Tράπεζες: Το μήνυμα που δεν παίρνουν!

Η Lehman και η Merrill Lynch πλήρωσαν τις συνέπειες της άφρονης πολιτικής τους. Όμως, διαχειριστής ξένου χαρτοφυλακίου ισχυρίζεται ότι ούτε οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν το μήνυμα των αγορών.

Tράπεζες: Το μήνυμα που δεν παίρνουν!
Η Lehman Brothers κατέρρευσε γιατί οι αμερικανικές αρχές την άφησαν στη μοίρα της, θεωρώντας ότι είναι σχετικά μικρή ώστε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα σε άλλες τράπεζες ότι οι κρατικές πατερίτσες δεν είναι για όλους και ότι καλά θα έκαναν να φροντίσουν τα του οίκου τους.

Η Merrill Lynch απλώς κατανόησε ότι θα ήταν η επόμενη που θα κατέρρεε μετά τη Lehman αν δεν έβρισκε κάποιον ιππότη να τη σώσει.

Το γεγονός ότι o ιππότης ήταν η Bank of America, ο επικεφαλής της οποίας αναφερόταν με υποτιμητικό τρόπο στην επενδυτική τραπεζική κατά το παρελθόν, δεν εκπλήσσει.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο η Lehman Brothers όσο και η Merrill Lynch πλήρωσαν τις συνέπειες της πολιτικής που εφάρμοσαν και η οποία βασιζόταν στην άποψη ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν ώστε να μπορούν οι Αμερικανοί δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνεια που είχαν πάρει.

Μπορεί οι ίδιες να μην είχαν δώσει τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας, όμως στην ουσία είχαν κάνει το ίδιο αγοράζοντας τα τιτλοποιημένα δάνεια στην αγορά.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύει διαχειριστής παραδοσιακού ξένου θεσμικού χαρτοφυλακίου με θέσεις στην ελληνική αγορά.

Ο ίδιος έχει μία ακόμη σημαντική επισήμανση που αφορά στις ελληνικές τράπεζες.

Η Lehman και η Merrill Lynch δεν εφάρμοσαν μόνο λανθασμένη πολιτική - άλλωστε το ίδιο έπραξαν κι άλλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Άργησαν επίσης να κατανοήσουν το νέο οικονομικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί, με αποτέλεσμα να το πληρώσουν.

Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νέου περιβάλλοντος διεθνώς;

Το deleveraging, κοινώς η μείωση της μόχλευσης, παρατηρεί.

Αν ο διαχειριστής έχει δίκιο, τότε οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών πληρώνουν σήμερα το γεγονός ότι επιμένουν να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα.

Με άλλα λόγια, να επιδιώκουν να δώσουν περισσότερα δάνεια σε μια εποχή όπου ακριβώς το αντίθετο θα έπρεπε να κάνουν.

«Είναι καλύτερα να εμφανίσουν μείωση στα δάνεια της τάξης του 25% το 4ο τρίμηνο παρά αύξηση 15%, γιατί δείχνει ότι ακολουθούν πολιτική μόχλευσης όταν θα έπρεπε να κάνουν το αντίθετο», συμπληρώνει.

Η συλλογιστική είναι απλή.

Αργά ή γρήγορα, η πιστωτική κρίση θα ακουμπήσει τις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιούνται και τότε ίσως δουν ένα μεγάλο κομμάτι της κεφαλαιακής βάσης τους να εξαφανίζεται λόγω επισφαλών δανείων.

Το επιστέγασμα;

«Καλύτερα να είναι βιώσιμη μια τράπεζα και να μην αναπτύσσεται καθόλου ή με χαμηλούς ρυθμούς παρά να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και να καταρρεύσει αργότερα. Αυτό είναι το μάθημα από τη Lehman αλλά και το μήνυμα των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες», συμπληρώνει.

Ο χρόνος θα δείξει αν έχει δίκιο.

Σίγουρα η συντηρητική προσέγγιση ποτέ δεν έβλαψε σε εποχές κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, κάποιος μπορεί να υποστηρίζει ότι όλες οι αγορές και οικονομίες δεν είναι ίδιες.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v