Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Από τη G7 περνά η βραχυπρόθεσμη τάση

Μια ενδεχόμενη τεχνική ανάκαμψη ή συνέχεια της καταιγίδας, θα εξαρτηθεί από το εάν τα μέτρα που θα λάβουν οι ισχυροί του κόσμου το Σαβατοκύριακο θα κριθούν ικανά να αναχαιτίσουν τη ... χιονοστιβάδα στις αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Άμεσα και κυρίως δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης ζητούν οι αγορές.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr για την Σύνοδο των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών δίνονται λεπτομέρειες για την ύστατη προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς.

Η εβδομάδα ούτως ή άλλως κλείνει με απώλειες 15,4%, με λεπτομέρειες να αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου.

Πρόκειται για την χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων οκτώ ετών, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά πλέον απώλειες 54% από την αρχή του χρόνου. Δηλαδή μεγαλύτερες και από την μαύρη χρονιά του 2000, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, οι παίκτες μπορεί να προσβλέπουν σε μία… χρωστούμενη τεχνική αντίδραση, ωστόσο όπως σημειώνει ο Nuriel Rubini θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα σοκ.

Ο γνωστός αναλυτής ζητά την μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης (1,5%), αλλά και την άμεση παρέμβαση από ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το G20.

Σε αυτή τη δίνη περιστρέφεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, ή εν πάση περιπτώσει ότι έχει… απομείνει από την αποτίμηση των εισηγμένων.

Με κεφαλαιοποίηση 89,9 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο τεσσεράμισι ετών, μπορεί να «περηφανεύεται» για τις ελκυστικές αποτιμήσεις ορισμένων ομολογουμένως καλών εταιριών.

Εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν ληφθούν μέτρα ικανά να αναχαιτίσουν την… χιονοστιβάδα, τότε η συνέχεια θα είναι εξίσου ζοφερή.

Στην αντίθετη περίπτωση ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για μία καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών.

Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.


----------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η απαξίωση και ο πανικός χαρακτηρίζουν τους πυθμένες όπως ο ενθουσιασμός και οι υπερβολές χαρακτηρίζουν τις κορυφές.

Ίσως είμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της επώδυνης για τις οικονομίες κατάστασης η οποία θα λειτουργήσει εξυγιαντικά στο σύστημα, αφού είναι σαφές ότι το περιβάλλον θα διαπνέεται από συντηρητισμό, οι κανόνες θα είναι πολύ πιο αυστηροί και η εποπτεία άμεση και προληπτική. Ο δρόμος αυτός φαίνεται ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος αφού οι παρενέργειες της κρίσης στις οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία.

Τεχνικά η αγορά έφθασε ταχύτατα στην περιοχή των 2.200 μονάδων διασπώντας και το κανάλι εύρους που η αγορά διατηρούσε από την αρχή του έτους. Η επιτάχυνση ήταν αναπόφευκτη και η αύξηση της προσφοράς από την συστημική πίεση διόγκωσε τις επιμέρους απώλειες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πρωτοφανείς υποτιμήσεις σε μακροχρόνιες πλέον χρονοσειρές. Ακόμα και σε μηνιαίο επίπεδο η πτώση της αγοράς έχει βυθίσει τους ταλαντωτές σε νέα επίπεδα υποτίμησης ενώ και οι δείκτες μεταβλητότητας (VIX) κινούνται σε ακραίες τιμές. Όλα αυτά υποδηλώνουν μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση όπου η ανοδική αντίδραση είναι θέμα χρόνου.
 
Στην αντίδραση αυτή η δομή και η ένταση των συναλλαγών θα προσδιορίσουν το αν οι ακραίες τιμές που προσεγγίζει αυτή την περίοδο η αγορά θα είναι ο τελικός πυθμένας ή μια προσωρινή στάση. Η μεταβλητότητα και στην άνοδο θα είναι σημαντική και λόγω των υποτιμήσεων σε θεμελιώδες και τεχνικό επίπεδο εκτιμούμε ότι θα δώσει καλές ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε ποιοτικές μετοχές".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.372,09 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 15,43%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 54,20%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 16,07%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 12,92%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 13,95% χαμηλότερα.

Ισχυρή πτώση σημείωσαν και όλοι οι επιμέρους κλάδοι, με τις απώλειές τους να κυμαίνονται από 5,95% έως και 23,51%, ενώ 12 κλάδοι εμφάνισαν απώλειες μεγαλύτερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Ειδικότερα, «πρωταθλητής» σε επίπεδο απωλειών αναδείχθηκε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-23,51%), ενώ ακολούθησαν οι κλάδοι των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-19,86%), των Τραπεζών (-18,17%), των Πρώτων Υλών (-17,20%), των Τροφίμων και Ποτών (-16,90%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-16,66%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Intrakat (11,54%), Κορδέλλου (9,59%), Elbisco (8,70%), Χατζηκρανιώτη (7,84%), Τζιρακιάν Προφίλ (6,45%), Λεβεντέρης (ΠΑ 4,11%), Τεγόπουλος (4,02%), Ελφίκο (2,86%), Ξυλεμπορία (ΠΑ 2,17%) και Δρομέας (2%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (-50,60%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-37,20%), AS Company (-35,29%), Βιοκαρπέτ (-34,30%), Rilken (-33,60%), Μαΐλλης (-31,25%), Ιμάκο (-29,73%), Imperio (-29,55%), Φουρλής (-28,99%) και Καρδασιλάρης (-28,05%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v