Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον φαύλο κύκλο της διεθνούς κρίσης το ΧΑ

Το διαφαινόμενο αρνητικό άνοιγμα της Wall Street και η βύθιση των ευρωπαϊκών αγορών παρασέρνουν  και τη Σοφοκλέους, που έχει φτάσει να χάνει έως και 7,87%. Κάτω από τα 11 ευρώ  ο ΟΤΕ, κάτω από τα 25 ευρώ η Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Άλλο 2,8% χαμηλότερα στο άνοιγμα δείχνουν τα συμβόλαια του S&P 500 και 2,7% χαμηλότερα για τον Dow Jones. Κατά 6,1% πιο κάτω συνεχίζει ο DAX στη Φρανκφούρτη, 6,2% χάνει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Εθνική παραμένει εγκλωβισμένη στα 24,7 ευρώ, δηλαδή κάτω από το προηγούμενο χαμηλό των 24,88 ευρώ, ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 33 εκατ. ευρώ έπειτα από περίπου δύο και ώρες συνεδρίασης.

Νέες χαμηλές τιμές για την Πειραιώς, που χάνει 9,8%, διαμορφώνεται προς τα 11,6 ευρώ, με την αποτίμησή της πλέον κάτω και από τα 4 δισ. ευρώ.

Σε δυσχερή θέση η Alpha Bank με απώλειες 7,2% περίπου όσο και η Eurobank στα 10,7 ευρώ.

Σε χαμηλές τιμές περιόδου ο ΟΤΕ στα 10,7 ευρώ, σταθερά χαμηλότερα των 10 ευρώ η ΔΕΗ που… διαλύεται και σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Συντριπτικές απώλειες για περισσότερες από 200 μετοχές, με 12 τίτλους να γράφουν ζημίες οι οποίες ξεπερνούν το 10%, ενώ για 100 και πλέον εισηγμένες η αρνητική μεταβολή ξεπερνά το 6% και πλήθος μετοχές καταγράφουν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων

Η κατάρρευση της υποκείμενης αγοράς προκαλεί παράπλευρα πλήγματα και στις αγορές σύνθετων προϊόντων, όπου το σύνολο των θέσεων πώλησης σε συμβόλαια επί του FTSE 20 και μετοχών του 20άρη θα πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς από ανάλογη αγοραστική θέση.

Η κάλυψη των θέσεων πώλησης - αγοράς στα παράγωγα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και εύθραυστη λειτουργία, με τις αρχές να προχωρούν αναγκαστικά στη λήψη πυροσβεστικών μέτρων.

Το σύστημα όμως των παραγώγων βουλιάζει πανευρωπαϊκά και οι ιδιωτικές πλατφόρμες συναλλαγών επιβαρύνουν περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον.

Οι συνέπειες που δημιουργεί η κρίση δείχνουν αναπόφευκτες και βρίσκονται μόλις λίγα… βήματα από το να παρασύρουν σύνθετα προϊόντα, θέσεις αντασφάλισης κινδύνου και βεβαίως κωδικούς που χρηματοδοτούνται από περιθώριο δανεισμού. Εκρηκτικό μίγμα που το πιθανότερο είναι να έχει άμεσα και νέα θύματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

---Σε "fast market" τα παράγωγα

Σε απαλλαγή των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών να βάζουν αντίρροπες εντολές στο σύστημα (fast market) προχώρησε από τις 10:52 το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της έντονης πτώσης που παρατηρείται στην αγορά.

Σημειώνεται ότι η εντολή για fast market δόθηκε μέσω των τερματικών των διαχειριστών και μπορεί να αρθεί ανά πάσα στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v