Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις "με μέτρο" στη Σοφοκλέους

Το ΧΑ δεν ακολούθησε την «επιχείρηση ανάκαμψης» των ευρωαγορών, αφού πλην της αναμενόμενης διόρθωσης στις τράπεζες με σημαντικές απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, 3Ε, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Παρά το γεγονός ότι θα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπέρασαν τις αρχικές ρευστοποιήσεις και μάλιστα στις 16:30 βρέθηκαν κοντά στα υψηλά ημέρας και με θετικό πρόσημο, η Σοφοκλέους το μόνο που κατόρθωσε ήταν να απομακρυνθεί από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και να περιορίσει σχετικά τις απώλειές της.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αν και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών βρέθηκε στο υψηλό ημέρας, παρά ταύτα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο έστω και με μικρή διαφορά διατήρησαν την πρώτη θέση.

Για την «κόκκινη» εικόνα του Γενικού Δείκτη η μεγαλύτερη «ευθύνη» στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, αλλά και σε κάποιους ακόμα τίτλους του 20άρη όπως ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που αναφέρονται πιθανόν σε μία τελευταία πράξη του short selling, καθώς αναμένεται να συναντηθούν ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να υπάρξουν ανακοινώσεις ίσως και στην αυριανή γενική συνέλευση της ΕΧΑΕ, αν όχι νωρίτερα.

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον αναμενόμενη, μετά την εκρηκτική άνοδο της Παρασκευής, όμως το γεγονός ότι η Σοφοκλέους επέδειξε αδυναμία στο να ακολουθήσει την καλυτέρευση της εικόνας των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αν μη τι άλλο δημιούργησε σημαντικούς προβληματισμούς.

Τεχνικά και όσον αφορά στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πολλά θα παιχτούν στις στηρίξεις των 1.740 και ακόμα περισσότερα στην στήριξη των 1.703 μονάδων, η οποία καθοιονδήποτε τρόπο δεν πρέπει να διασπαστεί καθοδικά.

Αν συμβεί το τελευταίο πιθανότατα να ξαναμπεί σε δοκιμασία η στήριξη στις 1.670 μονάδες, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ο εν λόγω δείκτης μπορεί να προσβλέπει για αντίδραση προς τις 1.850 και 1.940-1.950 μονάδες.

Ανοδική διάσπαση των 1.950 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.020 μονάδες, όμως είναι πολύ νωρίς να «στοιχηματιστεί» κάτι τέτοιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και η προσοχή θα μεταφερθεί στα αποτελέσματα στην πέραν του Ατλαντικού όχθη των εισηγμένων που ξεκινούν στις 7 Οκτωβρίου με την Alcoa.

Τέλος, θετικά φαίνεται να επέδρασε στις αγορές και η είδηση για πιθανή εξαγορά ποσοστού έως 20% της Morgan Stanley από την ιαπωνική τράπεζα Mitsubishi, ενώ με διαθέσεις διόρθωσης ξεκίνησε και η συνεδρίαση στη Wall Street.

Ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο η Αγροτική (+1,81%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για το Ταχ. Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς, MIG, MPB, Alpha Bank και αρνητικό τελικό πρόσημο για Εθνική, Κύπρου και Eurobank.

Στις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη οι αρνητικές εκπλήξεις από Coca-Cola (-4,33%), ΔΕΗ (-3,03%), ΟΠΑΠ (-1,53%0 και ΟΤΕ (-3,86%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για την Intralot και απλά θετική μεταβολή για Μυτιληναίο και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3147,34 μονάδες, στις 16.30 είχε αναρριχηθεί στις 3169,64 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 3175,54 με απώλειες 1,05%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος σε σχέση με αυτόν της Παρασκευής έφθασε τα 248 εκατ. από τα οποία τα 26,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στα καλύτερά της η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών (112) και πτωτικών (121) μετοχών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 19,59%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v