Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βλέπουν και νέα μείωση επιτοκίων…

Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, εκ μέρους της ΕΚΤ αλλά και της Fed, βλέπουν αναλυτές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, εκτιμώντας ως ανεπαρκείς και με χρονική υστέρηση τις χθεσινές μειώσεις…

Βλέπουν και νέα μείωση επιτοκίων…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εκ μέρους της ΕΚΤ αλλά και της Fed, βλέπουν αναλυτές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η χθεσινή συντονισμένη κίνηση εκ μέρους των τραπεζών Fed, ΕΚΤ, BoE και άλλων κεντρικών τραπεζών, την επομένη της προειδοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία βαίνει σε δεινή ύφεση, θεωρείται ανεπαρκής και με χρονική υστέρηση.

Ως τέτοια, εξάλλου, την εξέλαβαν και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, που κατέγραψαν ακόμη μία συνεδρίαση ιδιαίτερα σημαντικών απωλειών, ενώ μικτή ήταν η εικόνα στην αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στις 28 - 29 τρέχοντος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο, στο επίπεδο του 1%.

"Η μόνη λύση είναι να μειώσουν τα επιτόκια όσο πλησιέστερα στο 0% μπορούν", να τροφοδοτήσουν με ρευστό το τραπεζικό σύστημα και να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, σημειώνει απευθυνόμενος στο Bloomberg, κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος στο ίδρυμα οικονομικών μελετών High Frequency Economics, της Νέας Υόρκης.

"Πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, σαφώς πριν από το τέλος του έτους, δεδομένου του εύρους της ύφεσης", σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμμ. Ι. Βάρσος, απαντώντας σε ερωτήματα του Euro2day.gr

Σε μαζικές επενδύσεις, σε στήριξη της απασχόλησης και κατά συνέπεια και της κατανάλωσης προέτρεψε εξάλλου χθες την αμερικανική κυβέρνηση και ο "γκουρού" των αγορών κ. Τζ. Σόρος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σύναψης ενός καινούργιου New Deal, με στόχο τη διάσωση της παγκόσμιας -πλέον- οικονομίας.

Ο κώδωνας του κινδύνου που έκρουσε προ 48ώρου το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι οι απώλειες από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση θα διαμορφωθούν σε 1,4 τρισ.δολ. ενεργοποίησε (στον βαθμό που παρακολουθήσαμε χθες) τους κυριότερους κεντρικούς τραπεζίτες. Οι κυβερνήσεις θα λάβουν το μήνυμα και θα στηρίξουν μέσω μίας θαρραλέας δημοσιονομικής πολιτικής την οικονομία;

Η απουσία δράσης εκ μέρους των, εξάλλου, ευθύνεται και για τη διόγκωση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης.

Η απόφαση να αφεθεί στην τύχη της η Lehman Brothers από την αμερικανική κυβέρνηση και να καταρρεύσει είχε τεράστιες και ιδιαίτερα ατυχείς επιπτώσεις, σημειώνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ  Ζ.-Κ. Τρισέ, που χθες, παρά τις ανησυχίες του για τον πληθωρισμό, προχώρησε σε μία -πρώτη- κατά τα φαινόμενα μείωση επιτοκίων…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v