Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Το χειρότερο σενάριο για 46 μετοχές

Σε τεστ αντοχής υποβάλλει η Εθνική-Π&Κ τις 46 μετοχές που έχει υπό παρακολούθηση, με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο για οικονομία και αγορές. Οι επιπτώσεις στα κέρδη και στις τιμές-στόχους. Οι ανθεκτικές μετοχές.

Π&Κ: Το χειρότερο σενάριο για 46 μετοχές
Σε τεστ αντοχής υποβάλλει η Εθνική - Π&Κ τις μετοχές που έχει υπό παρακολούθηση, με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο για την οικονομία και τις αγορές.

Σε αυτό εκτιμά τα περιθώρια ανόδου των μετοχών με βάση:

- Οικονομική επιβράδυνση στην Ελλάδα στο 1,5% το 2009 έναντι τρέχουσας εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. Αντίστοιχες υποθέσεις επιβράδυνσης θέτει και στις βασικές περιφερειακές οικονομίες, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εισηγμένες.

- Κόστος κεφαλαίου στο 10% έναντι τρεχόντων επιπέδων 9,3%.

- Αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού λόγω επιβολής υψηλότερων spreads στις εταιρίες του watch list.

- Μείωση των επενδύσεων στις περιπτώσεις εταιριών με σχετικά μικρές ταμειακές ροές.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του «crash test» είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου παρά υποχώρησης των τίτλων. Με βάση τις τιμές κλεισίματος στις 13/10 και τις υποθέσεις του «ζοφερού» σεναρίου, ο FTSE 20 έχει περιθώριο υποχώρησης 34% έναντι περιθωρίου ανόδου 59% με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Η μέση υποχώρηση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών διαμορφώνεται στο 18% για το 2009 έναντι τρεχουσών προβλέψεων για αύξηση κατά 20%, λόγω αρνητικής αναθεώρησης 31% για το 2009 και 41% για το 2010.

Παράλληλα, οι μετοχές των Ιασώ, Σιδενόρ, Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Βιοχάλκο, Intralot, ΟΠΑΠ και Μέτκα έχουν διψήφιο περιθώριο ανόδου ακόμη και σε σχέση με τις τιμές-στόχους που προκύπτουν από το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ειδικότερα, ο τίτλος του Ιασώ έχει περιθώριο ανόδου 42,6% σε σχέση με την υποθετική τιμή-στόχο στα 7,7 ευρώ, με βάση το χειρότερο σενάριο (τρέχουσα τιμή-στόχος στα 9 ευρώ). Αντίστοιχα, η Σιδενόρ έχει περιθώριο ανόδου 69,1%, η Ελλάκτωρ 49,5%, η J&P Άβαξ 41,9%.

Επίσης, ο τίτλος του Μυτιληναίου έχει περιθώριο ανόδου 28,3% σε σχέση πάντα με την υποθετική τιμή-στόχο των 6,9 ευρώ με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, ο Σαράντης έχει περιθώριο 22%, η Βιοχάλκο 20,2%, η Intralot 16,8%, ο ΟΠΑΠ 14,6% και η Μέτκα 11,5%.


Οι τράπεζες

Ειδικότερα για τις τράπεζες, «επενδυτική ευκαιρία» θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τίτλος της Marfin Popular Bank καθώς είναι διαπραγματεύσιμος χαμηλότερα κατά 6,2% και από την τιμή-στόχο που προκύπτει με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Στις υποθέσεις που χρησιμοποιεί η Εθνική - Π&Κ συμπεριλαμβάνονται η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων, η συμπίεση των περιθωρίων και η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού.

Η εφαρμογή των «σκοτεινών» υποθέσεων οδηγεί τις τιμές-στόχους των τραπεζών:

Στα 8,3 ευρώ για την Alpha Bank (έναντι τιμής-στόχου στα 24,1 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 38,8%).

Στο 0,7 ευρώ για την Aγροτική Τράπεζα (έναντι τιμής-στόχου στα 2,6 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 66,2%).

Στα 4,2 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου (έναντι τιμής-στόχου στα 11,1 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 19,8%).

Στα 3,6 ευρώ για την Εμπορική (έναντι τιμής-στόχου στα 13,2 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 61,7%).

Στα 9,1 ευρώ για τη Eurobank (έναντι τιμής-στόχου στα 21,4 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 22,9%).

Στα 3,4 ευρώ για τη Marfin Popular Bank (έναντι τιμής-στόχου στα 7,1 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 6,2% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής).

Στα 10 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (έναντι τιμής-στόχου στα 24,1 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 12,3%).

Στα 3,9 ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έναντι τιμής-στόχου στα 10,5 ευρώ, περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής στο 42,6%).

* Οι αναλυτικοί πίνακες της Π&Κ με τις ειδικευμένες ανά κλάδο υποθέσεις αλλά και τις υποθετικές τιμές-στόχους και τα κέρδη ανά μετοχή με βάση το «χειρότερο δυνατό σενάριο» δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v