Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδί της τάσης τα 28,14-29,20 ευρώ της Εθνικής

Ανάσες στην κρίση αναζητούν οι αγορές. Η… πρωταίτιος των δεινών Wall δίνει ενθαρρυντικές ενδείξεις για καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική αντίδραση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης υπερπιεσμένων δεικτών, μετοχών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η αμερικανική αγορά είναι αυτή που γέννησε και εκτρέφει την κρίση. Είναι αυτή που με τις εκάστοτε αφορμές, αρνητικές ή θετικές, δίνει τον τόνο σε όλα τα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού.

Τα μεγέθη της Morgan Stanley ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, η AIG διασώζεται από το αμερικανικό δημόσιο - FED έναντι 85 δισ. δολαρίων, το πετρέλαιο παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι και βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν υπερπιεστεί τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι σημείου εξάντλησης.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με μερίδα τεχνικών αναλυτών, είναι η επαναφορά του DJIA στις 11.059 μονάδες καθώς η περιοχή των 10.800 μονάδων θεωρείται θέσφατο.

Όσο ο συγκεκριμένος δείκτης δεν διασπά καθοδικά με αύξηση συναλλαγών τις 10.800, οι αγορές, το Χ.Α., μπορεί να ελπίζουν σε ανοδικές αντιδράσεις.

Μια τέτοια προεξοφλείται από την πλειονότητα των αναλυτών, παραγόντων της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά πολύ κοντά από το χθεσινό χαμηλό των 2.919,3 μονάδων, δηλαδή τις 2.933,4 μονάδες, με πρώτη λογική περιοχή αντίστασης τις 3.105 - 3.110 μονάδες.

Θα πρέπει όμως να διαπιστωθούν οι αντοχές του συστήματος και κυρίως της ομάδας της Εθνικής που ξεκινά από τα 27,7 ευρώ και βρίσκει δύο αντιστάσεις, την πρώτη στα 28,14 ευρώ και την αμέσως επόμενη στα 29,20 ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πιεστεί μέχρι σημείου απαξίωσης το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αλλά και μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ξεκινώντας από την Τέρνα Ενεργειακή, που υποχωρεί κατά 21% στα 4,74 ευρώ, την Εθνική που χάνει 16,3% στα 27,70 ευρώ, μέχρι εισηγμένες όπως Σαράντης, Alpha Bank, Τέρνα, Βιοχάλκο, Υγεία, Marfin Popular Bank, Μυτιληναίος, Σιδενόρ, Frigoglass και αρκετές βέβαια από την ίδια κατηγορία.

Να ξεκινήσει ανοδικά, όπως περιμένουν οι αναλυτές, η συνεδρίαση, να γίνει μια αρχική εκτίμηση των δυνάμεων των δύο πλευρών, πωλητών - αγοραστών, και στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί (ή όχι) το ενδεχόμενο συντήρησης της ανοδικής αντίδρασης βασικών δεικτών της Wall.

Προφανώς και περιττεύει η αναφορά μας στη μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών, μετοχών, καθότι διαγραμματικά παραμένει πτωτική.

Ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη, η τάση «δείχνει» προς τις 2.800 μονάδες, σε αυτήν όμως τη φάση των αγορών μπορεί να προσβλέπουμε σε μια βραχυπρόθεσμη, καθαρά τεχνικής μορφής, αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v