Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Αποτιμήσεις Vs "ψυχολογία"

«Πολύ λίγα, πολύ αργά» θεωρούν παράγοντες της αγοράς τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών. Χαμηλότερα από κρίσιμες τιμές, που δικαιολογούν αντίδραση, τραπεζικές μετοχές και τίτλοι-σηματωροί της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περισσότερα μέτρα «ζητούν» οι αγορές. Αυτό είναι, εν πολλοίς, το συμπέρασμα που προκύπτει σε διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο μεταξύ παραγόντων των αγορών.

Εξαιρετική η προσέγγιση της κατάστασης στο σχετικό θέμα του Γιώργου Παπανικολάου, που προτάσσει την μόνιμη επωδό ανθρώπων του χρήματος «πολύ λίγη, πολύ αργά».

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο στις αγορές, ειδικότερα χθες στη Wall, όπου Dow Jones και S&P 500 «γνώρισαν» ιστορικές διακυμάνσεις.

Ο σχετικός δείκτης Volatility Index (VIX) έχει σταθεροποιηθεί υψηλότερα των 50 μονάδων, καταδεικνύοντας την εξαιρετική ρευστότητα και αμηχανία των αγορών.

Η μεσοπρόθεσμη τάση ξεκάθαρα πτωτική οδηγεί τις αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής, χαμηλότερα. Σ’αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι διορατικοί αναλυτές.

Βραχυπρόθεσμα όμως διαπιστώνεται μια μεγάλη μάχη πωλητών-αγοραστών να κερδιθεί τουλάχιστον η μάχη της «τεχνικής αντίδρασης».

Τις τελευταίες δυο-τρεις συνεδριάσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συναλλακτικότητα σε τεμάχια και η αξία των συναλλαγών. Χθες άλλαξαν χέρια 57,4 εκατ. μετοχές αξίας 376 εκατ. ευρώ, προχθές 50,3 εκατ. μετοχές αξίας 340 εκατ. ευρώ και άλλα 40,6 εκατ. κομμάτια στις 6/10.

Τέτοιο «μάζεμα» ή «φόρτωμα» έχει να γίνει από τον Ιούλιο του 2007. Παρατηρούμε επίσης πως μετοχές-σηματωροί «πάτωσαν» χθες στην αρχή της συνεδρίασης, «κορύφωσαν» λίγο μετά τα μισά και άλλαξαν χέρια εκατομμύρια ευρώ στο κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, η Εθνική υποχώρησε μέχρι τα 24,30 ευρώ, αντέδρασε προς τα 26,54 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά στα 24,50 ευρώ. Με συναλλαγές 4,5 εκατ. τεμαχίων. Η Alpha Bank, που δείχνει αξιοπρόσεκτη σταθερότερη πορεία, υποχώρησε προς τα 13,56 ευρώ, αντέδρασε με επιθετική αντίδραση προς τα 15,22 ευρώ, ενώ στα 13,72 -13,80 ευρώ προς το τέλος της συνεδρίασης, άλλαξαν χέρια περίπου 1 εκατ. κομμάτια.

Κάτι ανάλογο παρατηρούμε στη μετοχή του Marfin Investment Group, που υποχωρεί προς 4,16 ευρώ, αντιδρά προς τα 4,56 ευρώ και διαμορφώνεται στα 4,42 ευρώ.

Η Eurobank στα 10,44 ευρώ γράφει χαμηλό, υψηλό στα 11,50 ευρώ και κοντά στην τελική τιμή των 11 ευρώ πραγματοποιούνται συναλλαγές 311.519 μετοχών.

Στον ΟΤΕ, τα 10,7 είναι η χαμηλή τιμή, τα 11,70 η «κορυφή» της χθεσινής συνεδρίασης και κοντά στην τελική των 11,16 ευρώ πραγματοποιούνται συναλλαγές 463.687 μετοχών.

Εξαιρετική χθες η συμπεριφορά της Motor Oil, με χαμηλό τα 8,30 ευρώ, «κορυφή» τα 9,54 ευρώ, τελική τιμή στα 9,36 ευρώ, με συναλλαγές 320.000 τεμαχίων.

Για την Motor Oil σημειώναμε χθες πως ο όμιλος παρουσιάζεται σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκούς ομίλους.

Επιπρόσθετα, τα μέλη του ΔΣ ξεκίνησαν από χθες ένα ήπιο πρόγραμμα αγοράς μετοχών, ως φυσικά πρόσωπα και όχι όπως συνηθίζεται μέσω της εταιρείας.

Η αγορά, κατά την εκτίμησή μας, βρίσκεται εμφανέστατα σε καθοδικό κανάλι. Διαμορφώνονται όμως βασικοί δείκτες, μετοχές, χαμηλότερα από τιμές που «χρωστούν» τεχνική αντίδραση.

Στο ενδεχόμενο μιας καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής κίνηση η αγορά μπορεί να προσφέρει αποδόσεις. Να δούμε όμως πως θα ξεκινήσει η συνεδρίαση, ποια θα είναι η τύχη των αγοραστών και εάν βοηθήσουν οι ξένες αγορές, τα ξαναλέμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v