Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA:Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με βάση τις 3.050

Οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ξένων αν και ήπιες "βαραίνουν" τον 20άρη, περιορίζοντας τον Γ.Δ. σε ταλάντωση γύρω από τις 3.050 μονάδες. Νευρικότητα και περιορισμένες έως τώρα οι ποσοστιαίες μεταβολές.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι ρευστοποιήσεις θέσεων ξένων επενδυτικών οίκων παραμένουν "βαρίδι" για τον 20άρη.

Ο FTSE υποχωρεί μέχρι και 0,5% - 0,6% χαμηλότερα, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης υπάρχει σταθερή αλλά με μέτρο προσφορά σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ρευστοποίησης θέσεων επενδυτικών τραπεζών (για παράδειγμα Morgan Stanley, Goldman Sachs) που μετατρέπονται σε εμπορικές και πρέπει εξ ανάγκης να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκια συμμετοχών τους.

Στις μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola, T.T. και λιγότερο των Eurobank, Πειραιώς σημειώνεται η μεγαλύτερη πίεση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Γ.Δ., μέχρι και 0,6% χαμηλότερα στην περιοχή των 3.040 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, κρατάει η Εθνική στα 29,88 ευρώ, οριακά η Alpha Bank στα 15,18 ευρώ, η ΜΡΒ στα 3,78 ευρώ, η ΔΕΗ στα 13,98 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 6,88 ευρώ.

Σαφώς πιο ήρεμη η εικόνα σε ένα μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με μοιρασμένη τη σχέση ανοδικών προς καθοδικές.

Η Microland συνεχίζει στα 2,5 ευρώ, η Altec, μετά τη χθεσινή διόρθωση και το "ξαναμάζεμα" από τα χαμηλά, προσεγγίζει πάλι το 0,45 ευρώ, ενώ ακολουθούν Κυριακίδης στο 0,58 ευρώ, Κτήμα Λαζαρίδη στο 0,78 ευρώ, Ιntracom στο 1,58 ευρώ, S&B στα 8,50 ευρώ και Βωβός στα 19,80 ευρώ.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα, ακριβώς λόγω της πιθανής υποχρεωτικής αποχώρησης ορισμένων ξένων επενδυτικών τραπεζών ή θυγατρικών τους από την ελληνική αγορά.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι στο Χ.Α. λειτουργεί, έστω και με περιορισμούς, η διαδικασία των ανοιχτών πωλήσεων, απαιτεί αυξημένη προσοχή από τους παίκτες και βεβαίως ενδελεχή παρακολούθηση και συνεχή σε βάθος έλεγχο από τις εποπτικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v