Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην… έξοδο λόγω περιορισμών στο short

Κυρίως ανοιχτοί πωλητές και επενδυτικά σχήματα που πλήττονται από την εφαρμογή μέτρων για τις ανοιχτές πωλήσεις σπεύδουν να καλύψουν τα νώτα τους. Σημαντικές απώλειες για τραπεζικές μετοχές και… οσμή κερδοσκοπίας στον ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Λίγο… άτσαλη δείχνει η αποχώρηση συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων παικτών, χαρτοφυλακίων από τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό πως οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνονται στο 3,6% και ξεπερνούν το 4% για τον FTSE 20, όταν στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε μέχρι και 0,8%. Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στη Wall Street παρέπεμπαν σε μικρές απώλειες της τάξης του 0,1% - 0,2% χαμηλότερα για τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones.

Ένα μέρος των πωλήσεων αποδίδεται σε παίκτες που κατοχυρώνουν θέσεις τις οποίες είχαν λάβει στο διήμερο 18-19/9. Όμως, σταδιακά μετά τις 12:00 ξεκίνησαν πωλήσεις με τον χαρακτήρα του… εσπευσμένου, από την πλευρά τουλάχιστον δύο παικτών, οι οποίοι διατηρούν υψηλό αριθμό ανοιχτών θέσεων πώλησης και σορτάρουν τις τελευταίες εβδομάδες επί μονίμου βάσεως τη μετοχή του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, είναι γνωστοί Έλληνες διαχειριστές σχημάτων που συνδέονται άμεσα με την επενδυτική τραπεζική. Ειδικότερα στην περίπτωση του Οργανισμού, παρατηρούνται σταθερά τις τελευταίες συνεδριάσεις ανοιχτές εντολές πώλησης με το κλείσιμο της συνεδρίασης και στη διαδικασία της δημοπρασίας.

Τις ίδιες μέρες, μάλιστα, παρατηρείται πως οι ανοιχτές πωλήσεις που δίνονται σε καίριες για τη διαμόρφωση της τιμής στιγμές καλύπτουν ή ακόμα και ξεπερνούν την αξία των συναλλαγών που πραγματοποιείται συνολικά στη διάρκεια 6 ωρών συνεδρίασης. Πρόκειται για μείζον θέμα, στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς σύντομα.

Στη μετοχή της Εθνικής οι πωλητές πιέζουν μέχρι και 5,3% χαμηλότερα την τιμή προς τα 29,74 ευρώ, στην Κύπρου 6,2% μέχρι τα 6,74 ευρώ, στη Eurobank 5,5% μέχρι τα 13,26 ευρώ και στη ΔΕΗ μέχρι 4,9% στα 13,98 ευρώ.

Η μετοχή της Επιχείρησης είναι ένα από τα χαρτιά του 20άρη που στοχοποιήθηκε από λίγο έως πολύ γνωστά κέντρα επενδυτικών τραπεζών (κυρίως με έδρα το Λονδίνο) και επιχειρήθηκε να απαξιωθούν στο πρόσφατο παρελθόν. Η κατάληξη λίγο έως πολύ γνωστή.

Το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό στο "κόκκινο", με σημαντικές απώλειες για 180 - 190 μετοχές, με την Altec στο -13% και το όριο του 0,40 ευρώ, 6,9% χαμηλότερα η Intrakat στο 0,54 ευρώ, ενώ στα 6,86 ευρώ ο Μυτιληναίος με απώλειες 6,5%.

Είναι εμφανές πως συγκεκριμένοι παίκτες που πλήττονται από την εφαρμογή των έστω και προσωρινών μέτρων για ανοιχτές πωλήσεις επιχειρούν να καλύψουν τα νώτα τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε τις σχετικές αποφάσεις και ορισμένοι σπεύδουν να καλυφθούν, μία συνεδρίαση πριν από την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v