Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις... αποχώρησης από τη Σοφοκλέους

Στη χειρότερη φάση της βρίσκεται η κρίση, που φαίνεται να έχει ακόμη αρκετό δρόμο. Προβληματισμός και διάθεση… αποχώρησης ισχυρών εφοπλιστικών κύκλων. Ακραία η διόρθωση στην αποτίμηση των τραπεζικών ομίλων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εύγλωττος ο τίτλος… σοκ και δέος στις διεθνείς αγορές, στο εξαιρετικό θέμα της Σοφίας Ζαφείρη. Σοκ και δέος λοιπόν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου για να μην τα ξαναλέμε, το... κλήμα είχε στραβώσει πολύ πιο νωρίς.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι προσδοκίες μας για κάτι συγκριτικά αξιοπρεπές στο Χ.Α. είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στα επίπεδα αρχών Ιουνίου του 2005, αρκετές μετοχές του 20άρη στις τιμές του 2004 και με το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό σε κατάσταση… αποσύνθεσης, ό,τι και να ειπωθεί σε αυτή τη συγκυρία είναι λίγο.

Κατά 1,7% χαμηλότερα ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη, ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονταν πριν από λίγο κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς για την πραγματική έκταση των επιπτώσεων από την κρίση της Lehman στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση των… λογαριασμών που αφήνει η Lehman σε τράπεζες και Χ.Α., ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το εύρος της σχέσης-εξάρτησης να είναι μεγαλύτερο.

Ένα ζητούμενο, σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς, είναι η σχέση Lehman - Ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Εν πάση περιπτώσει, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως αυτή η φάση της κρίσης είναι μεν η σοβαρότερη από τότε που ξέσπασε, ωστόσο δεν μπορεί να βεβαιωθεί πως θα είναι και η τελευταία.

Πρακτικά αυτό υποχρεώνει σημαντικούς επενδυτικούς κύκλους, που είχαν αρχίσει να αποχωρούν από την αγορά από τα μέσα Ιουλίου, να κλείσουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, πως σε αυτή τη φάση των αγορών «κουμπωμένοι» εμφανίζονται και ορισμένοι εφοπλιστές της ποντοπόρου, λόγω της θεαματικής υποχώρησης των τιμών στη ναυλαγορά.

Για τον Γενικό Δείκτη έχουν δοθεί χαμηλότερες τιμές μέχρι την πρώτη ζώνη ουσιαστικής στήριξης των 2.800 μονάδων και… βλέπουμε. Για τον FTSE 20 πτωτικοί παίκτες, που έβλεπαν χθες την αγορά χαμηλότερα των 1.660 - 1.680 μονάδων, επεκτείνουν τα ίδια συμβόλαια καταρχήν προς την περιοχή των 1.600 μονάδων.

Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με τιμές σαφώς χαμηλότερα των 28 ευρώ για την Εθνική, για Eurobank, Πειραιώς η θέση μας είναι έγκαιρα εκπεφρασμένη, με την αποτίμηση της πρώτης στα 6,4 δισ. ευρώ και της δεύτερης στα 5,3 δισ. ευρώ.

Ισχυρός πωλητής, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί στην Alpha Bank, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνά κατά μόλις 8 εκατ. ευρώ τα 6 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, όπου η έκθεση των ξένων είναι εμφανώς η μεγαλύτερη από κάθε άλλον τομέα του Χ.Α., είναι λογικό να υφίσταται πολλαπλά… χτυπήματα και σε αυτή τη φάση της κρίσης. Πλέον η αποτίμηση της Εθνικής διαμορφώνεται στα 13,8 δισ. ευρώ, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις τράπεζες είναι πως από τα υψηλά περιόδου μόνο η Εθνική και η Eurobank χάνουν σε επίπεδο αποτίμησης από περίπου 8,5 - 8,8 δισ. ευρώ η κάθε μία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v