ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων), πληγώνοντας την κερδοφορία τους.

Όμως, στη ζωή δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα.

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v