Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τη διακράτηση των 2.950 μονάδων

Στα επίπεδα του τεχνικού οχυρού των 2.950 κινείται το χρηματιστήριο, ενώ εξαιρετικά προβληματισμένοι εμφανίζονται ισχυροί παράγοντες της αγοράς. Κέρδη άνω του 1% για Αlpha, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προσπάθεια να ελεγχθεί η έκταση της διόρθωσης επιχειρείται από τραπεζικούς και επενδυτικούς κύκλους. Καλή αφορμή δίνει η ίδια η τεχνική ανάλυση και δευτερευόντως οι πιθανές ανάσες που θα επιδιωχθεί να δώσει το ίδιο το σύστημα σήμερα - αύριο στη Wall Street.

Από τεχνική πλευρά, παίκτες των παραγώγων σημειώνουν ότι οι 2.950 μονάδες αποτελούν για τον Γενικό Δείκτη καλό σημείο τεχνικής αναφοράς. Σε αυτή την περιοχή, σημειώνουν, φτάνει στο 78,5% η διόρθωση της προηγηθείσας ανόδου.

Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί και τα φράγματα που βγήκαν σε ΣΜΕ τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE 20. Να σημειωθεί πως στον 20άρη το ελάχιστο ημέρας διαμορφώνεται στις 1.605,3 μονάδες, σημείο στήριξης που μπορεί να φανεί χρήσιμο στη συνέχεια.

Ήδη από την αρχή της συνεδρίασης βγήκαν εντολές αγοράς για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε υψηλότερες τιμές, ενώ σταδιακά συμμαζεύτηκαν η Alpha Bank (στα 14,62 ευρώ), η Marfin Popular Bank (στα 3,80 ευρώ) και λιγότερο η Εθνική (στα 28,46 ευρώ).

Τραπεζικοί κύκλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι όσον αφορά στις επιπτώσεις - επιδράσεις που γεννά η πτώχευση της Lehman. Είναι πολύ πρώιμο να ειπωθεί πως η έκταση της ζημίας μπορεί να φτάνει τα 50 ή τα 100, όπως ακούστηκε αργότερα, εκατομμύρια ευρώ.

Αν υπάρξουν ενδείξεις ότι είναι εφικτή αντίδραση σήμερα - αύριο στη Wall, ενδέχεται να μειωθούν προγραμματισμένες πωλήσεις και να βγει σταδιακά περιορισμένη ζήτηση σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Θα επιμείνουμε πως η τεχνικότητα των 2.950 μονάδων και το ενδεχόμενο μίας τεχνικής μορφής αντίδρασης στη Wall μπορεί να προσφέρουν ανάσες και ευκαιρία κατοχύρωσης θέσεων σε συγκριτικά καλύτερες τιμές.

Ωστόσο, θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως έχει παρέλθει ο κίνδυνος καθώς η ρευστότητα - μεταβλητότητα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v