Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Να περάσουμε τη σέντρα...

Ράλι ανακούφισης από Νέα Υόρκη μέχρι Σαγκάη. Από 4,4% υψηλότερα ξεκινά ο DAX, περνούν τη σέντρα οι ταύροι στη Σοφοκλέους. Στη θέση του φορ η Εθνική Τράπεζα. Ευκαιρίες για «μόχλευση» και στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κερδίζουν τα χθεσινά χαμένα οι ασιατικές αγορές. Ο Dow Jones περνά και πάλι πάνω από τις 11.000 μονάδες και πριν από λίγο ο DAX στη Φρανκφούρτη ξεκίνησε με εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση.

Σειρά οικονομικών στοιχείων, παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών, κυρίως όμως η για δεύτερη φορά παρέμβαση της SEC στα αμερικανικά παράγωγα δίνουν «ανάσες» στα χρηματιστήρια, διεθνώς.

Οι χρηματιστές προεξοφλούν θετική αντίδραση, μετά το ράλι σε Wall και ασιατικές αγορές, με τη Marfin Analysis να αναμένει θετική ανταπόκριση και τις Alpha Finance, Proton Bank να περιμένουν «άνοιγμα» από υψηλότερες τιμές.

Επιπρόσθετα, σειρά επιχειρηματικές και όχι μόνο κινήσεις από παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς (Coca Cola Hellenic, Τιτάν) φαίνεται να επαναπροσελκύουν καταρχήν βραχυπρόθεσμο χρήμα, αλλά και κάποια πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Για τον Γενικό Δείκτη οι προϋποθέσεις, από τεχνικής πλευράς, οδηγούν σε υπέρβαση των 3.000 μονάδων, πιθανή δοκιμασία στις 3.015 - 3.027 μονάδες και μετά βλέπουμε. Επόμενος στόχος, στην περίπτωση που συντηρηθεί αυτή η μόχλευση, αποτελούν για τον Γενικό Δείκτη οι 3.108 μονάδες.

Να επιτευχθεί όμως ο πρώτος στόχος, να έρθει ο Γενικός Δείκτης και μετοχές-σηματωροί του 20άρη «στα ίσα τους» και βλέπουμε για τη συνέχεια.

Η Εθνική «παίζει» με «αέρα ασφαλείας» από τα χαμηλά των 24,88 ευρώ, μπορεί να πιάσει το χθεσινό ανώτατο των 27,88 ευρώ, βάζοντας σε αυτή την περίπτωση φορά για τα 28,3 - 28,6 ευρώ. Σε δεύτερη φάση η τελευταία κίνηση.

Ένα μέρος της αγοράς επιμένει και δείχνει τις τελευταίες ημέρες τις δυνάμεις του. Για διαφορετικούς βέβαια λόγους και χθες Microland - Altec στο 1,24 και 0,34 ευρώ αντίστοιχα, η Κούμπας χθες στο 0,85 ευρώ, η Ελληνική Υφαντουργία στο 0,95 ευρώ, ο Χαϊδεμένος στο 1,44 ευρώ, η ΑΕΓΕΚ στο 0,25 ευρώ (παλεύοντας πάντα το 0,30 ευρώ), αλλά και Τεγόπουλος στο 1,76 ευρώ, Σφακιανάκης στα 3,52 ευρώ, Χατζηιωάννου στο 0,54 ευρώ, Rainbow στο 1,54 ευρώ, Πλαίσιο στα 7,14 ευρώ, Nexans στα 4,88 ευρώ και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Δικαιούται μια «ανάσα» η αγορά και αναφερόμαστε βέβαια και σε ένα μεγάλο μέρος από το ευρύτερο… ταμπλό. Ειδικότερα για μετοχές καλών εταιριών, που, πάντα κατά την εκτίμησή μας, δικαιούνται καλύτερης τύχης.

Οι ξένες αγορές δίνουν την αφορμή που τόσο πολύ χρειάζονται οι αγοραστές, ακόμη και όσοι έχουν αφήσει υπόλοιπα θέσεων στα Παράγωγα για την τρίτη σειρά του 2008. Η λήξη της σειράς Παραγώγων μπορεί να φέρει τον 20άρη σε τροχιά υψηλότερα και των 1.634 μονάδων, εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v