Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηλεές σφυροκόπημα σε τιμές και ψυχολογία

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΓΔ που υποχώρησε σε χαμηλά 40 μηνών με απώλειες 43,36% από την αρχή του έτους, διπλάσιες σε σχέση με τις ευρωαγορές. Με premium  τα παράγωγα. 

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
 Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που έχει πλέον γυρίσει σε επίπεδα Μαϊου 2005, ή σε χαμηλά 40 μηνών.

Άκρως εντυπωσιακή η σύγκριση των απωλειών της Σοφοκλέους με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έτσι από την αρχή του χρόνου (και σύμφωνα με στοιχεία της Artion ΑΧΕΠΕΥ) ο DAX καταγράφει απώλειες 26,48%, ο FTSE100 απώλειες 22,68%, ενώ ο CAC40 υποχωρεί κατά 27,44%.

Στο ίδιο διάστημα και με βάση το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης στην Σοφοκλέους καταγράφει απώλειες 43,36% και μάλιστα σε συνεδριάσεις που δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση ουσιαστικής και πειστικής αντίδρασης (αν δεν αλλάξει ριζικά η εικόνα στις διεθνείς Αγορές).

Ο “αδύναμος κρίκος” της Αγοράς παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σημερινό -3,21% του Τραπεζικού δείκτη.

Η αρνητική φημολογία στις διεθνείς Αγορές δίνει και παίρνει, με την σημερινή να επικεντρώνεται στην AIG (αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της εν λόγω εταιρείας από τα πρόσφατα υψηλά της καταγράφει απώλειες 97%), ενώ άλλες φήμες αναφέρονται σε πιθανά προβλήματα για την Citigroup ή στη Γερμανική Comerzbank.

Δυστυχώς στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα των Αγορών είναι η υποψία συστημικού κινδύνου, με την συντριπτική πλειονότητα της επενδυτικής κοινότητας να ψάχνει την επόμενη μεγάλη αρνητική είδηση.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει περισσότερο από ένα χρόνο και οι αρνητικές εκπλήξεις αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου να βρίσκεται στο ναδίρ, ακόμα και αν οι τιμές των μετοχών συνεχίσουν να υποχωρούν.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, η βιαιότητα της υποχώρησης φέρνει (θεωρητικά) πιο κοντά την πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης, κάτι στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και οι οποίοι εν μέσω αξιοπρόσεκτων συναλλαγών έδωσαν πολύ καλύτερη εικόνα στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε premium.

Ακόμα και σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης (τεχνικού χαρακτήρα), τεχνικά δεν αλλάζει κάτι, αφού όλα τα διαγράμματα παραμένουν εντυπωσιακά “κρεμασμένα”.

Ας πούμε στον FTSE σαν τελευταία στήριξη θεωρούνται οι 1580 μονάδες, πριν κληθούν να προχωρήσουν σε κινήσεις “stop loss” και οι τελευταίοι τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξοι.

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους ασφαλώς και ξεχωρίζει το +1,8% του ΟΠΑΠ που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και ουσιαστικά βοήθησε τον Γενικό Δείκτης να κλείσει κάπως ψηλότερα. Στο υψηλό ημέρας και η Motor Oil (+0,34%), κοντά στο υψηλό ημέρας τα Ελ. Πετρέλαια, αξιοσημείωτα τελικά κέρδη για την MIG και αμετάβλητο κλείσιμο για ΟΤΕ και MPB.

Αντίθετα το “μενού” των πωλητών είχε σαν “κυρίως πιάτο” την Πειραιώς (-5,73%). Από κοντά και με απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Coca-Cola. Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο και του 2% για Μυτιληναίο, Κύπρου και Eurobank. Αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Τιτάνα, Αγροτική και Alpha Bank και αρνητική μεταβολή για την Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά υποχωρώντας μέχρι τις 2943,82 μονάδες (10.58), από εκεί και πέρα αξιοπρόσεκτη αντίδραση που τον έφερε σε θετικό πρόσημο και στις 3015,86 μονάδες. Όμως τον πρώτο λόγο τον πήραν εκ νέου οι πωλητές, παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 2919,28 μονάδων (16.10), στις 16.30 βρέθηκε στις 2923,82 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 2933,43 με απώλειες 1,99%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 338 εκατ. από τα οποία τα 34,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Καμία καλυτέρευση στην τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 201 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 18,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v