Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέση μάχης οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Ισχυρά κέρδη εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το πολύ θετικό άνοιγμα στην Ευρώπη. Το τραπεζικό μέτωπο και κορυφαίοι επενδυτικοί κύκλοι ετοιμάζονται για μία από τις κρισιμότερες μάχες. Κλειδί η ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα.

Με απώλειες 22% την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό στο κραχ του ’29. Όμως, ο καπιταλισμός έχει ενισχυθεί κατά πολύ από τότε μέχρι την «κορύφωσή» του, δηλαδή τη μονοκρατορία της υπερδύναμης των ΗΠΑ.

Πίσω από αυτές τις γραμμές επιχειρεί ο για ακόμη μία φορά εύστοχος Dr. Money να προσεγγίσει την αποτελεσματικότητα των… σούπερ μπαζούκα και της… στρακαστρούκας.

Αναφέρει ο συνάδελφος τη μαγική φράση-κλειδί που μπορεί να περιορίσει την κρίση ή να στείλει το σύστημα στο πυρ το… εξώτερον. «Είναι θέμα αξιοπιστίας, όχι Fed, δηλαδή απλώς και μόνο επιτοκιακής πολιτικής».

Δεν είναι τυχαίο πως τα τέσσερα πρώτα σε δημοφιλία θέματα το σαββατοκύριακο είναι κατά σειρά «Roubini: Μειώστε τα επιτόκια κατά 1,5%», ακολουθεί το «Τι ζητούν οι αγορές από τους ηγέτες του G7», αλλά και «Αγορές μετοχών MIG και ΜΡΒ αξίας 7,3 εκατ. ευρώ από Α. Βγενόπουλο» και φυσικά «Το ντόμινο των πιέσεων περνά στη Wall».

Πριν από λίγη ώρα ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη ξεκινούσε ανοδικά, εκρηκτικά - αντανακλαστικά σαν το υπερπιεσμένο «ελατήριο» που αναζητά εκτόνωση. Με αντίδραση 7,6% λοιπόν μπαίνει στην εβδομάδα ο βασικός δείκτης του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενώ προς άνοδο 6,1% δείχνουν τα futures του CAC 40 στο Παρίσι.

Όλα παίζονται και όλα κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών το «τραπεζικό μέτωπο» και οι ισχυροί ιδιώτες επενδυτές έχουν ενεργήσει τα απαραίτητα προκειμένου να σωθεί η παρτίδα. Τουλάχιστον αυτή η μάχη, γιατί ουδείς αμφιβάλλει πως θα ακολουθήσουν πολλές, μα πολλές ακόμη, σε βάθος χρόνου.

Για τον Γενικό Δείκτη πρώτη αντίσταση εκτιμούμε ότι είναι οι 2.502,9 μονάδες και αμέσως επόμενη οι 2.551 μονάδες. Από αυτήν την άποψη θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση τα 24,2 ευρώ, τα 24,3 ευρώ και τα 25,10 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Και όπως «κλείναμε» το σχόλιό μας της 10ης/10 (14:03) «Στα χνάρια της διεθνούς κατρακύλας το Χ.Α.», όπου αναφέραμε ότι «μέσα στον γενικότερο χαμό, κρίνεται χρήσιμο να αναφερθούμε σε αντιθετικές απόψεις ανθρώπων της αγοράς, των οποίων οι προβλέψεις από την αρχή του έτους (κακώς για την αγορά) δικαιώνονται μέχρι κεραίας. Από αυτήν την άποψη, αξίζει μια… επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.serraios.gr και στη στήλη του φίλου μας για το Χ.Α.». Για να δούμε πώς θα πάμε αυτήν την εβδομάδα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v