Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτροπληξία (και) από ΔΕΗ στη Σοφοκλέους

Απώλειες άνω του 5% «ματώνουν» το ΧΑ, καθώς ο ΓΔ «γράφει» νέο χαμηλό προς τις 2.850. Μέχρι και 22,5% «βραχυκυκλώνεται» η ΔΕΗ, που κάνει νέο χαμηλό στο χείλος των €10.  Διασώζονται 17 μετοχές, 50 τίτλοι σε χαμηλά 52 εβδομάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο… απόλυτο limit down η μετοχή της ΔΕΗ. Μέχρι 21% χαμηλότερα υποτιμάται η μετοχή της Επιχείρησης, καθώς βυθίζεται στα 10,22 ευρώ. Πρόκειται για ιστορικά χαμηλή τιμή της δημόσιας αυτής επιχείρησης, που ταλαιπωρείται καιρό τώρα, αρκετά πριν ξεσπάσει η κρίση.

Σε σχετικό θέμα γίνεται αναφορά στην προειδοποίηση χειρότερων αποτελεσμάτων για το β΄ εξάμηνο, με ισχυρούς ξένους επενδυτικούς οίκους να αποχωρούν και σε αυτές τις τιμές από το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη φτάνουν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, πιέζοντάς τον πιο κάτω από το τελευταίο χαμηλό των 2.881 μονάδων. Αυτό γιατί πραγματοποιούνται και σε αυτές τις χαμηλές τιμές συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές που ισοδυναμούν στο περίπου 20% του τζίρου. Εξαιρουμένης της Εθνικής, βέβαια, όπου ο τζίρος ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Κυρίως ξένοι «σφυροκοπούν» μετοχές ελληνικών τραπεζών αλλά και τίτλων εταιριών του 20άρη «επιστρέφοντας» τις τιμές σε χαμηλά τετραετίας - πενταετίας.

Η μετοχή της Intralot στα 5,62 ευρώ, τιμή που είχε να «δει» από τις 13/5/2005. Στην Τράπεζα Κύπρου πραγματοποιούνται συναλλαγές κοντά στα επίπεδα της 10ης/2/2006, ενώ η μετοχή της Πειραιώς «βυθίζεται» κατά 7,2% στα 14,78 ευρώ.

Σε σχετικό θέμα, η Τράπεζα Πειραιώς βεβαιώνει τη μηδενική έκθεση του ομίλου σε τίτλους της Lehman Brothers.

Συνολικά 50 μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Ωστόσο, οι πωλήσεις συνεχίζονται κατά… ριπάς, καθώς η κρίση είναι εμφανές πλέον πως έχει περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Τα όσα συμβαίνουν στην Αγγλία, κυρίως όμως οι δραματικές εξελίξεις με τη Fortis, αναδεικνύουν το μέγεθος και την κρισιμότητα του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι με βάση τα μετοχολόγια του Χ.Α. (22/9/08) η Fortis διαθέτει ποσοστό άνω του 5% στην Alapis και στη Sprider.

Στην Alapis η Fortis OBAΜ ελέγχει το 12,8%, εκ του οποίου το 10,3% ανήκει στη Fortis Global Custody Services, ενώ η Fortis Global Custody Services ελέγχει το 5,7% της Sprider.

Είναι λογικό σε αυτόν τον… χορό εσπευσμένων πωλήσεων να παρασύρεται και το τραπεζοβαρές Χ.Α.

Η μετοχή της Εθνικής χάνει εκ νέου τα 30 ευρώ, υποχωρώντας κατά 4,2% προς τα 29,72 ευρώ.

Στις 14:10 απειλούνταν και τα 10 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, που έχανε 22,5%. Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν πραγματοποιηθεί περί τα 1.485 συμβόλαια στη μετοχή της Επιχείρησης, με υψηλότερη τιμή τα 12,40 ευρώ (στην αρχή της συνεδρίασης) και σε όλο και χαμηλότερες τιμές όσο περνούσε η ώρα.

Ο δανεισμός και οι ανοιχτές θέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ δεν παραπέμπουν σε υπερβολικές θέσεις short, κάτι που παραπέμπει σε απευθείας πωλήσεις και αποχώρηση ορισμένων ξένων επενδυτικών κύκλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v