Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έντονη μεταβλητότητα στη Σοφοκλέους

Νευρικότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο με τους αγοραστές και πωλητές να εναλλάσσονται στη θέση ισχύος, οδηγώντας σε υψηλή μεταβλητότητα μετοχές και δείκτες. Πιέζονται και πάλι οι τράπεζες, αντιδρούν Alpha, MIG, ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Βήμα προς βήμα επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος οι αγοραστές. Παρά τη συνολικότερα αρνητική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, στο Χ.Α. επικρατούν μέχρι στιγμής οι δυνάμεις της ανοδικής αντίδρασης.

Αν μη τι άλλο, ο Γενικός Δείκτης "παίζει" και πάλι υψηλότερα των 3.000 μονάδων, καθώς τόσο η πλευρά της Εθνικής όσο και αυτή που κινείται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ καταβάλλουν ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με κύκλους παικτών της αγοράς παραγώγων, ήταν η δημιουργία μιας ζώνης στήριξης στην περιοχή των 2.950 μονάδων και ενδεχόμενης στη συνέχεια αντίδρασης τουλάχιστον του FTSE 20.

Ο FTSE 20 αντιδρά κατά 0,4% - 0,5% προς τις 1.642 μονάδες, με την Εθνική στα 29,10 ευρώ, την Alpha Bank στα 14,90 ευρώ και τη Marfin Popular Bank στα 3,86 ευρώ.

Πολυτιμότατες οι στηρίξεις απότον  ΟΤΕ στα 13,84 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 22,26 ευρώ και τη ΔΕΗ στα 15,06 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην υπεράσπιση της περιοχής των 2.950 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και εκτιμούν πως εάν υπάρξει μια ελάχιστη ανάσα από τη Wall σήμερα - αύριο ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης μπορεί να υπεραντιδράσει.

Η προοπτική αντίδρασης μέχρι το τέλος του μήνα έχει ιδιαίτερη σημασία και από τεχνική πλευρά. Σύμφωνα με τον φίλο serraio (ο οποίος δικαιώνεται σταθερά από την αρχή της χρονιάς), ενδεχόμενη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.290 μ. (σε κλείσιμο μήνα) θα μπορούσε να ακυρώσει το σενάριο μιας νέας, έντονα καθοδικής κίνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, τα παιδιά του eZMarket βλέπουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 2.950 μονάδων, προς τις 2.800 μονάδες.

Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν... πόλεμο με πολλές μάχες. Η τελευταία που ξέσπασε με αφορμή την πτώχευση της Lehman είναι ίσως η πιο κρίσιμη που έχει δοθεί μέχρι τώρα. Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχετική προσέγγιση του Χαμαιλέοντα ("Wall Street: Τήξη στον πυρήνα του συστήματος").

Γύρω στις 13:00 τα συμβόλαια του S&P 500 παρέπεμπαν σε οριακό, κατά 0,11%, ανοδικό άνοιγμα του εν λόγω δείκτη. Αυτή η ένδειξη έκανε του αγοραστές να "ξεθαρρέψουν", οι οποίοι κυρίως στην Εθνική έδωσαν μέχρι και 0,9% υψηλότερα προς τα 29,28 ευρώ. Με τον Γενικό Δείκτη στις 3.007 μονάδες (0,5%) και με σχεδόν 0,6% για τον 20άρη στις 1.645 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v