Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Από το ναδίρ στο ζενίθ και τούμπαλιν

"Τρενάκι του τρόμου" θυμίζει τo ΧΑ, καθώς από το 1,5% βυθίζεται στο -2,5% για να επιστρέψει στη συνέχεια στις  2.640 μονάδες, μετά και τις θετικές τάσεις σε ευρωγορές και futures. Υπεραπόδοση για ΙΝΛΟΤ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και MIG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Φορά εκκρεμούς έχουν οι αγορές. Κατά 0,96% υψηλότερα αντιδρά ο DAX στη Φρανκφούρτη, καθώς τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 13:40 παλεύει με τις 2.640 μονάδες. Δηλαδή, με την επαναφορά του, έστω και οριακά, σε θετικό έδαφος.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται συντονισμένη, μέσω μετοχών της δεύτερης ταχύτητας του 20άρη, αλλά και από τον όμιλο MIG και τις δυνάμεις των ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Marfin Popular Bank.

Έτσι, εκτός από την Intralot που αντιδρά μέχρι 6,4% στα 6,28 ευρώ, τον Μυτιληναίο που με 3,8% φτάνει τα 5,42 ευρώ, τη Motor Oil που με 1,8% προσεγγίζει τα 9,24 ευρώ, πόντους κερδίζουν η Alpha Bank, η Τρ. Κύπρου, η MIG και το Τ.Τ.

Στην προσπάθεια αντίδρασης που εκδηλώθηκε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης (διήρκεσε περί τα 30 - 35 λεπτά) δαπανήθηκαν περίπου 90 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος στη μετοχή της Εθνικής, που κυμαίνεται μεταξύ των 25,96 και του αρχικού υψηλού των 27,78 ευρώ.

Από τις 11:30 μέχρι τις 13:30 πραγματοποιήθηκαν συνολικά συναλλαγές άλλων 60 εκατ. ευρώ, για να εισρεύσουν επιπλέον 18 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα 10λεπτο μέχρι τις 13:50.

Γραμμές ρευστότητας φαίνεται πως έχουν ενεργοποιηθεί για ορισμένα επενδυτικά σχήματα και για χρηματιστηριακούς κύκλους, τουλάχιστον έτσι όπως καταγράφεται μέχρι τώρα η αντίδραση μετοχών της Sprider προς το 1,28 ευρώ, του Σφακιανάκη προς τα 2,12 ευρώ, της Altec προς το 0,38 ευρώ, της ΓΕΚ προς τα 3,80 ευρώ, του Μυτιληναίου προς τα 5,44 ευρώ και ορισμένων ακόμη μετοχών-σηματωρών, σε αυτή τη συγκυρία της αγοράς.

Οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν στο Ecofin και αναφέρονται σε εγγύηση καταθέσεων μέχρι το ύψος των 100.000 ευρώ, σε συνδυασμό με την επιβαλλόμενη αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ, μπορεί να προσφέρουν ανάσες στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε αυτή την περίπτωση η μάχη και οι επιπτώσεις της θα αφορούν και στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v