Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καλός μας φίλος, κύριος Πόλσον...

Έσωσε τις Fannie και Freddie, αλλά «έκαψε τα φτερά» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, που πλέον οδηγείται σε χρηματοδοτική ασφυξία... Μόνη λύση η μείωση των επιτοκίων. Θα την αποφασίσει σήμερα η FED;

Ο καλός μας φίλος, κύριος Πόλσον...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Με την American International Group (AIG) και την Washington Mutual Inc. (WM) να περιμένουν τη σειρά τους στην «ουρά» των θυμάτων της «subprime», μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. και την εξαγορά της Merrill Lynch, ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή έκταση ή χρονική διάρκεια που μπορεί να λάβει η παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση.

Την κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Lehman, ακολουθεί η αδυναμία της μεγαλύτερης αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας, AIG, να αντλήσει κεφάλαια με στόχο τη διαγραφή ζημιών και να διαφύγει έτσι τον κίνδυνο μείωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Ως αποτέλεσμα, χθες η μετοχή της AIG σημείωσε πτώση έως και 64% στη διάρκεια της συνεδρίασης, εξέλιξη που ακολούθησε έκκλησή της προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για δάνειο ύψους 40 δισ. δολ., την οποία ωστόσο η FED εμφανίζεται απρόθυμη ή και αδύναμη να ικανοποιήσει.

Στο επίκεντρο αυτής της επιφυλακτικότητας βρίσκεται -όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές- η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Χένρι Πόλσον, να προχωρήσει -κατ’ ουσίαν- στην κρατικοποίηση των στεγαστικών κολοσσών Fannie Mae και Freddie Mac, ανακόπτοντας έτσι τη μεγαλύτερη διαθέσιμη λίμνη χρηματοδότησης για τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, που ασφυκτιά υπό το βάρος της κρίσης στην αγορά subprime.

Όταν στις 7 του μηνός ο Πόλσον πήρε τον έλεγχο των Fannie και Freddie διέγραψε το μέρισμα επί των προνομιούχων μετοχών των δύο στεγαστικών οργανισμών και ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε νέους τίτλους συνολικής αξίας 200 δισ. δολ., που θα «προηγούνταν» από πλευράς «δικαιωμάτων» των υφιστάμενων τίτλων.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ευθεία πτώση συνολικά τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς η αγορά την εξέλαβε ως το «πρότυπο» για τη διάσωση και άλλων εταιριών του κλάδου, που έως τώρα βάσιζαν τη δυνατότητά τους να αντλούν κεφάλαια και στην έκδοση προνομιούχων μετοχών. Συνολικά, μέχρι στιγμής, για την κάλυψη διαγραφών ύψους 511 δισ. δολ. έχουν αντληθεί από την αγορά κεφάλαια 361 δισ. δολ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της χρηματοδοτικής ασφυξίας, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το Δ.Σ. της οποίας συνεδριάζει σήμερα, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα «αναγκαστούν» να οδηγηθούν ταχύτερα προς μείωση των βασικών επιτοκίων τους, παρά τον φόβο του πληθωρισμού.

Ήδη, χθες, η ΕΚΤ άνοιξε χρηματοδοτικές κάνουλες προς τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα παρέχοντας απεριόριστη ρευστότητα (με επιτόκιο overnight), ενώ στη σημερινή συνεδρίασή της η FED αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η ΕΚΤ δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της -κατά 25 μονάδες βάσης- πριν από το α΄ τρίμηνο του επομένου έτους.

Αντίστοιχα, έως την προηγούμενη Παρασκευή η FED αναμενόταν ότι θα διατηρούσε αμετάβλητα και τα δικά της επιτόκια...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v