Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Όμηρος" των ΗΠΑ και η Σοφοκλέους

Οι ΗΠΑ έχουν και το… καρπούζι και το… μαχαίρι. Σε καθεστώς ομηρίας οι διεθνείς αγορές, εν αναμονή της συμφωνίας για τη  χρηματοδότηση του συστήματος. Τη φορά των ευρωαγορών  θα ακολουθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
"Σκοτσέζικο ντους" επιφυλάσσουν στις αγορές οι Αμερικανοί. Η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας "ανακούφισε" τη Wall και φάνηκε να δίνει ένα προβάδισμα στους αγοραστές.

Δεν έχουν αποφασίσει ωστόσο σε ανώτατο επίπεδο, η Γερουσία δεν έχει βάλει την υπογραφή της στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και επί της ουσίας δεν μπορούν να ανοίξουν το ταμείο για να χορηγήσουν την πολύτιμη ρευστότητα σε τραπεζικούς κολοσσούς που κρέμονται κυριολεκτικά στο χείλος της αβύσσου.

Τα περισσότερα πονταρίσματα στους αμερικανικούς ιστοτόπους προφανώς και δίνουν προβάδισμα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας. Διίστανται όμως οι εκτιμήσεις για το πότε, για το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν, αλλά και για τη σειρά των τραπεζών που θα εξυπηρετηθούν.

Θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όμιλοι του μεγέθους για παράδειγμα μιας Citigroup.

Με αυτή την παρελκυστική τακτική θα στοιχηθούν οι υπόλοιπες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και βεβαίως της ελληνικής.

Χαμηλότερα διαμορφώνονταν οι δείκτες στις ασιατικές αγορές, με απώλειες 1,1% ξεκινούσε ο DAX στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έχει ως σημείο αφετηρίας τις 3.070 μονάδες.

Οι περισσότερες ενδείξεις παραπέμπουν για δοκιμασία του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα (ενδεχομένως προς τις 3.055 μονάδες και μετά 3.042 μονάδες). Για τον FTSE 20 διαμορφώνεται ανάλογη φορά προς τις 1.678 μονάδες και μετά προς τις 1.665 μονάδες.

Για ακόμη μία φορά η Εθνική είναι αυτή που θα κληθεί να "βάλει πλάτη", αν και θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 260 εκατ. ευρώ σε εύρος διακύμανσης από 28,92 ευρώ μέχρι 31,5 ευρώ. Ακριβώς μία εβδομάδα πριν πραγματοποιούνταν συναλλαγές 152 εκατ. ευρώ στο εύρος των 28,64 - 31,78 ευρώ.

Χθες προς το κλείσιμο χρειάστηκαν βοήθειες και υπήρξαν από πλευράς Eurobank με κλείσιμο στα 13,26 ευρώ (2%), Πειραιώς στα 16,3 ευρώ (2,8%) και λιγότερο της Alpha Bank στα 15,04 ευρώ (0,3%).

Ο ΟΠΑΠ, με μεγάλο αριθμό δανεισμένων θέσεων προς πώληση, αντέδρασε από τα χαμηλά των 22,04 ευρώ κατά 1,4% μέχρι τα 22,5 ευρώ. Ακόμη πιο χαμηλά βυθίζεται η ΔΕΗ στα 13,44 ευρώ, που πλησιάζει πλέον απειλητικά το ιστορικά χαμηλό της. Χαμηλές τιμές για Intralot, προσεγγίζει εκ νέου τα χαμηλά της η Motor Oil.

Από το υπόλοιπο της αγοράς είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες συνεδριάσεις είτε για διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης είτε για υπέρβαση συγκεκριμένων απόλυτων χρηματιστηριακών τιμών.

Η Betanet, για παράδειγμα, που από τις 17/9 αντιδρά κατά 87,5%, "πιάνει" το 0,30 ευρώ. Microland - Altec φτάνουν σε χρηματιστηριακή αξία συνολικά τα 103 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που συμφωνούν με τις τράπεζες το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Ο Κυριακίδης στο 0,64 ευρώ, η Multirama αντιδρά τελευταία (για ευνόητους λόγους) προς τα 3,46 ευρώ, η Lavipharm κυκλοφορεί τη φαιντανύλη στη γερμανική αγορά.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v