Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλούνται και οι 2.950 μονάδες στο ΧΑ

Σε άνοιγμα με σημαντικές απώλειες παραπέμπουν τα συμβόλαια στη Wall. "Γυρίζουν" 2%-3% χαμηλότερα οι ευρωγορές. Σημαντικές απώλειες για Πειραιώς (-5,10%), ΕΤΕ (-4%) & Eurobank (-3%). Κρατούν ΔΕΗ, Alpha, MIG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν μπορεί σήμερα η Wall. Η αρχική οριακά θετική ένδειξη των συμβολαίων του S&P 500 έδωσε σχετικά γρήγορα τη θέση της σε σημαντική διόρθωση του εν λόγω δείκτη μέχρι και 1,2% χαμηλότερα.

Εγκαταλείπεται έτσι και η προσπάθεια που είχε γίνει νωρίτερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, κυρίως από την πλευρά τραπεζικών και δευτερευόντως επενδυτικών κύκλων. Εξαιρετικά εύθραυστο, ούτως ή άλλως, το κλίμα και ευάλωτη και τραυματισμένη η διάθεση, δεν θέλει και πολύ για να δώσει το πάνω χέρι στους πωλητές.

Η ενδοσυνεδριακή αντίδραση διευκόλυνε σε κάποιον βαθμό την κατοχύρωση μικρής έκτασης θέσεων, καθώς οι πωλητές επανέκαμψαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη διεύρυνση των απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χαμηλότερα των 3.000 μονάδων και πάλι ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 2.960 μονάδες, καθώς η Εθνική υποχωρεί πάλι προς τα 28,68 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 22 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 13,60 ευρώ, ενώ κρατούσαν η ΔΕΗ στα 14,98, η Alpha Bank στα 14,70 και η MIG στα 3,96 ευρώ.

Κόντρα στο ρεύμα κινούνται η Altec και η Microland. Η μετοχή της Altec ενισχύεται 19%, στο 0,25 ευρώ, και της Microland στο 0,87 ευρώ, με άνοδο 19,1%.

Από τον 20άρη πάντα, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι και στην περίπτωση της Πειραιώς, που υποχωρεί σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων (5,22%, στα 14,88 ευρώ) και περίπου 2% στη Eurobank, όπου απειλούνται τα 12 ευρώ.

Η έξωθεν βοήθεια-αφορμή που περίμεναν τραπεζικοί και επενδυτικοί κύκλοι, οι οποίοι επιχείρησαν την ανοδική αντίδραση, δεν έρχεται μέχρι στιγμής. Ή, εν πάση περιπτώσει, δεν διευκολύνει την όλη προσπάθεια, καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές οι απώλειες κυμαίνονται από 2% μέχρι και 3%.

Παράλληλα, η απογοητευτική εικόνα των συμβολαίων του DJIA και S&P 500 οδηγούν σε αλλαγή τακτικής.

Έτσι, τα πράγματα τίθενται και πάλι πέριξ των 2.950 μονάδων, περιοχή που εξαρχής ήταν τιμή αναφοράς για τους παίκτες των παραγώγων, και των 1.600 μονάδων για τον FTSE 20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v