Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαγική εικόνα με Coca Cola - Τιτάνα και Eurobank

Σε 14 συνεδριάσεις το Σεπτέμβριο, ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 11, με αθροιστικές απώλειες -14,58%, όταν ο Γενικός Δείκτης χάνει 10,32%.  “Γκανιάν” ο FTSES με απώλειες 16,5%. Αύριο το triple witching.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η Σοφοκλέους “πλήρωσε” με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης το χθεσινό θετικό πρόσημο και την κακή εικόνα των αναδυόμενων Αγορών και έτσι παρά την σχετικά θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Είναι πασιφανές ότι στην παρούσα φάση η Αγορά και οι εξελίξεις στην πέραν του Ατλαντικού όχθη θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στις διεθνείς Αγορές, με την επιφυλακτικότητα να συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο.

Αξίζει μάλιστα υποσημείωσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 100 δισ δολαρίων προκειμένου να διευκολύνει την Κεντρική Τράπεζα να “επεκτείνει” τον ισολογισμό της, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομές.

Επίσης υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η SEC μπορεί να απαιτήσει από τα hedge funds να δηλώσουν τις “short” θέσεις που διατηρούν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στα καθ΄ ημάς, ασφαλώς ο πρώτος λόγος διαμόρφωσης κλίματος συνεχίζει να ανήκει στα ξένα κεφάλαια, που όπως φάνηκε και σήμερα σαν ισχυρότερο κίνητρο έχουν την αύξηση ρευστότητας, ενώ δεν φαίνεται να απασχολούν τα θεμελιώδη των εταιρειών.

Αυτό φαίνεται να έχει βαρύτερες επιπτώσεις στην μεσαία κεφαλαιοποίηση όπου η χαμηλότερη αγοραστική διάθεση σε συνδυασμό με τις “ανοιχτές” σε αρκετές περιπτώσεις εντολές, έχουν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον αξιοσημείωτες ημερήσιες απώλειες.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου ότι “ξεχασμένο υπάρχει στο συρτάρι” βγαίνει προς ρευστοποίηση.

Έτσι και το σημερινό -0,74% του FTSE, έναντι του -1,35% του FTSEM και του -2,62% του FTSES, ήλθαν μάλλον φυσιολογικά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Τραπεζικός κλάδος (-1,93%), έπαψε να είναι πρώτη επιλογή στο “μενού” των πωλητών.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί, ότι από την αρχή του Σεπτέμβρη και σε 14 συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης στις 11 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και οι αθροιστικές απώλειες για τον τρέχοντα μήνα φθάνουν στο εντυπωσιακό -14,58%, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης χάνει 10,32%. Βέβαια μέχρι στιγμής και για τον τρέχοντα μήνα “γκανιάν” αποδεικνύεται ο FTSES με απώλειες 16,5%.

Τέλος για τους λάτρεις των στατιστικών και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, από τις 31/12/07 η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν τα 83 δισ ευρώ (!!!), με ότι αυτό σημαίνει για τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εντός Αγοράς.

Ασφαλώς και εν όψει του αυριανού triple witching όλα δείχνουν ανοιχτά, ενώ με σχετικό premium (μετά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street), έγιναν οι πράξεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης, λήξεως πρώτου μήνα.

Διττή η εικόνα στους Δεικτοβαρείς τίτλους. Με κέρδη 5,06% η Coca-Cola και 3,44% η Eurobank (που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας). Επίσης με κέρδη 2,41% τα Ελ. Πετρέλαια και 4,18% ο Τιτάνας. Ακολούθησαν με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο και ΟΤΕ και με θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και MIG.

Αντίθετα και στην πλευρά των χαμένων ξεχώρισαν οι Κύπρου (-6,14%), Εθνική (-3,09%), Πειραιώς (-2,52% και σημαντικό δανεισμό χθες), Motor Oil (-3,35%), Intralot (-2,94%). Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ (κινείται σε χαμηλά 63 μηνών), Μυτιληναίο, Αγροτική και Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για Ταχ. Ταμιευτήριο (σε νέο ιστορικό χαμηλό) και MPB.

Επίσης σημαντικές απώλειες για την Εμπορική που την γύρισαν σε χαμηλά 63 μηνών, ενώ σε χαμηλό 64 μηνών έκλεισαν τα ΚΑΕ (!)

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις και γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 2881,09 μονάδων (-2,6%), από εκεί και πέρα και εν μέσω συνεχών διακυμάνσεων προσπάθησε να αντιδράσει και στις 16.30 βρέθηκε στις 2936 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 2952,81 μονάδες με απώλειες 0,17%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 341 εκατ, από τα οποία τα 35 ήταν “πακέτα”.

Δεν συνιστάται για καταθλιπτικούς οι τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 184 πτωτικών, ενώ 40 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες που ξεκινούν από 6 και τελειώνουν στο 19,05%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v