Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι αγοράζουν τώρα στη Σοφοκλέους

Οι ξένοι αποχωρούν και οι αποτιμήσεις κατακρημνίζονται καθώς παρά τα θελκτικά στοιχεία κανείς δεν αγοράζει. Ωστόσο αρκετές εισηγμένες όσο και βασικοί μέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αναλυτικό ρεπορτάζ. 

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ποιοι αγοράζουν τώρα στη Σοφοκλέους
Οι ξένοι αποχωρούν, είτε λόγω των δικών τους προβλημάτων, είτε βάσει καθαρά επενδυτικών κριτηρίων και οι αποτιμήσεις κατακρημνίζονται, καθώς παρά τα θελκτικά στοιχεία ουδείς είναι πρόθυμος να αγοράσει αν δεν δει το τέλος της κρίσης.

Ποιος αγοράζει; Σταθερός αγοραστής των συνεδριάσεων του τελευταίου μήνα σε αρκετές εισηγμένες εταιρίες είναι τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών και οι βασικοί μέτοχοι και τα στελέχη τους.

Αγορές που σπάνια ξεπερνούν το 25% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών προσφέρουν όμως στήριξη στις τιμές και ζήτηση για να φανεί μέρος της προσφοράς, ιδιαίτερα σε συνεδριάσεις πανικού όπως αυτές των προηγούμενων ημερών.

Προς το παρόν, η ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγοράς ιδίων δείχνει μία λύση ανάγκης που εκδηλώνεται όμως, σε αντίθεση με την περίοδο 1999 - 2002, σε καλό timing. Οι αποτιμήσεις βάσει των εκτιμώμενων κερδών της φετινής χρονιάς είναι από φθηνές έως πάμφθηνες και υπάρχουν κλάδοι όπως οι τράπεζες, στις οποίες ακόμη και αν οι εκτιμήσεις φετινής κερδοφορίας περικοπούν κατά 30%, οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας τους παραμένουν μονοψήφιοι.

Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγοράς ιδίων και κυρίως οι αγορές από βασικούς μετόχους και στελέχη εταιριών με ειδική βαρύτητα στην εγχώρια επιχειρηματική αγορά αποτελεί ένα σήμα για τους υπόλοιπους επενδυτές. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές που χρησιμοποιούν με μέτρο το εργαλείο του buy back δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι θεωρούν ελκυστικές τις αποτιμήσεις τους προκειμένου να αγοράσουν μετοχές, που εν συνεχεία θα πρέπει να ακυρώσουν ή θα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν ομολογιούχους ή για να δώσουν bonus στα στελέχη τους.

Αν το εργαλείο του buy back χρησιμοποιηθεί σωστά και από εταιρίες με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ταμειακές ροές κ.ά., τότε άμεσα ή έμμεσα θα ωφελήσει τους μετόχους. Με θολή την ορατότητα για το πώς θα εξελιχτεί η κρίση και με αβέβαιο το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, οι αγορές ιδίων φαντάζουν θελκτική λύση ανάγκης στο Χ.Α. μόνο με βάση τους πολλαπλασιαστές κερδοφορίας της φετινής χρονιάς. Για το 2009 βλέπουμε…


Ενεργά buy backs στις περισσότερες τράπεζες

ΕΤΕ: Στο διάστημα από τις 25/5/2008 μέχρι τις 25/9/2008 η Εθνική αγόρασε 2.150.823 ίδιες μετοχές και κατέχει συνολικά 2.653.323 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,53% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Βάσει της απόφασης της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι 10% του μετοχικού της κεφαλαίου το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε πρόσφατα ότι η Εθνική προτίθεται να προβεί σε αγορά, στο διάστημα από τις 6 Οκτωβρίου 2008 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2009, μέχρι 20.000.000 ιδίων μετοχών

EFG Eurobank: Το buy back της τράπεζας είναι ενεργό με το καλημέρα της χρονιάς, καθώς οι πιέσεις στη μετοχή ξεκίνησαν νωρίς λόγω των ανησυχιών για το κόστος χρηματοδότησης των χορηγήσεών της που δημιούργησαν τότε, αναίτια όπως αποδείχτηκε, οι εκθέσεις της Deutsche Bank.

Έτσι, η τράπεζα αγοράζει ίδιες μετοχές από τις 8 Ιανουαρίου και την περιοχή των 23 ευρώ, ενώ η φετινή τακτική γενική της συνέλευση ανανέωσε το πρόγραμμα ιδίων μέχρι το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το buy back χρησιμοποιήθηκε ενεργά κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ στο διάστημα Απριλίου - Αυγούστου χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί σποραδικά. Οι αγορές ιδίων εντάθηκαν και πάλι μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και την όξυνση της κρίσης με σχεδόν καθημερινές αγορές 10,20 - 13 ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών άρχισε να ενεργοποιείται στα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε μέχρι τις 3.000 μονάδες με αγορές στα επίπεδα των 17 - 20 ευρώ.

Οι αγορές εντάθηκαν τον Αύγουστο και κλιμακώθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μαζί με την κρίση. Από τις 30/9 έως τις 9/10/2008 η τράπεζα απέκτησε 804.721 ίδιες μετοχές σε τιμές από 12 μέχρι 15 ευρώ.

Alpha Bank: Μετά τη διάθεση του 4% των ιδίων μετοχών της στην εταιρία Paramount, συμφερόντων του Εμιράτου του Κατάρ, η Alpha Bank ενεργοποίησε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το Δ.Σ. της την 1η/7/2008  αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών έως το 2,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, δηλαδή μέχρι 10.274.416 μετοχές, για το διάστημα από τις 4/7/2008 έως και τις 3/4/2009.

Τελευταία αγορά ιδίων διενεργήθηκε στις 3/9/08 καθώς ακόμη και κατά τις συνεδριάσεις απόλυτου πανικού από τον τίτλο δεν έλειψε το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τ.Τ.: Το buy back ενεργοποιήθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου και την περιοχή των 9 - 10 ευρώ και εντάθηκε τον Οκτώβριο καθώς η τιμή της μετοχής υποχώρησε μέχρι τα 5,82 ευρώ.

Στις υπόλοιπες τράπεζες που δεν έχουν ενεργοποιημένα προγράμματα αγοράς ιδίων εκδηλώνονται αγορές από στελέχη ή από βασικούς μετόχους.

* Ειδικότερα ο κ. Α. Βγενόπουλος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της MPB έχει αγοράσει από τις 29/8 έως τις 10/10/08 2.394.064 μετοχές MPB έναντι αθροιστικού τιμήματος που ξεπέρασε τα 8,7 εκατ. ευρώ. Μικρότερες αγορές μετοχών MPB εκδηλώνονται από μέλη της οικογένειας Λανίτη καθώς και από στελέχη του ομίλου.

Τέλος, 1 εκατομμύριο μετοχές MIG αγόρασε την προηγούμενη Παρασκευή ο εκτελεστικός της αντιπρόεδρος κ. Α. Βγενόπουλος.

* Αντίστοιχα, η Credit Agricole προέβη στις 2/10/2008 σε αγορά 1.103.711 μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας έναντι 9.381.543,50 ευρώ.

* Στην Κύπρου μικρές αγορές μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών έχουν εκδηλωθεί από τον κ. Γ. Κυπρή, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας.

* Μεθοδικές αγορές εδώ και αρκετούς μήνες βγάζει στον τίτλο της Proton Bank ο εκ των βασικών μετόχων της και αντιπρόεδρός της, κ. Α. Αθανάσογλου, ο οποίος κατέχει άνω του 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της.


Οι αγορές στήριξης στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση

Τιτάν: Λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η δικαστική εμπλοκή στη Φλόριντα για τα ορυχεία του Lake Belt, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων της τσιμεντοβιομηχανίας είναι ενεργό εδώ και περίπου έναν χρόνο . Η Τιτάν αγοράζει ίδιες μετοχές από την περιοχή των 33 ευρώ, ενώ μικρές αγορές βγάζουν και οι μέτοχοι και τα στελέχη του ομίλου.

Η τακτική γενική συνέλευση της εταιρίας ανανέωσε το πρόγραμμα buy back έως το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι αγορές ιδίων κλιμακώθηκαν από τις αρχές Αυγούστου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με αμείωτο ρυθμό.

Motor Oil: Μικρές έως συμβολικές αγορές εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα της κρίσης από τη Motor Oil Holdings, από στελέχη της εταιρίας και μέλη του Δ.Σ. και της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ: Το buy back της Μυτιληναίος είναι ενεργό από τις αρχές του χρόνου, αγοράζοντας μετοχές από τα επίπεδα των 14 ευρώ . Μικρές αγορές από τις αρχές του χρόνου εκδηλώνονται και από τα στελέχη του ομίλου. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων ατόνησε κατά τη διάρκεια του bear market rally το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, για να επανέλθει τον Ιούλιο με αγορές στην περιοχή από 7 έως 8 ευρώ.

Οι αγορές ιδίων εντάθηκαν από τον Αύγουστο και κλιμακώθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο καθώς η τιμή της μετοχής υποχώρησε μέχρι τα 4,42 ευρώ. Η Μυτιληναίος αγοράζει μεθοδικά και μετοχές ΜΕΤΚΑ από τις αρχές του έτους. Στις 30/6 η Μυτιληναίος κατείχε το 54,2% της ΜΕΤΚΑ ενώ στις 31/12/07 κατείχε το 51,48%. Το ποσοστό της στη ΜΕΤΚΑ έχει αυξηθεί κι άλλο καθώς οι αγορές συνεχίστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και εντάθηκαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Alapis: Η εισηγμένη αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από 1 εκατομμύριο μετοχές κάθε συνεδρίαση μέσω του buy back. Συνολικά κατέχει 30,5 εκατομμύρια ίδιες μετοχές. Επιπλέον κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο βασικός της μέτοχος κ. Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης αγόρασε περίπου 1,5 εκατομμύριο μετοχές. Στα αξιοσημείωτα των τελευταίων ημερών η αύξηση του ποσοστού που κατέχουν τα χαρτοφυλάκια της Credit Agricole στην Alapis.

Σημειώνεται ότι εταιρία δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα από τις πωλήσεις των Centaurus και του prop της Deutsche Bank.

Ελλάκτωρ: Το buy back έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Μάρτιο με αγορές μετοχών από τα επίπεδα των 7,70 - 7,80 ευρώ. Από την ίδια περίπου περίοδο ξεκίνησαν και οι μεθοδικές αγορές μετοχών της εισηγμένης από τους κ. Δ. Κούτρα και Λ. Μπόμπολα. Αποτέλεσμα των αγορών ήταν η άμεση συμμετοχή του κ. Λ. Μπόμπολα να ξεπεράσει ήδη από τις 16/4 το 5% (άμεση και έμμεση συμμετοχή στο 13,7%). Οι αγορές από το buy back και τους βασικούς μετόχους συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά.

Folli Follie - KAE: Η Folli Follie ενεργοποίησε το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όταν και βγήκαν πωλήσεις από το prop της Deutsche Bank αλλά και από τη Morgan Stanley. Στην Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών η βασικός της μέτοχος Folli Follie βγάζει από τον Αύγουστο αγορές που εντάθηκαν μετά την όξυνση της πιστωτικής κρίσης. Σχεδόν καθημερινά πλέον η F.F. αγοράζει 10 - 40 μετοχές ΚΑΕ, με την τιμή της μετοχής να έχει υποχωρήσει μέχρι τα 7,94 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Μεθοδικές αγορές κάτω των 8 ευρώ βγάζει το buy back της ΕΧΑΕ. Η εταιρία κατέχει με βάση την τελευταία ανακοίνωσή 3.577.729 ίδιες μετοχές (5,08% του συνόλου των 70.485.563 κοινών ονομαστικών μετοχών).

Μηχανική: Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρίας, κ. Πρ. Εμφιετζόγλου, και η διευθύνουσα σύμβουλος, κ. Μ. Εμφιετζόγλου, βγάζουν μικρές πλην όμως μεθοδικές αγορές μετοχών Μηχανικής από τις αρχές του έτους. Στις 20/6/08 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ιδίων μετοχών, μέσω του οποίου αποκτήθηκαν από τη Μηχανική 584.567 κοινές μετοχές (0,87% του μετοχικού της κεφαλαίου) με μέση τιμή κτήσης τα 6,12 ευρώ ανά μετοχή. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Πρ. Εμφιετζόγλου έχει αγοράσει περί τις 300 χιλ. κοινές και προνομιούχες μετοχές της εταιρίας. Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων Δεκεμβρίου 2007 ο κ. Πρ. Εμφιετζόγλου κατείχε το 20,35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Forthnet: H Forgendo Ltd., βασικός μέτοχος της εισηγμένης, προχωρά το τελευταίο διάστημα σε μικρές αγορές μετοχών απορροφώντας μικρό μέρος της προσφοράς που βγαίνει από τη Morgan Stanley και τη Merrill Lynch για λογαριασμό πελατών τους.

Στις υπόλοιπες εταιρίες αξίζει να σημειωθούν: Οι μικρές πλην όμως καθημερινές αγορές από βασικούς μετόχους και στελέχη της J&P Άβαξ. Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων αλλά και οι αγορές από την οικογένεια Κυριακόπουλου στην S&B, όπου σημειωτέον εισήλθε νέος μέτοχος ο βελγικός όμιλος εξόρυξης Sibelco. Οι σχεδόν καθημερινές αγορές μετοχών SingularLogic από τη MIG καθώς και οι μικρές αγορές σε Attica Συμμετοχών και Blue Star. Οι αγορές μετοχών Sprider από τη μητρική της Χατζηιωάννου καθώς και από μέλη της οικογένειας Χατζηιωάννου.

Πολύ μικρές προς το παρόν αγορές βγάζει το buy back της Frigoglass, ενώ στη ΓΕΚ εκδηλώνονται μικρές σε όγκους αγορές ιδίων καθώς και αγορές από τη ΓΕΚ Συμμετοχών και Ακινήτων.

Στη Σαράντης το buy back πήρε φωτιά από τον Αύγουστο, ενώ μικρές αγορές από μετόχους και στελέχη του ομίλου εκδηλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μικρές καθημερινές αγορές από την οικογένεια του κ. Στ. Καντώνια στη Βιοκαρπέτ, ενώ συμβολικές αγορές βγήκαν από τους βασικούς μετόχους της Κλουκίνας Λάππας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Έκτακτες γενικές συνελεύσεις για αποφάσεις αγοράς ιδίων μετοχών όρισαν η Folli Follie και τα Πλαστικά Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v