Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η πτώση στη Wall ανοίγει την όρεξη για short

Η καθοδική διάσπαση των 10.800 μονάδων για τον Dow ανοίγει την όρεξη των σορτάκιδων για χαμηλότερα. Η αυριανή «τριπλή λήξη» συμβολαίων στα Παράγωγα εκτιμάται πως θα επιτείνει την μεταβλητότητα- ρευστότητα στις αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σφυροκόπημα πωλήσεων στην Wall Street είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος σχετικού θέματος του Άρη Δαμουλάκη για την κατάσταση στην μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.

Το γεγονός και μόνο της διαμόρφωσης του Dow χαμηλότερα των 10.800 μονάδων (και μάλιστα στις 10.609 μονάδες) θα έπρεπε να μας οδηγούσε σε άμεση εγκατάλειψη του... βαθυσκάφους.

Ούτως ή άλλως, η θέση μας είναι εδώ και καιρό γνωστή, με πιο πρόσφατη την ξεκάθαρη αναφορά περί «διαθέσεων… αποχώρησης από τη Σοφοκλέους» της 16ης/9/2008. Αυτό σε μια φάση της αγοράς που ελάχιστες έχουν απομείνει πλέον οι… γκρίζες ενδείξεις για την συνέχεια.

Γλαφυρός, όπως συνήθως, ο Θανάσης Σταυρόπουλος μνημονεύει θα λέγαμε περισσότερο τα 9 χρόνια από το Ελ Ντοράντο του 1999.

Όμως σε αυτή την ξεκάθαρα πτωτική φάση των αγορών, το χθεσινοβραδινό άδειασμα στην Wall δυο τινά μπορεί να σημαίνει: ή ότι ο κινηματικός συντηρητισμός στον οποίον αναφέρεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ο Πόλ Κρούγκμαν οδηγεί την αμερικανική οικονομία-κοινωνία σε εκ βάθρων αναδιάταξη ανάλογης του μεσοπολέμου, ή το παλαιό χρήμα παίρνει την εκδίκησή του και μαζεύει όλη την ρευστότητα από τις αγορές του κόσμου.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση των ίδιων των αμερικανών αναλυτών πως ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 10.800 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές για τον DJIA ενεργοποιεί αυτόματα υποχρεωτικές πωλήσεις και μαζική αποχώρηση κεφαλαίων.

Όμως η συγκυρία είναι εξαιρετικά «πονηρή». Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης δεν έκανε μέχρι τέλους τη χάρη όσων «έβλεπαν» αντίδραση το πολύ προς την περιοχή των 3.100 μονάδων. Προς το τέλος μάλιστα της συνεδρίασης, με τη γνωστή διαδικασία της δημοπρασίας, «φτιάχτηκαν» κατάλληλα χαμηλότατες τιμές σε χαρτιά του 20άρη, προκειμένου να «κουμπώσουν» με τα αντίστοιχα συμβόλαια επί μετοχών αλλά και με τα ΣΜΕ του FTSE 20.

Ούτως ή άλλως αύριο λήγει η τριπλή Παράγωγων-Σύνθετων προϊόντων (τρίτη σειρά του 2008) και το πιο εύκολο θα ήταν να μετακυλήσει κάποιος… ένα συμβόλαιο πώλησης του 20άρη προς τις 1.500 ή ακόμα και τις 1.480 μονάδες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η αγορά μας πηγαίνει με τη μια προς τις χαμηλότερες στηρίξεις των 2.800-2.850 μονάδων, ανοίγοντας για τη συνέχεια την κάθοδο προς τις 2.600 μονάδες.

Σενάρια στα οποία εδώ και μήνες αναφέρονται τόσο τα παιδιά του eZMarket, όσο και ο serraios. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει και γι’ αυτό επιμένουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς.

Μονόδρομος φαίνεται η διόρθωση, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι ανοδικές εκλάμψεις. Και αυτό που κατά την εκτίμησή μας μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα είναι η επίσπευση ορισμένων επιχειρηματικών κινήσεων.

Όμως, σε αυτή τη φάση, μόνο σε έναν, το πολύ δυο κλάδους φαίνεται να κινείται κάτι. Στην πληροφορική και στο… βάθος στην ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v