Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές στην Κοιλάδα των Δακρύων

Το μπαράζ αρνητικών ειδήσεων βάζει σε δοκιμασία τις ψυχικές αντοχές της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Μεγάλες απώλειες στην Ασία, έντονα πτωτικό άνοιγμα στην Ευρώπη, υψηλός προβληματισμός στο ΧΑ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από τις 2.804,95 μονάδες, που σημαίνει απώλειες από την αρχή του έτους 45,84% όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη και περίπου 88 δισ. όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δυστυχώς, τόσο η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα όσο και η ροή αρνητικών ειδήσεων συνεχίζονται στις διεθνείς αγορές και βέβαια η μεγάλη εξάρτηση που συνεχίζει να έχει από αυτές η Σοφοκλέους δεν της επιτρέπει καν να σκεφτεί διαφορετικά.

Παρά την έγκριση του σχεδίου Paulson την Παρασκευή το βράδυ στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι, τονίζουν ότι «πολύ λίγο πολύ αργά» (too little too late) και επισημαίνουν πως μόλις τώρα οι αγορές εισέρχονται στην «κοιλάδα των δακρύων».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και νέο χτύπημα στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας από την Hypo Real Estate, με τη γερμανική κυβέρνηση να προσφέρει πακέτο «διάσωσης» ύψους 50 δισ. ευρώ και κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι «η Hypo είναι πολύ μεγάλη και σημαντική για να την αφήσουμε να καταρρεύσει».

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ενταθούν οι καθοδικές αναθεωρήσεις εκτιμήσεων για το σύνολο της χρήσης από όλο και περισσότερες εισηγμένες και βέβαια έπειτα από όλα αυτά οι συντριπτικές απώλειες των ασιατικών χρηματιστηρίων αλλά και το έντονα πτωτικό ξεκίνημα που δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών φαίνονται μάλλον αναμενόμενα.

Την ίδια στιγμή, ο τραυματισμός της αγοράς της Σοφοκλέους από την ταχύτητα και την ένταση των πωλήσεων έχει εξαφανίσει τα θεμελιώδη, αλλά και την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η πίεση και η συνεχής αναμονή έχουν δημιουργήσει εθισμό στις χαμηλές αποτιμήσεις και στις σοβαρές στρεβλώσεις. Όμως, κανείς δεν αποκλείει η πλαγιοκαθοδική κίνηση να συνεχιστεί έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα, αφού οι αγορές θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις «ψυχικές αντοχές» των εμπλεκομένων.

Με αυτά τα δεδομένα, όλοι αναζητούν τις αμέσως επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη που οριοθετούνται στις 2.755 μονάδες και στις 2.650 μονάδες, ενώ όσον αφορά στις διεθνείς αγορές και αν δεν προκύψει και νέα αρνητική έκπληξη, τα βλέμματα θα στραφούν στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά, με σημαντικές ημερομηνίες τις 7, 10 και 16 τρέχοντος, όταν και ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Alcoa, General Electric και Citigroup.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι εντολές οι οποίες αφορούν σε ανοιχτές πωλήσεις μετοχών, που είναι εισηγμένες στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από την τιμή της τελευταίας πράξης που έχει καταρτιστεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών (uptick rule) από σήμερα 6/10/2008 μέχρι την 31η/12/2008.

Παράλληλα, ο όμιλος Grimaldi προχώρησε σε υποχρεωτική δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Minoan Lines στα 5,29 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v