Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταλαιπωρία με την Εθνική σε κίνηση "ανσανσέρ"

Η ΕΤΕ, ο τίτλος leader του ΧΑ κινείται ως ασανσέρ, αλλάζοντας πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, ενώ οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η ταλαιπωρία των Αγορών θα συνεχιστεί, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση που ξεκίνησε έντονα ανοδικά και με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει μέχρι τις 2933,45 μονάδες (+2,69%) και έληξε κοντά στα χαμηλά ημέρας που θα ήταν ακόμα χειρότερα αν δεν υπήρχε το +3,21% της Εθνικής Τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της leader του Χ.Α. εδώ και λίγες συνεδριάσεις έχει επιδοθεί σε κίνηση ασανσέρ, αλλάζοντας πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.

Έτσι μετά το -3,31% της συνεδρίασης της Τρίτης, χθες η ίδια μετοχή έκλεισε στο +3,21%, αποτρέποντας τα χειρότερα για Δείκτη και FTSE. Μάλιστα πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, αναφέρουν στους χθεσινούς αγοραστές και Γερμανικό Ασφαλιστικό Όμιλο.

Παρά ταύτα ακόμα και σε αυτή την περίπτωση για υποστηριχθεί ότι ο τίτλος δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής τάσης, χρειάζεται κλείσιμο σε πρώτη φάση υψηλότερα 29,80 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και η συνεδρίαση της Τετάρτης μάλλον αφαίρεσε, παρά πρόσθεσε, από την ψυχολογία όσων είχαν την υπομονή να την παρακολουθήσουν.

Είναι ενδεικτικό, ότι παρά το ότι από τα πρόσφατα υψηλά της 31/10/07 ο Δείκτης καταγράφει απώλειες περίπου 2500 μονάδων και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 93 δισ ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), νευρικότητα και επιφυλακτικότητα παραμένουν στο ζενίθ, ενώ η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου συνεχίζει να δείχνει μηδενική.

Η εμπιστοσύνη στις Αγορές είναι εύθραυστη και με τη σωρεία αρνητικών ειδήσεων να μη σταματά να ρέει, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας, αναγκάζει αρκετούς “παίκτες” να απέχουν.

Τεχνικά, το γεγονός ότι ο Δείκτης συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2940 μονάδων, μόνο σαν θετικό δεν μπορεί να εκληφθεί.

Εν τω μεταξύ ο FTSE διέσπασε καθοδικά την ζώνη στήριξης 1578-1570 και έδωσε σήμα πώλησης. Μάλιστα αν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1548 μονάδων, δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι 1507 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20αρη και πλην της Εθνικής, με αξιοσημείωτα κέρδη Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, MPB, Coca-Cola και θετικό κλείσιμο για Αγροτική, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάνα.

Αντίθετα απώλειες 5,18% για τον ΟΠΑΠ που έχασε και την στήριξη των 20,92 ευρώ και επιδείνωσε σημαντικά την εικόνα του.

Απώλειες 4,17% για την Motor Oil που έχει μία τελευταία στήριξη στα 10,00 ευρώ, ενώ με απώλειες 3,49% έκλεισε ο ΟΤΕ που αν χάσει και την στήριξη των 12,24 ευρώ θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερους τεχνικούς προβληματισμούς.

Επίσης με απώλειες 2,20% η Eurobank (αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 12,06 ευρώ ή σε ποσοστό -5,04%, ενώ δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 12,00 ευρώ) και απώλειες 2,24% για την Alpha Bank.

Αξιοσημείωτες απώλειες για MIG και Intralot και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα ανοδικά και προσέκρουσε δύο φορές στις παρυφές των 2994 μονάδων. Όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, υποχώρησε μέχρι τις 2828,21 μονάδες και έκλεισε στις 2837,17 με απώλειες 0,68%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 286 εκατ. από τα οποία τα 25 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 121 πτωτικών και 20 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 16,22%.

Απόλυτα προβληματισμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, εκτιμούν ότι η ταλαιπωρία των Αγορών θα συνεχιστεί, έστω και με μικρά ανοδικά διαλλείματα.

Συμπερασματικά, όσοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Σοφοκλέους, καλό θα είναι να επιλέγουν μετοχές εταιρειών που θα είναι σε λειτουργία και … του χρόνου και να αποφεύγουν τις υπερδανεισμένες εισηγμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v