Στο φόρτε τα τραπεζικά σενάρια στη Σοφοκλέους

Σε αξιοπρεπή επίπεδα αναμένεται να κρατήσουν τον τραπεζικό δείκτη οι πιθανολογούμενες εξελίξεις μετά την κίνηση της MIG. Συνεχίζεται  το "ξύλο" σε επιμέρους τίτλους. "Βουτιά" σε Coca Cola, Frigoglass. Οι κινήσεις short.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η επικείμενη νέα αύξηση μαμούθ της MIG και πολύ περισσότερο οι πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της εισηγμένης κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, έβγαλαν άρον – άρον από τα συρτάρια τα σενάρια ανακατατάξεων – συγχωνεύσεων στον Τραπεζικό κλάδο, τα πιθανολογούμενα ζευγάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ άρχισαν και οι “ασκήσεις επί χάρτου” με τα κομπιουτεράκια στα χρηματιστηριακά γραφεία να υπολογίζουν τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν μετά την όποια κίνηση της MIG και τα “παρελκόμενα” αυτής.

Όμως ακόμα και μετά από αυτές τις εξελίξεις, το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε στο Τραπεζικό ταμπλό και στους “καταπιεσμένους” των προηγούμενων συνεδριάσεων, ΟΠΑΠ και Intralot.

Από την άλλη ήλθε η αναθεώρηση της αναθεώρησης από την Coca-Cola (-19,02%) που την έστειλε σε χαμηλά 43 μηνών, ενώ σοβαρές συνέπειες υπέστη και η “συγγενική” Frigoglass (-10,12%).

Οι Αγορές περιμένουν την διάσωση του σχεδίου διάσωσης στις ΗΠΑ, όμως αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση των ξένων χαρτοφυλακίων προς την Σοφοκλέους.

Μάλιστα δεν αποκλείεται οι πιθανολογούμενες εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο να κρατήσουν τον Δείκτη σε σχετικά αξιοπρεπή επίπεδα και να συνεχιστεί το “ξύλο” σε επιμέρους τίτλους που οι ξένοι θα συνωστίζονται στην “πόρτα εξόδου”.

Μάλλον αποθαρρυντικά τα μηνύματα και από τον εν εξελίξει road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, με τους ξένους διαχειριστές να δείχνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, αφού στην παρούσα φάση πρυτανεύει το “cash is the king”. Όλοι στην παρούσα φάση ψάχνουν ρευστότητα και παρά το γεγονός ότι πωλήσεις ψυχολογία έχουν “λιώσει” τις αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη συνεχίζουν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.

Ενδεικτικό και το σημερινό “εγερτήριο” του καλού φίλου Νίκου Δρόσου για “ύστατο επενδυτικό καταφύγιο” που περιγράφει την κρατούσα ψυχολογία και σκιαγραφεί την πιθανή επόμενη κίνηση του “έξυπνου χρήματος”. Διαγραμματικά, η πορεία του μετάλλου έχει δώσει “τριγωνικό σχηματισμό” διάσπαση του οποίου μπορεί να δώσει έως και εντυπωσιακή κίνηση.

Αντίθετα εντυπωσιακό προβληματισμό, για τους ασχολούμενους με τον κλάδο και όχι μόνο δημιουργεί το διάγραμμα του δείκτη Baltic Dry Index (δείκτης που μετρά το κόστος ναυτιλιακής μεταφοράς φορτίων). Είναι ενδεικτικό ότι ο εν λόγω δείκτης στις 20/5/08 βρισκόταν στις 11793 μονάδες και στις 1/10/08 έκλεισε στις 3025 μονάδες (-74,35%) (!!!)

Σημαντικά αρνητικό και το ξεκίνημα της Wall Street (μετά τις χαμηλότερες του αναμενομένου εργοστασιακές παραγγελίες και τις υψηλότερες του αναμενομένου αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδόματα ανεργίας παραμένουν σε υψηλά επτά ετών, σαφώς υψηλότερα των 400000 και παραπέμπουν σε ύφεση), που έγινε αφορμή να επιστρέψουν σε αρνητικό πρόσημο και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τεχνικά, κάποιες τελευταίες ελπίδες για να “σώσει την παρτίδα” ο FTSE είναι να μην δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1550 μονάδων και να δικαιώσει τους λίγους που υποστηρίζουν ότι η κακή εικόνα της Αγοράς μπορεί να είναι “bear trap”, όμως με αυτό το διεθνές κλίμα κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν δείχνει.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 1550 μονάδων βάζει σε δοκιμασία τις 1508 μονάδες, ενώ για να αλλάξει κάτι βραχυπρόθεσμα χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 1620 μονάδων.

Από την άλλη ο Γενικός Δείκτης (παρά τα ενδοσυνεδριακά κέρδη) έκλεισε τελικά στις 2828,88 μονάδες με απώλειες 0,29% (υψηλό ημέρας 2882,56, χαμηλό 2806,85) και έτσι πήγε “χαμένο” το +2,27% του Τραπεζικού δείκτη.

Από το Τραπεζικό ταμπλό που είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% οι MIG και Ταχ. Ταμιευτήριο (νέο ιστορικό χαμηλό) και αμετάβλητη η μετοχή της Πειραιώς.

Αντίθετα πρώτη στις προτιμήσεις των αγοραστών η Alpha Bank (+4,58%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι το +7%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν Εθνική, Κύπρου, MPB και του 1% η Eurobank. Τέλος απλά θετικό πρόσημο για την Αγροτική.

Από την άλλη ασφαλώς και αιφνιδίασε αρνητικά το -8% και το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον Ελλάκτωρα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil, αξιοσημείωτες απώλειες για τον Μυτιληναίο και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο.

Στους κερδισμένους τα “τυχερά παιγνίδια”, Intralot (4,75%) και ΟΠΑΠ (+2,93%), κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τον ΟΤΕ και αξιοσημείωτη άνοδος για τον Τιτάνα.

Ασφαλώς κακή η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 142 πτωτικών και 22 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 19,02%.

----------Σημαντικές ανοιχτές πωλήσεις σε ΜΡΒ, Eurobank, MIG, Πειραιώς, ΟΤΕ

Σύμφωνα με το ΗΔΤ του Χ.Α., κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές πωλήσεις συνολικά 848.050 τεμαχίων και κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης συνολικά 52.100 τίτλων.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε 200 τεμάχια Τιτάν, 1.900 τεμάχια ΓΕΚ, 60.250 τεμάχια Εθνική, 8.000 τεμάχια ΟΠΑΠ, 100.000 τεμάχια ΟΤΕ, 100.700 τεμάχια Πειραιώς, 135.000 τεμάχια ΜIG, 140.000 τεμάχια Eurobank, και 230.000 τεμάχια MPB.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε 700 τεμάχια Πειραιώς, 1.000 Βιοχάλκο, 1.400 Τέρνα, 24.000 ΟΠΑΠ και 25.000 Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v